Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Schouders ophalen als Tadic weer eens ‘hinkepinkt’

Voor je begint met lezen: ik vind Dusan Tadic een eindbaas en ben nog elke dag blij dat hij in 2018 voor Ajax koos. Toch zijn de acteerprestaties van onze aanvoerder lachwekkend, zeker als je erop let.

18 januari 2021 - 11:35
Tadic Blog 1200
In het begin schrok je nog als Tadic lag te kermen op de grasmat. © Pro Shots

Is het je wel eens opgevallen dat Tadic werkelijk élke wedstrijd hetzelfde moment beleeft? Een soort persoonlijke groundhog day, maar dan net effe anders. Tegen Feyenoord (1-0) had hij zelfs twee van die momenten, waarvan de laatste echt wel ernstig was.

Ik pak er niet snel een column van Willem van Hanegem bij, maar dit keer had hij een punt. De Kromme hekelde Tadic, die tijdens de klassieker weer als een stervende zwaan ging liggen, nadat hij neus aan neus had gestaan met de twintigjarige Lutsharel Geertruida.

“Ik vind dat altijd zo zielig overkomen, dat achterovervallen alsof je iets vreselijks hebt moeten ondergaan. Als trainer vond ik dat ook altijd iets dat mijn spelers moesten laten.”

Het was inderdaad een stukje acteerwerk dat met terugwerkende kracht een Golden Raspberry Award (Razzie) verdient. Dik in de blessuretijd was deze aanstellerij en het tijdrekken kennelijk nodig tegen Feyenoord. Tenenkrommend en ergens ook aanvoerder-onwaardig.

Tadic zal daar vast anders over denken. De 32-jarige captain haalt alles uit de kast voor een overwinning en als dit dus kennelijk noodzakelijk is, dan moet dat maar zo. Het zorgt er vast voor dat zijn medespelers even een momentje rust hebben, dat de klokken gelijkgezet kunnen worden om dan weer door te kunnen.

Maar goed, het stervende zwaan-moment in de extra tijd was wel echt next-level Tadic, maar feitelijk gebeurt het elke wedstrijd wel. Let maar eens op, steevast is er ergens in een duel een moment dat Tadic kermend naar het gras gaat, rollebolt, ‘onwijs veel pijn heeft’, gaat zitten, opkrabbelt, een paar keer stampt op het gras en hinkepinkt, om vervolgens alweer snel voluit te kunnen.

Er is dus altijd precies niks aan de hand. Ook zondag was het raak. Tadic kreeg een knietje in de rug en lag direct te rollen op de grasmat. Twee handen in de rug, helemaal gekromd van de pijn, de mond ver opengesperd. Na een poosje kermen, krabbelde hij voorzichtig op en stampte wat met de voeten. Alsof daar de pijn zat. Direct toen hij aanspeelbaar bleek, was alle pijn plots als sneeuw voor de zon verdwenen en wilde hij de bal hebben.

In het begin maakte ik mij nog dikke zorgen als Tadic weer op het gras lag. “Oh, shit, als het maar niks ernstigs is,” dacht ik dan. Tegenwoordig haal ik mijn schouders op. Tadic ligt weer. Nu is mijn eerste gedachte: “Ah, daar ligt-ie weer te kermen, staat zo wel weer op.” En dat is ook echt altijd zo.

Het moment in de extra tijd tegen Feyenoord was gênant en nog opmerkelijker: er werd niet tegen opgetreden. Het was een staaltje matennaaierij die ik bij een tegenstander niet graag zie, maar al helemaal niet bij een Ajaxcaptain.

Banner Halfjaarlidmaatschap AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >