Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nostalgisch Ajax: sluiproutes naar De Meer

Soms is het fijn om even weg te dromen en herinneringen aan het verleden op te halen. Dat is ook wat Ruud Westerink deed voor zijn scriptie ‘De rood-witte schare’, waarin helden, symbolen en herinneringen van Ajaxsupporters centraal staan. Met behulp van dat document duiken we in de roemrijke Ajaxhistorie. Dit keer over sluiproutes naar De Meer.

08 oktober 2021 - 13:36
De Meer 1200
Ook zonder kaartje waren er mogelijkheden om De Meer binnen te komen. © AFC Ajax

Tijden veranderen. Zeker in het voetbal. Toen Ajax nog in De Meer voetbalde was er geen online ticketingsysteem. Kaartjes? Die kocht je gewoon bij de sigarenboer op de hoek van de straat. Geen geld of uitverkocht? Geen probleem, want er waren zat andere manieren om de thuishaven van Ajax binnen te komen.

Als de toegangsbewijzen bij de stadionkassa’s allemaal over de toonbank waren gegaan, had je nog een andere optie. In Betondorp was een particulier loket gevestigd: een doodnormaal woonhuis waar door een open raampje kaarten verhandeld werden. Hoewel het prettig was een geldig toegangskaartje te hebben, was dit niet altijd nodig.

Supporters waren creatief. Zo weet ook Ajaxfan Max. “Ik had een seizoenkaart van mijn oom – die had er geloof ik twee – en die gaf je door het hek door aan vriendjes. Die kwamen vervolgens ‘gewoon’ binnen. In vak P of C liep je vier keer naar boven en beneden, dus dat vak zat propvol, iedereen werd meegenomen. Er werd toen nog niet gescand ofzo.”

Wie een toegangskaartje kocht steunde de club, maar was tevens een dief van zijn eigen portemonnee.

Staanplaatsen kostten in die tijd een gulden, maar veel tieners hadden dat niet altijd. Naar binnen glippen was voor hen de enige optie om de wedstrijd live te zien. Vanaf het trainingscomplex kon je via een plankje, over de sloot, het stadionterrein op. Vanaf daar, hoefde je alleen nog langs de suppoost te glippen.

Maar dat waren niet de enige manieren om binnen te komen. In het boek F-Side is niet makkelijk! worden nog andere handigheidjes beschreven. Van het frauderen met toegangskaarten, tot het bewandelen van verschillende sluiproutes. Dat de supporters elkaar hier maar al te graag bij hielpen, blijkt uit de volgende passage:

‘Wie minder risico wil lopen, is aangewezen op hulp van andere supporters. Seizoenkaarten worden vanuit het stadion in tennisballen, lege blikjes of pakjes shag de sloot overgegooid, net zolang totdat iedereen binnen is.’

Wie een toegangskaartje kocht steunde uiteraard de club, maar was tevens een dief van zijn eigen portemonnee. Aan de vindingrijkheid van de Ajacieden heeft het niet gelegen. Kaartje of geen kaartje, in het verleden haalde het een stuk minder uit. Nu resteert de herinnering aan deze vervlogen tijd.

Aanbevolen
Nostalgisch Ajax: lijn 9 en de ‘processie’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >