Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag spot tactische rijpheid bij Ajax op een 'superzondag'

De manier waarop verdiende absoluut niet de schoonheidsprijs, maar Erik ten Hag was kort na het laatste fluitsignaal zo blij als een klein kind. De trainer zag een tiental Ajacieden op bezoek bij Sparta (0-1) aan de goede kant van de score blijven en het seizoen starten met een driepunter.

13 september 2020 - 17:55
Hagspartatactischrijpcar
Tactische rijpheid... Daar gaan we nog veel van horen! © Pro Shots

De fantastische Ajaxzomer kreeg op Het Kasteel niet bepaald een goed vervolg, want het spel van de regerend kampioen oogde stroperig. Er gebeurde bar weinig, waarna scheids Jochem Kamphuis de wedstrijd maar op z'n kop zette door Nico Tagliafico na hands een vreemde rode kaart te geven.

Het ondertal betekende dat Ajax was aangewezen op momentjes en zo'n momentje deed zich ook nog voor, met dank aan de weifelende Benjamin van Leer. De doelman liet zich verrassen door een stuiterbal van Antony, waarna Ajax niet alleen het eigen doel maar ook een wonderlijke voorsprong moest verdedigen.

Dat lukte wonderwel, tot genoegen van Ten Hag. “We willen graag goed voetbal spelen, maar we kwamen in ondertal te staan. Dan moet je iets anders laten zien en dat hebben we geweldig gedaan. Niet alleen de tien jongens die overbleven, maar ook de wissels. Ik moet mijn ploeg een heel groot compliment maken,” aldus de trainer tijdens de persconferentie.

“We hebben het tactisch uitstekend gedaan. Ik heb spirit gezien, ik zag tactische rijpheid. Tactische rijpheid? Daarmee bedoel ik hoe mijn spelers hun eigen taak uitvoeren, maar dat ook samen doen. Heb jij een kans voor Sparta gezien? Misschien een vaag kansje en één schot op doel...”

“Het is vervelend als je zolang geen echte wedstrijd hebt gespeeld en dan heel snel met tien man komt te staan. Als je niet met mooi voetbal kunt winnen, dan maar zo. Dit was een superzondag!” Die mening zal niet iedereen onmiddellijk delen, maar de reden achter deze kreet van de trainer is duidelijk: voor het eerst sinds 2016/2017 en onder zijn leiding opent Ajax de eredivisie met winst.

De 'tactische rijpheid' van de Ajacieden kwam niet helemaal vanzelf. Ten Hag moest er zelf ook iets voor doen. En dat deed hij, door Zakaria Labyad naar de kant te halen en Sergiño Dest als linksback in te brengen. Met Noussair Mazraoui op rechts en Dest op links behield Ajax snelheid op de flank.

Ten Hag: “Ik wilde niet alleen maar achteruit lopen en als je een echte centrale verdediger inbrengt, is dat precies wat er dreigt. Ik wilde winnen. Dan moet je aanvallers op het veld houden en Dest is een voormalig aanvaller, dus die kan zijn mannetje temmen en eroverheen gaan. Dest moet blijven doordekken zodat we druk konden houden op de rechtsback van Sparta.”

“Dan is het aan Tadic om slimme keuzes te maken in het druk zetten, waarbij hij niet mocht vergeten dat hij verantwoordelijk is voor het afstoppen van de rechtsbak. Daar kwam inderdaad weinig uit voort bij Sparta. We hadden het ook andersom kunnen doen, maar ik wilde liever de snelheid van Antony blijven benutten.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >