Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - AZ

We leven als Ajacieden op een soort wit-rood-witte Champions League-wolk, maar veel tijd om na te genieten is er niet. AZ komt zondag op bezoek in de Johan Cruijff Arena en wil laten zien dat het wel degelijk topclubs kan verslaan. Daarom hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

11 december 2021 - 11:35
Driedingenajaaz800
Bij AZ-thuis denken we al snel terug aan het duel van vorig seizoen. © Pro Shots

AZ nog altijd grillig
Wie naar de ranglijst kijkt, moet goed zoeken naar AZ. De Alkmaarders staan op een teleurstellende achtste plaats, waar we ze normaal gesproken niet verwachten. Dit heeft alles te maken met het wisselvallige seizoen van AZ. De ploeg kende een slechte seizoenstart en krabbelde vervolgens wel wat op, maar het blijft grillig.

“We zijn nog steeds groeiende,” zo stelt AZ-trainer Pascal Jansen tegenover het eigen clubkanaal. “Het heeft zijn schommelingen gehad, maar de laatste tijd zijn we weer wat stabieler met elkaar. Toch werden we met een aantal dingetjes geconfronteerd die we er nog niet helemaal hebben uitgekregen.”

Waar AZ vorig seizoen vaak goed presteerde tegen de traditionele top drie, daar verloor het dit seizoen van PSV en Feyenoord. De 0-3-nederlaag tegen de lampenclub was wat geflatteerd, terwijl de Alkmaarders in De Kuip misschien wel een punt hadden verdiend. Toch stond AZ twee keer met lege handen.

“Daar moet je van hebben geleerd en je lessen uit hebben getrokken,” doelt Jansen op de onnodige nederlagen. “Het gaat om efficiëntie. Je kan een uur lang goed spelen, maar het gaat erom dat je de wedstrijd wint. En als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.”

Aanbevolen
Ten Hags elf: hoe stel jij drie punten veilig tegen het grillige AZ?

De Wit wil winnen van ‘grote club’
Het is inmiddels alweer ruim twee jaar geleden dat Dani de Wit de deur bij Ajax achter zich dichttrok, maar wij herinneren hem nog altijd als ‘Draufgänger’. Zelf bewaart de middenvelder ook mooie herinneringen aan zijn tijd in Amsterdam. “Het is altijd mooi om tegen je oude club te spelen. Ajax is sowieso een grote club,” aldus De Wit. 

Desondanks wil de middenvelder niets liever dan winnen van Ajax. De Wit weet immers ook hoe erg duels met de koploper leven in Alkmaar. Voor AZ is Ajax-uit net even meer dan een Noord-Hollandse burenruzie. “AZ wil altijd graag van Ajax winnen. Het wordt een belangrijke wedstrijd, zowel voor Ajax als voor ons.”

De Wit kan moeilijk ontkennen dat er een groot gat tussen Ajax en AZ zit, zowel op sportief als financieel gebied, maar ook zeker op basis van de ranglijst. De achtste plek geeft een ietwat vertekend beeld, maar AZ is wel degelijk een klasse minder dan het voorgaande seizoenen was. Wat zegt dat over het duel van zondag?

“We weten dat Ajax een goed team heeft en dat ze goed presteren,” zo schetst De Wit. “Maar we weten ook wat wij kunnen, alleen laten we dat niet iedere wedstrijd zien. Het is aan ons om dat zondag wel te doen. Dan kunnen we het ze lastig maken.”

Aanbevolen
Don’t worry en win een Marley-sleutel van Bonebakker!

Wijndal ziet Ajax-uit als meetmoment
We willen Ajax - AZ niet afdoen als ‘zomaar een eredivisiepotje’, maar feit is dat we ook niet van een échte topper kunnen spreken. Daarvoor is het verschil tussen beide clubs dit seizoen gewoon te groot. Toch mag er bij onze club geen sprake zijn van onderschatting, want we weten inmiddels ook dat een misstap in de competitie zo is gemaakt.

AZ kent een wisselvallig seizoen, maar lijkt de lijn naar boven weer te hebben gevonden. Dat weet AZ-aanvoerder Owen Wijndal ook. “We kunnen weer naar boven kijken,” zo vertelt de verdediger aan Trouw. “We hebben een wisselvallige start gehad, net als vorig seizoen, maar in die reeks zaten ook nederlagen die onverwachts kwamen.” 

“Gelukkig hebben we ons herpakt,” vervolgt Wijndal, die weet dat het duel met Ajax als test mag worden gezien voor AZ. “Het vertrouwen in eigen kunnen groeit met de week. In die zin wordt de ontmoeting met Ajax een mooi meetmoment voor ons. Dan weten we echt waar we staan,” zo sluit Wijndal af.

Ajax en AZ trappen zondagmiddag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Bas Nijhuis, terwijl Clay Ruperti de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Heitinga ziet bananenschil werkelijkheid worden na verspelen periodetitel

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >