Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - Feyenoord

Het is tijd voor de klassieker! Het altijd beladen duel tussen Ajax en Feyenoord gaat deze keer niet alleen om de eer, maar ook om de strijd bovenaan de ranglijst. Om jou optimaal voor te bereiden op de wedstrijd, serveren we je hieronder drie dingen uit die goed zijn om te weten!

16 januari 2021 - 14:19
Driedingenklassieker800
Nicóóóó verloor nog nooit een klassieker. © Pro Shots

Ajax en Haller op schot tegen Feyenoord
Feyenoord komt zondagmiddag voor de 65e keer in competitieverband op bezoek in Johan Cruijff Arena. Dat doen ze echter wel met een negatieve statistiek, want het lukte de Rotterdammers slechts elf keer om een driepunter te scoren in Amsterdam. De laatste keer dat Feyenoord won op bezoek bij Ajax, is alweer ruim vijftien (!) jaar geleden. Tijdens zestien andere ontmoetingen werden de punten verdeeld.

De overige 37 keer trok Ajax aan het langste eind. De koploper is sowieso altijd wel op schot tegen Feyenoord, want de Ajacieden wisten in liefst veertig van de laatste 41 thuisklassiekers te scoren. De Rotterdammers hebben daarentegen veel meer moeite met het maken van doelpunten in de Arena. Ajax hield namelijk in acht van de laatste dertien thuisduels met Feyenoord de nul, waaronder tijdens de laatste drie edities.

Weet je wie er ook altijd op schot is tegen Feyenoord? Sébastien Haller! De spits speelde in het shirt van FC Utrecht zes keer tegen de Rotterdammers, waarin hij vijf keer het net vond en één assist gaf. Haller had daar gemiddeld negentig minuten voor nodig, waarmee hij op plek zes van het lijstje met spelers komt die minstens vijf eredivisiegoals maakten tegen Feyenoord en daar gemiddeld negentig minuten of minder voor nodig hadden.

Overigens heeft Ajax ook nog best wat scorend vermogen op de bank zitten, want dit seizoen werden er al twaalf doelpunten gemaakt door een invaller. Klaas Jan Huntelaar liet tegen FC Twente (1-3) in zijn eentje al zien hoe belangrijk een sterke bank is. 

Advocaat durft het tegen Ajax niet aan om hoog druk te zetten
Het is slechts een kleine week geleden dat PSV in de Arena op een snelle 0-2 voorsprong kwam. De ploeg uit Eindhoven zette de Ajacieden toen al vroeg onder druk, waarmee ze het de selectie van Erik ten Hag zeker in de eerste helft lastig maakte. 

Zo’n zelfde soort tactiek hoeven we echter niet van Feyenoord te verwachten. Dick Advocaat durft het niet aan om met zijn ploeg hoog druk te zetten tegen Ajax. “Het is tegenwoordig mode om heel vroeg druk te zetten. Als je dat goed kan, is dat prima. Maar anders moet je het niet doen, want dan word je weggespeeld,” aldus de trainer. 

Wat Feyenoord dan wel van plan is in de Arena? “We zullen compact en gegroepeerd gaan verdedigen, maar we gaan niet meer met vijf verdedigers spelen. Dan ben je alleen maar aan het tegenhouden en daar heb je niks aan. We willen aanvallen wanneer dat kan.” 

Het compact spelen hebben ze in Rotterdam aardig onder de knie, want in de laatste acht wedstrijden kreeg Feyenoord slechts drie doelpunten tegen. “Ik denk dat we een vervelende ploeg hebben om tegen te spelen,” legt Adcovaat uit. “Ik vind het interessant om te zien wat wij tegen een topploeg als Ajax kunnen laten zien.”

Nicóóóó is niet bang voor landgenoot Pratto
Ajax - Feyenoord is voor Nico Tagliafico altijd een bijzondere wedstrijd. Niet alleen omdat de Argentijn graag dit soort belangrijke duels speelt, maar ook omdat hij uitgerekend tegen Feyenoord zijn debuut maakte. De kleine krijger kwam in de winterstop van 2017/2018 naar Ajax en stond direct in de basis tegen de Rotterdammers. Sterker nog, Nico werd gelijk Ajacied van de Wedstrijd!

Na zijn debuutklassieker volgden er nog drie duels met de aartsrivaal, waarin hij twee keer scoorde. Is Ajax - Feyenoord dan ook zijn wedstrijd? “Ik hoop dat ik zondag weer kan scoren,” deelt Nico met ESPN. "Het is een bijzondere wedstrijd voor iedere speler. Voetballers willen altijd klassiekers spelen. Die passie vind ik leuk.” 

De kans is groot dat het gehalte aan Argentijnse inbreng deze klassiekereditie weer wat omhoog gaat. Naast Tagliafico en Marcos Senesi staat er zondag waarschijnlijk een derde Argentijn op het veld. Lucas Pratto speelt sinds de winterstop voor Feyenoord en moet in de havenstad voor doelpunten gaan zorgen. Of Nico bang is voor de nieuwe spits? Nee, natuurlijk niet! 

“Hoezo zou ik bang voor Pratto zijn? Je moet nooit bang zijn, zeker niet voor een speler of wedstrijd. Hij is wel een goede en sterke spits op wie we moeten letten. Normaalgesproken wens ik mijn landgenoten het beste, maar zondag natuurlijk even niet.”

Ajax en Feyenoord trappen zondagmiddag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. De klassieker staat onder leiding van Danny Makkelie.

Banner Halfjaarlidmaatschap AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >