Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit moet je weten over Champions League-opponent Benfica

We mogen weer naar Lissabon! Oh jazeker! En dat is voor supporters echt geen straf. Ditmaal stevenen we af op een tweeluik met Benfica in de achtste finales van de Champions League. Het rommelt bij de Portugezen, die momenteel derde staan in de vaderlandse competitie en dat geeft reden tot onvrede.

14 december 2021 - 10:09
Benfica 1200
Hier waren we in 2018/2019 nog! © De Brouwer

We moeten nog wel even geduld hebben voor het heenduel in Lissabon. Deze staat op de rol voor woensdag 23 februari en wordt gespeeld in het prachtige Estádio da Luz. De return in Amsterdam wordt op dinsdag 15 maart afgewerkt en we kunnen alleen maar keihard hopen op volle tribunes.

Het was een gekke lotingsdag, waarbij de eerste loting ongeldig werd verklaard. Er ging een dikke streep door Internazionale, waarna Benfica uiteindelijk definitief werd geloot. Nou ja, voor supporters is het inmiddels bekende Lissabon ook vast leuker dan het toch ietwat saaie Milaan.

Waar Ajax al snel zeker was van overwintering in het miljoenenbal, daar moest Benfica tot de laatste dag volop strijden. De ploeg van de excentrieke trainer Jorge Jesus werd in groep E uiteindelijk tweede achter Bayern München en liet Dinamo Kiev en FC Barcelona ternauwernood achter zich. De Catalanen werden pas op de laatste speeldag gepasseerd.

Bayern München was met achttien punten de onbetwiste winnaar van de groep. Het won net als Ajax zes keer. Benfica werd tweede met zeven punten: twee winstpartijen, twee gelijke spelen en twee harde verliesbeurten. Tegen de Duitsers ging het er met 5-2 en 0-4 twee keer lelijk af. Het won thuis echter met 3-0 van Barcelona, al zegt dat tegenwoordig ook niet bijster veel meer.

Aanbevolen
Vragenvuur: stel jouw vraag aan doelman Pasveer!

Wat in Lissabon wél veel zegt? Hoe je speelt tegen stadsgenoot en rivaal Sporting Clube de Portugal. Er werd begin december – nota bene in eigen huis – een pijnlijke 1-3-nederlaag geleden. Auw! Dat was voor een groepje supporters genoeg reden om in actie te komen. Zij trokken het allemaal niet meer en zetten een website op om de trainer weg te stemmen. De 67-jarige Jesus kennen we allemaal van de driftige wijze van coachen langs de zijlijn.

Op de wegstemsite zien we een rode lijn van Lissabon naar Rio de Janeiro. Het hoofd van de Braziliaanse oefenmeester is daarop weergegeven. Supporters die Jesus het liefste vandaag nog zien vertrekken, hoefden alleen maar op een knop te drukken. Hoe vaker dat gebeurde, hoe dichter hij in de buurt van Rio terecht zou komen. Gedrukt werd er en niet zo’n beetje ook! Jesus kwam acht dagen na lancering van de site al aan op het vaste Braziliaanse land.

Zo’n scenario was niet voorzien. Jesus kwam vorig seizoen immers nog over van Flamengo en de verwachtingen waren torenhoog. Hij was immers eerder trainer bij Benfica en sprokkelde tussen 2009 en 2015 drie landstitels bijeen. Zo’n succes lijkt momenteel echter ver weg. Sporting CP en FC Porto gaan voorlopig samen aan kop, al is het verschil tussen Benfica en de twee koplopers ‘maar’ vier punten. Dat lijkt toch ook weer niet per se een op voorhand verloren zaak.

Ajax moet de komende weken eveneens zorgen dat het niet verder achterop raakt in de eredivisie. De ploeg raakte de koppositie afgelopen weekeinde kwijt door de 1-2-nederlaag tegen AZ. In de Champions League stijgt Ajax echter wél regelmatig tot grote hoogte en dus zien we uit naar het tweeluik met Benfica.

Aanbevolen
ESPN luistert naar Ajax en supporters en zendt duel met Barendrecht tóch uit

De twee clubs kennen sowieso een mooie gezamenlijke geschiedenis. In 1969 was de ploeg van clubicoon Eusebio met 1-3 beter in winters Amsterdam. Ajax leek geslagen, maar in de return won Ajax met dezelfde cijfers. Aan verlengingen deed men destijds nog niet en dus was een heuse beslissingswedstrijd nodig, die in Parijs werd gehouden. De Ajacieden wonnen de pot op neutrale bodem met 3-0.

Ook in 1972 trok Ajax aan het langste eind in de halve finale van de Europa Cup. De finale werd behaald ten koste van Benfica en we weten allemaal hoe dat verder ging: Ajax won de eindstrijd in De Kuip door Internazionale met 2-0 te verslaan. Door twee doelpunten van Johan Cruijff mocht Ajax zich de beste van Europa noemen.

Wat de huidige Ajaxsupporter vooral helder voor de geest staat? Simpel: de winnende van Noussair Mazraoui vlak voor tijd. Hij liet de Johan Cruijff Arena in minuut 92 volledig uit zijn dak gaan door de 1-0 tegen de netten te schieten. Dat gebeurde in de Champions League-groepsfase van sprookjesseizoen 2018/2019. In de uitwedstrijd kwamen de Portugezen nog op voorsprong, maar was Dusan Tadic zijn gewicht in goud waard door de 1-1 in het doel te frommelen.

Voorlopig moeten de huidige spelers zich maar eens flink kwaad maken in de eredivisie. Dat lijkt deze dagen al een flinke opgave. Dan kijken we in februari wel hoe Benfica te bestrijden. Volgens Erik ten Hag een nieuw mooi meetmoment. Hij kenschetst de dubbele ontmoeting uit 2018/2019 als echte vechtwedstrijden. Mentaliteit gaat weer van groot belang zijn, zo weet de trainer.

“In de regel ligt het Portugese voetbal Nederlandse teams niet, maar wij hebben het tegendeel wel bewezen. Eerst tegen Benfica en dit seizoen tegen Sporting CP. Maar eenmaal op het veld is het eten of gegeten worden.”

Over eten gesproken. Iemand een pastel de nata?

Aanbevolen
Van der Sar wil kroon op werk zetten bij Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >