Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Feyenoord - Ajax

Het is tijd voor de klassieker! De 191ste editie alweer, in de honderdjarige geschiedenis van misschien wel de mooiste wedstrijd van het jaar. Om jou optimaal voor te bereiden op een nieuw hoofdstuk in het klassiekerboek, hebben we wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting te aftrap.

18 december 2021 - 12:31
Driedingenfeyaja800
Op een schaal van één tot tien: hoeveel zin heb jij in de klassieker? © Pro Shots

Antony vs. Malacia
Het gaat in aanloop naar de klassieker veel over de honderdjarige geschiedenis, de lege Kuip, Steven Berghuis en de stand op de ranglijst. Logisch, het zijn dingen die deze editie van Feyenoord - Ajax extra beladen maken. Toch is de klassieker veel meer dan dat. Ajax tegen Feyenoord is immers ook Antony tegen Tyrell Malacia.

Zowel de rechtsbuiten van Ajax als de linksback van Feyenoord kennen een goed seizoen. Zondag staat het duo tegenover elkaar. Of Antony zijn directe tegenstander kent? “Die linksback? Malacia? Die ken ik wel. Hij is een goede verdediger,” aldus de Braziliaan tegenover ESPN. “Ik houd ervan om tegen dit soort tegenstanders te spelen.” 

Het is overigens niet de eerste keer dat Antony en Malacia elkaar op het veld tegenkomen. Het koppel vocht vorig seizoen ook al de nodige duels uit. Antony kijkt in ieder geval uit naar een nieuwe confrontatie. “Ik weet zeker dat het een stevig duel gaat worden. Ik hoop dat het een mooie en eerlijke wedstrijd wordt en dat de beste moge winnen.”

We kunnen na deze uitspraak niet anders dan aan dit plaatje denken. Sorry.

Aanbevolen
Volop zin kweken in Feyenoord - Ajax met prachtfoto's van klassieker

Til ziet Feyenoord wél als underdog
Waar Arne Slot het weigerde om zijn ploeg als onderliggende partij te bestempelen, daar stelt Guus Til doodleuk de ‘underdog’ te zijn. De Feyenoord-trainer beseft zich heus dat het voor de Rotterdammers een lastige middag wordt in De Kuip, maar vindt ook dat zijn spelers zichzelf tekortdoen wanneer er over de underdog-rol wordt gesproken.

Die memo is Til blijkbaar even ontgaan, al stelt de middenvelder ook geloof te hebben in een goede afloop voor Feyenoord. “Zij zijn met vlag en wimpel doorgegaan in de Champions League, hebben het goed gedaan in de competitie en zijn gewoon ontzettend goed. Maar ik denk zeker dat we het ze moeilijk kunnen maken en dat we kunnen winnen, alleen denk ik wel dat we de underdog zijn.”

Favoriet of niet, Feyenoord moet een manier vinden om Ajax te bestrijden. Hoe Til dat voor zich ziet? Er volgt een ietwat vaag antwoord. “Zij spelen overal een-op-een, dus het is vaak fiftyfifty, waar individuele spelers naar boven moeten komen. Als de bal ertussen valt en zij hem oppikken, kunnen ze kansen creëren, maar het kan natuurlijk ook andersom zijn.”

We gaan zondag ongetwijfeld meemaken wat Til nou precies bedoeld.

Aanbevolen
Feyenoord-trainer Slot: ‘Klassieker moet op het veld worden beslist’

Rensch krijgt nieuwe kans
We hoeven zondag naar alle waarschijnlijkheid niet te rekenen op een basisplaats voor Noussair Mazraoui. Erik ten Hag wilde in aanloop naar de klassieker nog geen dikke streep door de naam van de rechtsback zetten, maar had wel ‘ernstige twijfels’ over het mee kunnen spelen van Nous. En als de trainer dat zegt, kennen we de uitkomst eigenlijk wel.

Devyne Rensch lijkt de meest logische vervanger op de rechtsbackpositie, maar wist dit seizoen nog niet echt te overtuigen. Er kan ook worden geschoven met Jurriën Timber, wat betekent dat er centraal een plekje vrijkomt voor Perr Schuurs. Toch liet Ten Hag doorschemeren dat Rensch waarschijnlijk een nieuwe kans krijgt.

Ik zie weer dingen bij Rensch die ik vorig jaar ook bij hem zag. Dat is de Rensch die we graag willen zien. En niet de behoudende speler die we tegen AZ zagen,” aldus de trainer. “Vorig jaar was hij heel onbevangen. Je ziet vaker dat een speler snel komt en dat het daarna wat minder wordt. Rensch is nu bezig zich daaraan te ontworstelen. De wedstrijd van zondag kan daarbij helpen.”

Feyenoord en Ajax trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in De Kuip. Het duel staat – voor het eerst – onder leiding van Dennis Higler, terwijl Pol van Boekel de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Ten Hags elf: Rensch, Regeer of schuiven met Timber in klassieker?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >