Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Twente - Ajax

Ajax kan donderdagavond in de Grolsch Veste meer dan uitstekende zaken doen! PSV verloor woensdag in eigen huis met 1-3 van AZ en dus zou een driepunter op bezoek bij FC Twente wel serieus extra lekker zijn. We beschouwen voor met drie dingen die je moet weten over deze midweekse pot!

14 januari 2021 - 09:49
Drie Dingen Tweaja 1200
Zo zien we Drommel het liefst tegen Ajax. © Pro Shots

Komen Onana en Klaassen elk op 200 duels voor Ajax 1?
Twente-uit kan voor twee Ajacieden een bijzondere mijlpaal opleveren. Als Andre Onana en Davy Klaassen in actie komen, dan komen ze alle twee op een totaal van tweehonderd officiële duels in een Ajaxshirt! Samen vierhonderd wedstrijden, dat is allemaal niet niks!

Klaassen maakte zijn officiële debuut voor Ajax op 22 november 2011. Alweer bijna tien jaar geleden. Hij maakte zijn eerste minuten in de Champions League pot tegen Olympique Lyon (0-0). Enkele dagen later mocht hij voor het eerst opdraven in de eredivisie. Als invaller schoot hij al na 42 seconden de bal tegen de touwen tijdens het duel met NEC. Als kind van de club wist Klaassen toen al hoe debuteren in de competitie werkt, als Ajacied zijnde.

Als Klaassen het doel weet te vinden in de Grolsch Veste, dan maakt hij daarmee zijn vijftigste eredivisietreffer voor Ajax. Twee mijlpalen voor de prijs van één. Of nou ja, zoiets!

Dan Onana! De goalie debuteerde in 2016 voor Ajax. Het thuisduel met Willem II werd met 1-2 verloren, maar de kop was eraf voor de Afrikaan, die zou uitgroeien tot een absolute publiekslieveling. In het begin was er nog twijfel, maar vakkundig keepte Onana alle kritiek de prullenbak in. De teller staat nu op 199 duels, maar na Twente-uit mag hij zijn tweehonderdste in zijn logboek noteren.

Twente wil er ‘gewoon invliegen’ tegen Ajax
De ploeg uit Enschede moet het donderdag stellen zonder routinier Wout Brama. Het treffen met Ajax komt net effe te vroeg. Trainer Ron Jans kan eveneens geen gebruik maken van nieuwkomer Issah Abass, want die wacht nog op zijn tewerkstellingsvergunning.

Eén ding maken ze in het Twentse land op voorhand alvast heel helder: angst voor Ajax is er niet. De ploeg van Jans won eerder dit seizoen verrassend met 1-2 in de Johan Cruijff Arena en de verwachting is dat Ajax daar toch een tikje van geschrokken is.

Jans op de clubwebsite: “Ajax zal zich willen revancheren, maar ik denk dat ze ook respect voor ons hebben gekregen. Niet alleen door dat duel, maar ook door andere wedstrijden die we hebben gespeeld. Zoals we die wedstrijd in Amsterdam speelden, dat zouden we donderdag ook graag willen zien. We moeten van onze eigen principes uitgaan en heel veel energie brengen.”

Angst is een slechte raadgever, weet Jans ook. “Ajax is één van de topteams in Nederland. Als je als daar als voetballer tegen speelt, ben je hartstikke gemotiveerd en gedreven. Wij hoeven geen enkele angst te hebben. We hoeven niet naar beneden te kijken, maar er gewoon zonder angst invliegen.”

Drommel treft zijn voorbeeld Andre ‘The King’ Onana
Onana staat nog altijd onder de lat bij Ajax. Dat is fijn. Dat is zelfs heel erg fijn, want vind maar eens zo’n betrouwbare sluitpost. Toch maakt de Kameroener er geen geheim van dat hij best een deurtje of wat verder wil kijken. Dat roept hij feitelijk al een paar seizoenen. Maar het is er nog niet van gekomen en dus staat Onana tegen Twente voor de tweehonderdste keer onder de deklat.

Aan de overzijde ziet hij de 24-jarige Joël Drommel hetzelfde doen. Maar dan voor Twente. De keeper van Twente debuteerde in 2015 en stond inmiddels 117 keer onder de lat. Drommel kende een sterke eerste seizoenshelft en wordt gezien als een groot talent. Wat als Onana ooit de Johan Cruijff Arena verlaat…? Zou Drommel een goede opvolger kunnen zijn?

De 1,92 lange keeper zou dat zeker zien zitten, maar blindstaren op Ajax? Nee, dat ook zeker niet. “Ik hoef niet per se naar Ajax. Ajax is een goede club, maar ik focus me op Twente. Wat komt, dat komt. We zien na dit seizoen wel wat er gaat gebeuren,” stelde hij dan ook droogjes tegenover ESPN.

Drommel is in elk geval onwijs onder de indruk van zijn rivaal onder de lat bij Ajax. Of hij hem ooit opvolgt, is nog maar zeer de vraag, maar de bewondering is er. Drommel noemde Onana eerder al liefkozend The King. “Hij is natuurlijk een hele goede keeper, waar ik zeker goed naar kijk. Hij doet het fantastisch.”

Twente - Ajax begint donderdag om 20.00 uur en staat onder leiding van arbiter Pol van Boekel.

Banner Halfjaarlidmaatschap AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >