Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax blij met winst voor club in rechtszaak tegen gemeente Den Haag

De Supportersvereniging Ajax is blij met de meest recente ontwikkelingen in het dossier-ADO Den Haag. Wij strijden al jaren voor de terugkeer van uitfans bij ADO - Ajax en de bestuursrechter heeft nu bepaald dat deze beslissing ligt bij de burgemeester. Dat is een positieve ontwikkeling.

16 februari 2021 - 15:24
Uitfansadorechtszaakcar
Het doel is en blijft om Ajacieden in dit uitvak te krijgen. © Pro Shots

Ajax heeft met succes bezwaar aangetekend tegen de beslissing om bij de editie van ADO-uit in februari 2019 geen uitsupporters toe te laten. Deze wedstrijd is natuurlijk allang gespeeld en werd – ook zonder vocale ondersteuning – gewonnen (1-5), maar nu staat tenminste wel zwart op wit dat Ajax een procesbelang heeft.

Procesbelang wil zeggen dat de uitspelende club en zijn supporters wel degelijk bij de rechter bezwaar kunnen maken als zij niet worden toegelaten. Het is bovendien aan de burgemeester – en dus niet aan de thuisspelende club om te beslissen over het vullen van een uitvak.

Dit is belangrijk, omdat zowel de club als SV Ajax al jaren strijdt om weer Ajacieden in het uitvak te laten plaatsnemen. Dit gebeurde voor het laatst tijdens seizoen 2005/2006. De gemeente Den Haag heeft zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Toentertijd werd de ambtsketting trouwens gedragen door Pauline Krikke, maar zij is opgevolgd door Jan van Zanen. De nieuwe burgervader heeft vanuit zijn vorige functie in Utrecht ervaring met dossiers op het vlak van voetbalsupporters en uitfans in het bijzonder.

Het lukte Ajax en FC Utrecht om ook ondanks lege uitvakken progressie te boeken. Hopelijk kan dat nu weer.

“De Supportersvereniging Ajax is blij met de uitspraak van de rechter omdat nu vaststaat dat de burgemeester en niet de thuisspelende club gaat over het toelaten van uitsupporters. Dit is het punt waarop Ajax de rechtszaak tegen de gemeente Den Haag heeft gewonnen,” aldus onze directeur Fabian Nagtzaam.

“Wij trekken vanaf den beginne gezamenlijk op met ons aller Ajax in dit dossier. Wij hebben al eerder, tijdens een gezamenlijke hoorzitting bij de gemeente, aangegeven dat we nooit opgeven. Daarom is het mooi dat we nu een stap verder zijn in ons gezamenlijke doel: uitsupporters bij wedstrijden tussen Ajax en ADO.”

“Nu Ajax deze positieve uitspraak heeft ontvangen, gaan wij ook graag op korte termijn weer verder in gesprek met de gemeenten, beide clubs, KNVB en supportersverenigingen. Dit alles met in het achterhoofd het bereiken van ons einddoel: volle uitvakken zodra het weer mogelijk is om supporters in voetbalstadions toe te laten.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >