Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Meningen over rode kaart Tagliafico blijven ver uiteenlopen

De 28ste minuut van Sparta - Ajax (0-1) was niet alleen bepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd, maar maakte ook flink de tongen los. Na bijna tweehonderd dagen zonder Ajax doen we niets liever dan discussiëren, want ontnam Nico Tagliafico de Spartanen echt een scoringskans?

14 september 2020 - 09:48
Meningenroodnicocar
Tsja, moet Tagliafico zijn arm er dan afhakken? © Pro Shots

We hadden er al voor gewaarschuwd: hands is tegenwoordig echt hands en er zal vaker voor worden gefloten. Alleen dachten we toen nog dat er meer penalty's gegeven zouden worden. Iemand wegsturen voor een handsbal vlak over de middenlijn kwam niet direct in ons op.

Toch overkwam het Tagliafico. Scheidsrechter Jochem Kamphuis was onverbiddelijk en kreeg steun van de VAR, waardoor de protesten van de Argentijn en zijn teamgenoten niets uithaalden. Desondanks liepen de meningen naderhand nog steeds behoorlijk uiteen.

“In het openbaar zeg ik er niets van,” was de enige reactie die Erik ten Hag tegenover Ajax Life wilde geven. Dan weet je eigenlijk al genoeg. “Ik communiceer met de arbitrage en verder blijf ik neutraal. Wat we hebben besproken, blijft tussen mij en de arbitrage,” klonk het even later.

Via een omweg kwamen we er alsnog. Tagliafico is iemand die wel vaker met een kaartje – geel of rood – flirt, maar dan meestal door een stevig duel aan te gaan en niet op zo'n lullige manier. Of zat de linksachter fout en moet hij sorry zeggen voor het benadelen van zijn teamgenoten?

“Hier kan hij toch niets aan doen? Nico is een sterkhouder en een zeer clevere speler. Hij heeft zijn agressiviteit als handelsmerk en daar zijn we heel blij mee. Dus nee, Nico hoeft geen excuses aan te bieden,” aldus Ten Hag, die hierin werd gesteund door Daley Blind.

“Vanuit mijn oogpunt was het nog een eindje richting het doel en gaat hij vol voor de bal. Het was per ongeluk, Nico maakte geen slaande beweging. Ik vond het nogal zwaar bestraft en als je geel geeft, heeft iedereen er vrede mee. Schuurs was ook nog onderweg,” voegt Blind toe.

De centrale verdediger ging rondom de VAR-check zelf ook op de bon, omdat hij in de ogen van de scheidsrechter te hevig protesteerde. Daar was Blind het sowieso niet mee eens. “Ik vroeg waarvoor de rode kaart was. Ik dacht wegens het neerhalen van een doorgebroken speler, dus dan lijkt het me helemaal zwaar bestraft. Maar goed, de scheidsrechter beslist.”

En de scheids? Kamphuis stond na afloop nog steeds achter zijn beslissing. “Ik zag een lange bal, waarna Tagliafico en Rayhi met elkaar in duel ging. Tagliafico miste de bal, hij maakte hands en ontnam daarmee een duidelijke scoringskans. Of het bewust of onbewust was, maakt niet uit, het is een rode kaart. Zo staat het ook in de regels. De arm was hier duidelijk weg van het lichaam, dan is het strafbaar.”

Kamphuis werd op zijn beurt weer gesteund door de KNVB, want Reinold Wiedemeijer reageerde vanuit zijn rol als coach van de scheidsrechters positief op de genomen beslissing. Dit werpt de vraag op: wordt Tagliafico ook nog geschorst? Die kans lijkt vrij groot...

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >