Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Borussia Dortmund

Kriebelt het bij jou al? Dat moet haast wel. Als Ajaxsupporter en dus voetballiefhebber kan dat niet anders. De Ajacieden kunnen in het tweeluik met Borussia Dortmund een grote stap zetten richting overwintering in de Champions League. Drie dingen die je moet weten over het eerste van twee duels!

18 oktober 2021 - 20:46
Drie Dingen 1200
Graag ook deze beelden na negentig minuten Dortmund-thuis! © Pro Shots

Populariteit Dortmund enorm
BVB Dortmund staat in zijn volledigheid voor Ballspielverein Borussia 09 e. V. Dortmund en is ongekend populair. Maar serieus. De club uit Noordrijn-Westfalen telt bijna 900 (!) officiële fanclubs in binnen- en buiteland. Hierbij zijn bij elkaar zo’n 60.000 fans aangesloten. Hef officiële clublied van Dortmund is ‘Wir halten fest und treu zusammen’, wat zoiets betekent als ‘We blijven stevig en trouw bij elkaar’.

Die Schwarzgelben – die ook nog een handbal- en tafeltennistak hebben – kunnen ook jaarlijks rekenen op de hoogste toeschouwersgemiddelden. De club verkoopt elk seizoen zo’n 55.000 seizoenskaarten. Sinds seizoen 1998/1999 is Dortmund de Bundesligaclub met het hoogste gemiddelde aantal toeschouwers. Kort ervoor legde de club (1996/1997) beslag op de enige Champions League-bokaal in de clubhistorie. In Bundesligaseizoen 2015/2016 vestigde Die Borussen een record door 1.380.023 toeschouwers te trekken. Dat zijn gemiddeld 81.178 supporters per duel.

Aanbevolen
Ten Hags elf: wie stel jij op tegen FC Haaland… uhh, Dortmund!

Ten Hag verklapt dat Álvarez waarschijnlijk start
Geen enkele trainer verklapt graag zijn opstelling richting een belangrijke wedstrijd. Erik ten Hag is geen uitzondering op die regel, maar verklapte tijdens de persconferentie richting aftrap dat hij Edson Álvarez waarschijnlijk opstelt.

In aanloop naar sc Heerenveen-uit (0-2) liet de Mexicaan zijn trainer nog weten niet fit genoeg te zijn voor speelminuten. De interlandperiode is inmiddels goed verteerd en dus is Álvarez klaar voor de strijd. En dat moet hij ook zijn, want hij speelt, verklapte Ten Hag.

“Ik ga een tipje van de sluier oplichten, maar ik denk dat Álvarez er wel bij zit,” gaf hij antwoord op vragen over zijn startformatie. Daarover zei hij overigens verder niks. “We hebben bepaald welke elf starten en dat zien jullie morgen.”

Álvarez werd in Friesland in elk geval node gemist. Zeker na rust ontstonden grote gaten op het middenrif en werd Ajax overlopen. Dat de international werd gemist, vertelt veel over zijn goede ontwikkeling. Nog niet zo heel lang geleden zagen veel Ajaxvolgers het niet in Álvarez zitten.

“Hij brengt positioneel heel veel, vooral verdedigend qua organisatie,” aldus Ten Hag, die eveneens ziet dat Álvarez aan de bal steeds comfortabeler wordt. “Zijn eerste aanname bijvoorbeeld. Dat gaat steeds beter voor hem.” Het zijn belangrijke kwaliteiten, zeker op het middenveld en het niveau waarop Ajax opereert. Volgens Ten Hag is niemand onvervangbaar, maar benadrukte ook dat Ajax met Lisandro Martínez, Jurriën Timber én Álvarez weinig tegengoals krijgt.

Aanbevolen
Ten Hag verwacht kolkend stadion: ‘Dortmund gaat hier wat beleven’

Dortmund-trainer looft filosofie Ajax
Marco Rose, de 45-jarige oefenmeester van Dortmund, heeft veel zin in de confrontatie met Ajax. Hij stelde in aanloop naar de spannende confrontatie onder indruk te zijn van zijn komende opponent, er graag naar te kijken en vooral dat hij de clubfilosofie waardeert.

“Van de jeugd tot het eerste elftal spelen ze 4-3-3 met veel balbezit, ze zijn altijd zeer dominant en hebben een zéér goede gegenpressung. Ajax is een mooie club, die door de jaren heen geweldige spelers heeft gehad. Het wordt voor ons een flinke opdracht in Amsterdam, maar we hebben er zin in. We hebben namelijk het gevoel dat we een goed resultaat kunnen meenemen.”

“Ajax blijft over het algemeen trouw aan hun speelstijl,” vult aanvaller Julian Brandt zijn trainer aan, terwijl hij de vergelijking trekt met het Ajax uit de jaren negentig. “Ze zijn niet veel veranderd en spelen heel attractief. Hun jeugdopleiding is een van de besten in Europa. Met de middelen die ze hebben, halen ze er volgens mij alles uit. Dit seizoen ook. Het voetbal dat zij spelen, ook in de Champions League, is uitstekend.”

Laten we hopen dat Brandt dat dinsdagavond na de wedstrijd nog altijd moet vinden, omdat Ajax heeft gewonnen en na drie speelronden nog altijd aan de leiding gaat in groep C.

Het duel tussen Ajax en Dortmund wordt om 21.00 uur in gang gefloten door arbiter Jesús Gil Manzano uit Spanje.

Aanbevolen
Samenwerking met schreeuwende latino’s gaat Timber steeds beter af

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >