Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Willem II – Ajax

Koploper Ajax speelt woensdagavond de laatste wedstrijd van een bewogen 2020. Op bezoek bij Willem II wordt nog één keer scherpte gevraagd, alvorens de Ajacieden uitwaaieren naar familie en oliebollen. Hieronder drie dingen om jou klaar te stomen voor de aftrap.

23 december 2020 - 09:55
Drie Dingen Wilaja 1200
Nico 'shirtje in de broek' Tagliafico! © Pro Shots

Jachtseizoen tóch weer geopend!
Klaas Jan Huntelaar zag gedurende de eerste seizoenshelft veel spelers de voorkeur krijgen boven hem in de frontlinie. Dusan Tadic, Zakaria Labyad, Lassina Traoré en Brian Brobbey. The Hunter, bezig aan zijn laatste dagen als profvoetballer, moest het doen met invalbeurtjes.

Daar schikte hij zich in. Hij wist wat zijn rol was, maar je moet er staan als je toch nodig bent. En niet voor het eerst sinds zijn terugkeer in 2017 is hij toch weer nodig. Het blessurelijstje van Erik ten Hag is nog altijd fors. David Neres, Noussair Mazraoui, Mohammed Kudus, Brobbey en Traoré zijn er nog niet bij. En dus is de verwachting dat Huntelaar ook in Tilburg start.

Zou Huntelaar wel zin hebben in de feestdagen, net nu hij weer basisklant is? Sinds de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (4-0) staat de aanvaller weer in de punt van de aanval. Tegen de Zwollenaren was het één keer raak, uit bij ADO Den Haag (2-4) twee keer en het jachtseizoen krijgt wellicht een vervolg tegen Willem II.

De derde eredivisiewedstrijd op rij voor Huntelaar als basisspeler en dat was alweer effe geleden: 23 februari tegen Heracles Almelo. De spits vindt het lekker, maar het vraagt ook wat. “Het is toch wennen om weer negentig minuten te maken,” stelt Huntelaar op de clubwebsite.

“Kijk, ik ben gewoon fit. Dat is het niet. Maar Willem II kan voor mij de derde wedstrijd in anderhalve week worden. Dat is even geleden,” aldus Huntelaar, die eveneens uit de doeken doet dat hij de samenwerking met Antony prima kan waarderen. Zowel tegen PEC als ADO stelde de Braziliaan Huntelaar in staat om te scoren.

Huntelaar: “Antony en ik hebben een connectie met elkaar. Hij weet vaak waar ik ben. Zoiets gebeurt dan gewoon in een wedstrijd. Uiteindelijk gaat het erom dat ik een positie kies en hij het ziet. Je probeert daarin de verdediging van de tegenstander een stapje voor te zijn. Dan is het heel moeilijk te verdedigen.”

Krijgt duizelingwekkende reeks tegen Willem II een vervolg?
Het mag de laatste weken misschien niet allemaal even soepel ogen bij Ajax, maar feit is wel dat de ploeg liefst 51 treffers produceerde tijdens de eerste dertien eredivisieduels. Dat is een ongekend aantal, waar slechts 9 tegentreffers tegenover staan. Het fijne voor Ten Hag is dat hij niet één goalgetter heeft, maar meerdere.

Het zou fijn zijn als het ook in Tilburg weer lukt om snel zaken te doen, want Ajax leidde bij rust liefst zeven keer met drie of meer doelpunten verschil. Vaak wordt na rust gas teruggenomen, want nog wel eens jammer is, maar de drie punten zijn het allerbelangrijkst.

Het mag duidelijk zijn dat Willem II graag zand strooit in de Amsterdamse doelpuntenmachine, dat het moet het doen zonder Pol Llonch, Jordens Peters en Dries Saddiki. Deze spelers zijn er tegen Ajax niet bij. Wel is trainer Adri Koster te spreken over het aanvalsduo Vangelis Pavlidis en Kwasi Wriedt, zo blijkt uit zijn woorden op de clubsite.

“Wriedt is het sterke aanspeelpunt en leidt de aandacht op Pavlidis af, die daardoor meer vrijheid heeft. Ik ben niet ontevreden hoe zijn het zondag deden tegen AZ.” De Tricolores verloren met 5-3, maar Koster zag zijn ploeg tegen de Alkmaarse formatie bij vlagen goed georganiseerd spelen. Precies dat is tegen Ajax ook nodig.

Koster: “Ajax weet altijd wel een mannetje vrij te spelen. Ze scoren gemakkelijk. En veel. Wij moeten scherp zijn en niet de fouten maken die we de afgelopen wedstrijden maakten,” aldus de oefenmeester, die hoopt dat zijn manschappen vertrouwen hebben geput uit de goede fases tegen AZ.

Willem II-aanvaller én oud-Ajacied Nunnely op de vingers getikt
Kennen jullie Ché Nunnely nog? Ja, vast wel! De rappe rechtsbuiten staat tegenwoordig onder contract in het Koning Willem II Stadion, maar is daar – na een goede start – geen onbetwist basisspeler meer.

Tegen AZ begon Nunnely tot zijn ongenoegen op de reservebank en moest het doen met een invalbeurt. Eenmaal binnen de lijnen maakte hij in blessuretijd de derde Tilburgse treffer. Eentje die hij uitbundig vierde. Camera’s opzoeken en alles. Gebaartjes en dingen. Het was echter een goal zonder waarde, want Willem II verloor met 5-3.

Koster had zich dan ook gestoord aan de uitbundigheid van zijn speler. Mogelijk zag de coach het ook als een provocatie. Maar hoe dan ook, liever niet, zo vertelde hij in het Algemeen Dagblad.

“Nunnely heeft verklaard dat hij juichte uit pure vreugde om zijn doelpunt en dat hij er geen andere bedoelingen mee had. Hij was zich van geen kwaad bewust. Ik heb hem uitgelegd dat hij bij Willem II niet in een situatie zit om al te uitbundig te zijn na zo’n doelpunt. Door de positie op de ranglijst wordt elke handeling op een weegschaal gelegd.”

Willem II vindt zichzelf terug op een teleurstellende zestiende plek in de eredivisie, dus de woorden van Koster zijn wel te begrijpen. Overigens zien wij Nunnely tegen Ajax liever helemaal niet juichen.

We gaan het allemaal zien. Scheidsrechter Jeroen Manschot fluit de wedstrijd om stipt 18.45 uur in gang.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >