Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB positief gestemd over gedrag supporters in stadions

De kop is eraf, zoals dat zo mooi heet. De eredivisie is begonnen en godzijdank met supporters op de tribune. Nee, nog lang niet met de aantallen die we graag zien, maar we weten allemaal hoe dat komt. De KNVB kijkt met een overwegend goed gevoel terug op speelronde 1.

14 september 2020 - 10:26
Publiek 1200
Het publiek bij Sparta gedroeg zich keurig! © Pro Shots

Vooropgesteld: Nederlanders hebben soms best moeite met opgelegde regels en in dat kader kun je gerust stellen dat het de afgelopen speelronde over het algemeen goed ging in de stadions. Er moest een karrenvracht aan voorschriften worden nageleefd en dat haalde best veel van de stadionbeleving weg waar we zo van houden.

Ga maar na, niet roepen, niet juichen, niet zingen... Het zijn precies de dingen die je wél graag doet in een stadion. Ook een stevig spreekkoor instarten met z'n allen kan heerlijk zijn, net als elkaar in de armen vliegen bij een doelpunt van jouw ploeg. Maar protocollen schrijven voor dat het allemaal niet kan, want het zou de kans vergroten op het overdragen van het coronavirus.

Het is dus even behelpen en dat is precies wat het overgrote deel van de supporters dan ook braaf deed. Roeien met de riemen die er zijn. Het is gewoon even niet anders. Maar je voorkomt natuurlijk niet dat een supporter juicht als zijn cluppie scoort en dat was ook wat er her en der gebeurde. Of vanuit emotie schreeuwen als er iets op het veld gebeurt. Dat hou je nooit tegen.

Het blijft daarom altijd een wat grijs gebied. Mensen zijn ook gewoon mensen. De KNVB is dan ook overwegend tevreden, want ondanks wat spreekkoren, gezang en gejuich hier en daar, werden de overige regels vrij goed tot goed nageleefd.

Dat gevoel wordt in de Zeister bossen gedeeld. “Er zijn in het betaald voetbal geen wedstrijden vanwege corona-incidenten uitgesteld en clubs doen er zelf alles aan om de zaken in goede banen te leiden,” zo stelt de bond dan ook tegenover de NOS.

Dat laatste bleek in het Abe Lenstra Stadion, waar de speaker een paar keer moest vragen of het allemaal wat rustiger kon. “Hoewel niet elk geluid in het stadion direct als een massaal en langdurig spreekkoor aangemerkt kan worden, merken we dat het nog niet overal vlekkeloos ging. Het was de eerste speelronde, dus wellicht dat sommigen nog moesten wennen.”

Echt wennen zal het nooit, maar de bond wilde duidelijk een positief geluid laten klinken. “Dit is slechts één aspect en één van de vele regels. Over het algemeen zijn we positief en zeer blij dat er weer is gevoetbald.”

Ook op Het Kasteel gedroegen de supporters zich prima. De Sparta-marsch werd gedraaid en vooraf werd omgeroepen om niet mee te zingen. Daar hielden de mensen zich ook gewoon aan. Wel was er reuring, maar dat kwam vooral door applaudisseren en het slaan op plexiglaswanden. Je moet immers wat!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >