Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nostalgisch Ajax: roestbak vol historie

Soms is het fijn om even weg te dromen en herinneringen aan het verleden op te halen. Dat is ook wat Ruud Westerink deed voor zijn scriptie ‘De rood-witte schare’, waarin helden, symbolen en herinneringen van Ajaxsupporters centraal staan. Met behulp van dat document duiken we in de roemrijke Ajaxhistorie. Dit keer over ‘de roestbak vol historie’.

16 november 2021 - 12:26
Olympisch Roestbak 1200
Het Olympisch Stadion verpauperde, maar er werden ook grote successen geboekt. © AFC Ajax

Aan het Olympisch Stadion kunnen Ajaxsupporters bijna alleen maar goede herinneringen hebben. Zou je zeggen toch? Topduels tegen Feyenoord en PSV werden er gespeeld, Europese krakers en kampioenswedstrijden. Of wat te denken van André Rieu, die in 1995 in de rust van de halve finale Champions League, de tweede wals van Sjostakovitsj speelde en het hele stadion mee kreeg.

Inderdaad, door dit soort bijzondere momenten heeft het Olympisch Stadion een speciaal plekje in de harten van vele Ajacieden. Toch wordt de voormalige speellocatie ook vaak omgeschreven als ‘kil’ en herinnert supporter Ronald Pieloor zich dat de sfeer vaak doodviel. Hij was sowieso geen groot fan van het stadion. “Ik had eigenlijk altijd een hekel aan het Olympisch, dat was een grafbak gewoon. Een pisbak, verschrikkelijk,” vertelt hij in niet mis te verstane woorden.

Dat Pieloor het stadion een pisbak noemt is niet vreemd, aangezien er in de trappenhuizen altijd een laag urine lag waardoor het enorm stonk. Het stadion werd in de volksmond ook wel ‘De pisbak van Roffel’ genoemd, verwijzend naar de naam van de toenmalige directeur Otto Roffel. En de mening van Pieloor staat niet op zich. Er zijn meer supporters die niet louter warme herinneringen hebben aan het Olympisch Stadion.

Aanbevolen
Nostalgisch Ajax: buurtclub voor de ‘gewone’ Amsterdammer

Menno Pot weet dat het stadion er voor de renovatie, die in 2000 werd afgerond, wezenlijk anders uitzag dan tegenwoordig. Het stadion verpauperde enorm en stond jarenlang op de planning om gesloopt te worden. “Het was een gore, zwartgeblakerde roestbak, waar eigenlijk alles oud en verrot was,” aldus Pot.

Bovendien zaten supporters vrij ver van het veld en had het weer vrij spel. Toen Ajax in 1996 zijn laatste officiële wedstrijd in het Olympisch Stadion had gespeeld, leek niemand daar echt rouwig om. Toch is het stadion vooral symbool komen te staan voor de grote successen.

De supporters hebben er legendarische klassiekers en Europa Cupwedstrijden aanschouwd en zelfs meegemaakt dat Ajax daar in 1992 de UEFA Cup won. Bovendien had het ook zijn voordelen dat het stadion oud en gebrekkig was. Het bood supporters de kans om naar binnen te ‘glippen’ en de holen en spelonken achter de tribunes waren een ideale verstopplek voor vuurwerk.

Doordat het Olympisch werd omgedoopt tot Rijksmonument en er geld vrij kwam voor renovatie, is het stadion bewaard gebleven voor volgende generaties. Een tastbaar overblijfsel van vergane tijden. De oude roestbak, waarin Ajax al die Europese ploegen met hun mooie grote stadions van de mat speelde.

Daardoor hebben veel supporters een dubbel gevoel bij het Olympisch Stadion. Of zoals Menno Pot het mooi verwoordt: “We horen hier eigenlijk niet, maar we zijn wel de coolste.”

Aanbevolen
Nostalgisch Ajax: de Chinees

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >