Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nostalgisch Ajax: de Chinees

Soms is het fijn om even weg te dromen en herinneringen aan het verleden op te halen. Dat is ook wat Ruud Westerink deed voor zijn scriptie ‘De rood-witte schare’, waarin helden, symbolen en herinneringen van Ajaxsupporters centraal staan. Met behulp van dat document duiken we in de roemrijke Ajaxhistorie. Dit keer over ‘de Chinees’.

27 oktober 2021 - 13:29
Publiek Dekentjes 1200
Dekentjes op de tribune. De stadions van weleer hebben zeker hun charme. © AFC Ajax

Een biertje of een lekkere snack scoren? In de Johan Cruijff Arena kan dat gewoon op de omlopen. Stadions zijn tegenwoordig ultramodern. In vroegere tijden kon je vaak op veel traditionelere manieren aan een hapje of drankje komen. Zo kunnen Ajaxsupporters die de wedstrijden in de voormalige thuishavens van de Amsterdamse club bezochten zich wellicht ‘de Chinees’ nog wel herinneren.

Op de tribunes van De Meer en het Olympisch Stadion was hij steevast aan het werk. Bij hem kon je terecht voor kroketten of koffie uit een emmer. Supporter Max herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “Die kroketten lagen daar dan, met een doek eroverheen. Daar ging hij het vak mee in. Iedereen kende hem. Ik heb later gehoord dat hij niet eens een echte Chinees was.”

De ‘Chinees’ in kwestie betreft Frits Sievers, die in feite Indonesiër is. Naast zijn beroemde kroketten verkocht Sievers ook koffie uit een emmer. Hoe smaakvol het allemaal was? Op de vraag of hij zelf wel eens van zijn Ajax-kroketten snoepte volgt een duidelijk antwoord van de hoofdpersoon zelf: “Eén keer, tegen FC Amsterdam. Niet te vreten! Zat alleen maar meel in.”

Aanbevolen
Nostalgisch Ajax: lijn 9 en de ‘processie’

Over de kwaliteit van de oude snacks valt te twisten, mooie verhalen levert het wel op. Stadions zijn in de loop der jaren veranderd en moderner geworden. Het maakt een wedstrijdbezoek een stuk comfortabeler, maar die ouderwetse voetbalstadions hadden zeker hun charme. De stoeltjes? Die zaten niet bepaald lekker, dus was het mogelijk om een zitkussentje te huren.

En wat te denken van de traditionele stadionlampen, gehuld in de mist? De trechter die ontstond omdat supporters maar op één plek het stadionterrein op konden. Straatverkopers en sluiproutes. Het zijn herinneringen aan lang vervlogen tijden.

Tijden waar Max nog wel eens met een glimlach aan terug denkt. Zelf was hij vaak in het bezit van een kaartje voor de sta-tribune, terwijl zijn oom een kaartje voor de zitvakken had. Om dit probleem op te lossen en toch samen naar de wedstrijd te kunnen, gaf zijn oom de suppoost dan een rijksdaalder of een reep chocolade. Zodat Max toch mee het zitvak in kon.

Daar kon vervolgens een befaamde kroket van ‘de Chinees’ worden gekocht. Hoe anders is het nu. Rondom de Arena zitten talloze horecazaken waar een vette hap gescoord kan worden. Voor een kroket hoef je je overigens niet bij de Chinees op de Johan Cruijff Boulevard te melden. Die verkoopt gewoon nasi en noedels.

Aanbevolen
Nostalgisch Ajax: sluiproutes naar De Meer

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >