Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Fifa komt met een soort Marshallplan om voetbalclubs te redden

De voetballerij glijdt met de dag dieper in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Om de pandemie rondom het coronavirus het hoofd te bieden, kan er wellicht worden geleerd van diverse maatregelen die in de jaren veertig zijn genomen. Denk aan een Marshallplan voor voetbalclubs.

01 april 2020 - 11:36
marshallplanfifacar
Het zijn bijzondere tijden en die lijken pas net begonnen. © Pro Shots

Het Marshallplan was een ongekend financieel hulpprogramma dat was gericht op de economische wederopbouw van landen die in Europa zwaar te lijden hadden gehad onder de oorlog. Niet puur en alleen, maar wel mede dankzij deze steun (1948-1952) gingen landen snel betere tijden tegemoet.

Je kunt de uitvoering van het Marshallplan – vernoemd naar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken – beschouwen als de voorloper van de samenwerking die in Europa later zou kenmerken. De maatregelen omvatten een totale waarde van van zo'n 12,4 miljard euro.

Als je het zo bekijkt, kun je alleen maar hopen dat het de voetballerij hetzelfde vergaat. Ook bij de Fifa is een economisch herstelplan in de maak, puur en alleen om voetbalclubs te redden die zwaar zijn getroffen door het coronavirus en het noodgedwongen stilleggen van de competities.

De verschillende grote clubs kunnen van hun spelers nog salarisoffers vragen, maar bij de kleinere clubjes ligt het soms anders. Kijk naar MSK Zilina. De Slowaken werden het niet eens met hun selectiespelers over een salarisverlaging van 80 procent en dreigen nu failliet te gaan.

Je kunt denken: MSK Zilina is slechts MSK Zilina, maar als je het vergelijkt met de eredivisie praat je wel over het wegvallen van een club uit de traditionele topdrie. Ook in de Engelse lagere divisies is het kommer en kwel, met tientallen clubs die in de problemen dreigen te komen.

Zoiets is onvoorstelbaar en Fifa wil graag voorkomen dat overal clubs en clubjes omvallen. Het is ook nog eens bereid om ver te gaan. De financiële reserve van de Fifa is vrijwel onuitputtelijk en schijnt rond de 2,4 miljard euro te bedragen. Een deel hiervan kan nu worden benut als reddingsboei.

“De Fifa verkeert in een uitstekende financiële situatie en wij beschouwen het als onze plicht om tot het uiterste te gaan en iedereen de hulp te bieden die nodig is. Wij werken aan diverse scenario's om assistentie te verlenen aan de wereldwijde voetbalgemeenschap, maar eerst moeten we een goede inschatting maken van de precieze gevolgen die deze pandemie met zich meebrengt,” aldus de mondiale voetbalbond in een verklaring.”

Het voorzichtige plan is dat de complete voetballerij in aanmerking komt voor financiële steun. Niet alleen de grote jongens, maar vooral ook de zwakke broeders. Net als de semi-profs en amateurs, terwijl de volgende generatie voetballers evenmin slachtoffer mag worden. “Als clubs eenmaal verdwijnen, zullen ze niet meer terugkeren,” klinkt het.

Ook in Nederland wordt al voorzichtig nagedacht hoe de helpende hand kan worden geboden. De KNVB is met vaste partner en hoofdsponsor ING in gesprek over de oprichting van een noodfonds voor de eredivisie. De eredivisie heeft voor nu prioriteit, maar grote kans dat later meer en meer verenigingen in aanmerking komen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >