Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
SV Ajax

Uitsupporters bij ADO: van het kastje naar de muur en toch gaan we door

Ajax en wij als supportersvereniging wilden officieel van een bezwarencommissie horen of de gemeente Den Haag (en toenmalig burgemeester Paulien Krikke in het bijzonder) iets te verwijten valt bij het steeds weren van Ajaxsupporters in de hofstad. De commissie vond van niet.

21 november 2019 - 15:42
ADOgeenSupporters1200
Over de uitsupporters zijn de meesten het wel eens. © Pro Shots

De hoorzitting leverde helaas dus niet het door ons gewenste resultaat op. Het bezwaar van Ajax en SV Ajax kwam er in het kort op neer dat door de gemeente Den Haag niet is aangetoond dat het onveilig is om met Ajaxsupporters naar het ADO-stadion af te reizen.

De argumenten van de burgemeester en collega’s waren flinterdun en de motivatie onvolledig. Daarnaast wezen de club en de gemeente Den Haag telkens naar elkaar als het gaat om het besluit of de beslissing Ajacieden te weren. Van het kastje naar de muur dus.

We besparen jullie het juridische geneuzel (voor de liefhebber: check hier de volledige beslissing, als pdf) maar de adviescommissie Bezwaarschriften deed uitspraak: onze bezwaren zijn niet-ontvankelijk. Drie keer raden... de waarnemend burgemeester van Den Haag kon zich in dit advies vinden.

Deze uitkomst is er nu, maar dit neemt niet weg dat we er alles aan blijven doen om onze aanhang volgend seizoen wél bij ADO - Ajax in het uitvak te krijgen. Er ligt nog steeds een goed plan van aanpak, ondersteund door supportersvereniging Haagsche Bluf, de hoogste veiligheidsmedewerker van ADO én de clubs zelf.

Aan Ajax, SV Ajax, de KNVB en een groot deel van de ADO-aanhang zal het niet liggen

De werkgroep die het plan opstelde, werd geleid door de KNVB. De bond is er dus hoe dan ook van overtuigd dat er uitsupporters in het Cars Jeans Stadion moeten kunnen zijn als het duel met Ajax wordt gespeeld. Sterker nog, clubs zijn dit volgens de licentievoorwaarden verplicht.

Aan Ajax, SV Ajax, de KNVB en een groot deel van de ADO-aanhang zal het niet liggen. We citeren nog maar eens de Haagse kant, een week voor ADO - Ajax van 6 oktober: “Aankomende zondag zal een deel van Midden Noord de eerste 12 minuten leeg blijven. Dit uit protest tegen het bestuur en de gemeente Den Haag. Elk jaar worden er verschillende redenen gezocht om uitsupporters te weren tijdens de wedstrijd tegen 020.”

Als supportersvereniging en medeopstellers van het plan van aanpak gaan we er tijdig – dus ruim voor de eerste wedstrijd tussen ADO en Ajax van volgend seizoen – achteraan dat alle betrokken partijen, inclusief de gemeente Den Haag, een einde maken aan deze idiote situatie met een leeg uitvak.

Met de club Ajax gaan wij op korte termijn in overleg welke (juridische) mogelijkheden de club en supportersvereniging na dit advies nog hebben.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >