Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Druk uitoefenen op spelers die niet bijtekenen is lastig verhaal

Edwin van der Sar is op z’n zachtst gezegd niet blij dat steeds meer spelers hun contract laten aflopen en gratis de deur uitlopen. De algemeen directeur ziet het als een bedreiging voor Ajax en stelt dat de club zich wellicht harder moet opstellen. Maar hoe realistisch is dat?

24 december 2021 - 10:28
Vd Sar 1200 (1)
Van der Sar baalt van de situatie rondom Onana en Mazraoui. © AFC Ajax

De gedachtegang van Van der Sar is volkomen logisch. Ajax is een topclub in een relatief klein voetballand. De inkomsten uit televisiegelden en sponsordeals zijn onvergelijkbaar met de bedragen die omgaan in de grootste competities van Europa. Het binnenhalen van lucratieve transfersommen is zodoende een wezenlijk onderdeel van het beleid in Amsterdam en voor Ajax dé manier om aan te blijven haken bij de Europese top.

Daarom zit de algemeen directeur flink in zijn maag met de situatie rondom bijvoorbeeld Andre Onana. De club heeft de plaspilkeeper al die tijd gesteund en Van der Sar bekent zelfs dat de doelman één van de best verdienende spelers bij Ajax kon worden. “Dat zegt iets over de waardering die wij voor hem hebben,” stelt Van der Sar in Het Parool.

Daarom steekt het de voormalig topkeeper dat Onana komende zomer waarschijnlijk de deur uitloopt, zonder dat Ajax daar ook maar een cent aan overhoudt. “Ik had zijn kerstpakket graag iets beter gevuld, met een mooie gratificatie, maar die bonus gaat hij waarschijnlijk aan het eind van dit seizoen zelf bij een nieuwe club halen. Los van zijn sportieve waarde, zijn wij als grote club in een kleine competitie ook gebaat bij transfers.”

Van der Sar zou graag verandering brengen in de situatie, maar weet dat Ajax in soort van spagaat zit. “Als dit mode gaat worden, is dat bedreigend voor Ajax. Wij willen dat de trainer met Ajax 1 wedstrijden wint, kampioen wordt en zo ver mogelijk komt in Europa. Daar heb je de beste spelers voor nodig. Dat is de korte termijn. We moeten de club echter ook op de lange termijn beschermen. Misschien moeten wij ons in enkele gevallen principiëler opstellen dan we nu doen.”

Maar hoe realistisch is dat standpunt? Onana is immers niet het enige voorbeeld. Achter de burelen in de Johan Cruijff Arena wordt nog altijd vurig gehoopt dat Noussair Mazraoui zijn handtekening zet onder een nieuwe verbintenis, maar sinds de rechtsback in de zomer overstapte naar zaakwaarnemer Mino Raiola, lijkt witte rook ver weg.

Aanbevolen
Van der Sar wil kroon op werk zetten bij Ajax

“Er zijn wel enkele maanden verloren gegaan in de onderhandelingen. We willen graag dat hij bij ons blijft, maar het is nu half december, dan weet je waar het naartoe gaat,” lijkt Van der Sar te doelen op een mogelijk transfervrij vertrek.

Moet Mazraoui nu dan naar de bank worden verwezen? Erik ten Hag stelde eerder al dat hij de beste spelers opstelt en wij gokken dat de spelersgroep Nous er ook maar wat graag bij wil houden. De spelers lijken daarmee de touwtjes in handen te hebben. Als clubbestuur druk uitoefenen op spelers die weigeren bij te tekenen, lijkt een lastig verhaal.

Toenmalig trainer Frank de Boer was er acht jaar geleden heel stellig over: verlengen of op de bank. Gregory van der Wiel en Miralem Sulejmani ondervonden het aan den lijve en ook op Christian Eriksen werd de nodige druk uitgeoefend. De Boer kon dit principiële standpunt uiteindelijk niet volhouden.

Gelijke monniken, gelijke kappen. Het is een lastig verhaal. En kijk eens naar de situatie rond Brian Brobbey. Na maandenlange onderhandelingen besloot de aanvaller – die overigens ook in de stal van Mino Raiola zit – Ajax alsnog de rug toe te keren. Zijn avontuur bij Red Bull Leipzig werd vooralsnog geen succes en het ziet ernaar uit dat de spits spoedig terugkeert in Amsterdam. Bij de club die zes maanden geleden dus geen stuiver overhield aan zijn transfer.

We begrijpen het dilemma van Van der Sar volledig. Ajax ziet spelers het liefst door de voordeur vertrekken. Naar een mooie club, met een fijne beloning voor Ajax. Zoals het ging bij bijvoorbeeld Frenkie de Jong en Hakim Ziyech. Maar wat te doen als spelers liever geen krabbel zetten onder een nieuw contract? Het is een duivels dilemma.

Aanbevolen
Ten Hag schroomt niet om Onana na schorsing ‘gewoon’ in te zetten

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >