Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over bekerpot Ajax - FC Utrecht

Ajax gaat woensdagavond in de eigen Johan Cruijff Arena opnieuw de bekerstrijd aan met FC Utrecht. Het betreft de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. Vooraf valt genoeg te melden over een wedstrijd waarin het voor beide coaches puzzelen wordt met de opstelling. Voorbeschouwing!

16 december 2020 - 06:03
Drie Dingen Ajautr 1200
Gravenberch schermt de bal af tegen de watervlugge Kerk tijdens eerdere oefenzege (5-1). © Pro Shots

Beide coaches missen spelers
Erik ten Hag moest tegen PEC Zwolle (4-0) al puzzelen en moet daar tegen FC Utrecht een vervolg aan geven. Door de naam van Quincy Promes kon natuurlijk al snel een streep. Hoewel inmiddels op vrije voeten terwijl het onderzoek voortgaat, komt hij uiteraard niet in actie. Ook Klaas Jan Huntelaar en Sean Klaiber zijn er niet bij, want zij zijn geschorst.

Kortom, Ten Hag heeft weer drie spelers minder om uit te kiezen… En de spoeling was al zo dun, gezien de afwezigheid van Noussair Mazraoui, Jurriën Timber, Mohammed Kudus, David Neres, Zakaria Labyad, Lassina Traoré, Brian Brobbey en Jurgen Ekkelenkamp.

Het is even afwachten wie er eventueel terugkeren. Zo spotten we Labyad en Ekkelenkamp al wel weer op het trainingsveld. Dat gold ook voor Kudus, maar die is nog niet wedstrijdklaar. We zagen tijdens de dinsdagtraining sowieso heel wat talenten aansluiten. Victor Jensen, Max de Waal, Youri Regeer, Kenneth Taylor en Enric Llansana waren van de partij. Wie weet gaan deze jongelingen een rol spelen.

Ook FC Utrecht-trainer René Hake kan zeker niet beschikken over al zijn manschappen. Hij mist Adam Maher, Leon Guwara, Simon Gustafson en Emil Bergström. De Domstedelingen hebben overigens al een rondje bekeren achter de rug en treffen Ajax na een 2-4-zege op FC Dordrecht.

Blind lacht vooraf: ‘Wij zijn nog altijd de titelverdediger’
Als Daley Blind tegen FC Utrecht in actie komt, dan speelt hij zijn 251e wedstrijd voor Ajax. Wat een mooie mijlpaal behaalde hij zaterdagavond tegen PEC. Maar goed, dat telt allemaal niet meer, want het is zaak dat Ajax ditmaal wél afrekent met Utrecht in de beker.

Precies dat lukte vorig seizoen niet. Toen werd Ajax in de Galgenwaard tijdens de halve finale met 2-0 verslagen en het bekertoernooi uit gekegeld. Het toernooi werd – tot frustratie van finalist FC Utrecht – door corona niet uitgespeeld. “Gelukkig maar. Wij zijn dus nog de titelverdediger,” stipt Blind dan ook fijntjes aan op de clubwebsite.

Toch was de uitschakeling vorig seizoen een doffe dreun voor Ajax. De zoveelste na de tikken opgelopen tegen Heracles, Getafe en AZ. Dat was toen. Het moet nu anders en de dertigjarige Blind heeft er wel zin in.

“We hebben wel wat recht te zetten. Het zijn altijd beladen duels met FC Utrecht en in de beker is het helemaal een op zichzelf staande wedstrijd. Het maakt niet uit wat de ranglijst vertelt. We hebben altijd gezonde rivaliteit tussen de spelers onderling en er is zeker wel een bepaalde strijd tussen Ajax en Utrecht. Al is het door de afwezigheid van supporters toch anders.”

Spelers FC Utrecht spreken over ‘bizarre’ loting
Zoals hierboven al gesteld, ging er een streep door de KNVB-bekerfinale van vorig seizoen. Tot dikke droefenis van FC Utrecht, want door Ajax in de halve finale uit te schakelen, plaatsten juist zij zich voor de eindstrijd in De Kuip. Maar ja, de 2-0 zege had uiteindelijk maar weinig waarde. En dat komt – met een nieuwe bekerconfrontatie met Ajax in zicht – weer pijnijk naar boven.

Zo spreekt Utrecht-speler Sander van de Streek in De Telegraaf over een ‘bizarre loting’. “Negen ploegen worden vrijgeloot en wij loten Ajax-uit.” Clubicoon Mark van der Maarel is het roerend met zijn teamgenoot eens. “We winnen van Ajax in de halve finale, vervolgens wordt ons die finale door de neus geboord en waar nu de helft is vrijgeloot, mogen wij naar de Johan Cruijff Arena…”

Trainer Hake klinkt milder en kijkt vooral uit naar de bekerclash met Ajax en zijn vriend Ten Hag. Een gevoelige tik uitdelen lijkt hem wel fijn. “Dat is altijd lekker en het zal voor beiden gelden. Ik wil dat ik aan de goede kant van de score sta woensdag, dus Erik moet even passen,” aldus de oefenmeester via het clubkanaal.

Volgens Hake is de misgelopen finale – ondanks de woorden van Van de Streek en Van der Maarel – niet echt een thema in zijn groep. “Natuurlijk refereer je er iets naar, maar het is verleden tijd en niet terug te halen. We hebben ook andere spelers dan vorig seizoen, dus het is niet aan de orde.”

Is een nieuwe stunt mogelijk? Hake denkt van wel. “We moeten goed georganiseerd zijn en Ajax niet in zijn spel laten komen. Als wij dan wel in ons spel komen en vertrouwen houden, dan kunnen we de volgende ronde halen.”

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >