Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag dik tevreden met veerkrachtig Ajax en ‘snelle omzetter’ Gravenberch

Erik ten Hag moet er welhaast gek van zijn geworden hoe zijn ploeg in de eerste helft van Ajax - FC Mydtjylland (3-1) kans op kans om zeep hielp. Gelukkig gingen de koppies niet hangen en vloog een veerkrachtig Ajax na rust alsnog over de Denen heen. Het kon Ten Hag bekoren, evenals het spel van Ryan Gravenberch.

26 november 2020 - 07:56
Ten Hag 1200 Ajamid
Ten Hag moet ook gek geworden zijn van de gemiste kansen voor rust. © Pro Shots

Ten Hag zei daags voor de wedstrijd dat hij graag zou zien dat Ajax thuis met iets meer geduld zou spelen, maar het geduld van de trainer werd tegen Midtjylland wel héél erg op de proef gesteld. De ene na de andere uitstekende kans bleef onbenut, omdat vooral Lassina Traoré het vizier te hoog had afgesteld en Zakaria Labyad het naliet de trekker over te halen.

Positief uitgelegd: het was in elk geval fijn dat dergelijke kansen überhaupt werden gecreëerd. Alleen hoopte je dat het missen ervan niet in de koppies ging zitten. Het bleek na rust dat die angst nergens voor nodig was, stelde Ten Hag achteraf dan ook dik tevreden.

“Het was van Ajaxzijde een prima wedstrijd. Voor rust overigens al, maar dan beloon je jezelf niet, door de vele kansen die je laat liggen. We hadden de wedstrijd echter totaal onder controle. In de rust zeiden we ook: blijf gewoon zo doorgaan. Misschien wat sneller van kant wisselen, maar dat was eigenlijk niet nodig, want na rust haalden we binnen drie minuten twee keer de trekker over en toen was de wedstrijd beslist.”

De trainer prees de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. “De jongens pakten de beloning in de tweede helft, die ze voor rust eigenlijk al hadden moeten pakken. Normaal gesproken creëer je in de Champions League niet zo veel kansen en dat kregen we nu wel voor elkaar. Dan moet je meedogenloos zijn. Dat waren we niet, maar als je ze dan niet maakt, dan moet je evengoed doorgaan en wachten op de volgende en die dan wél benutten.”

Meedogenloos was Ajax na rust dus wel. En hoe. Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui deden wat voor de thee werd nagelaten: scoren en de trekker overhalen. Niet alleen op het veld was de ontlading groot, ook bij Ten Hag zag je langs de lijn de vreugde.

Ten Hag: “Vooral mentaal lieten we zien weerbaar te zijn. We toonden – na alle gemiste kansen – dat we de veerkracht hadden om de volgende wél af te maken. We vertelden elkaar in de rust al dat we goed bezig waren en rustig moesten blijven. We creëerden de kansen en moesten er dus in blijven geloven. Dat werd uitbetaald. Een groot compliment aan de ploeg.”

Het was mooi dat uitgerekend Gravenberch de ban brak, direct na rust. De jongeling stelde een dag eerder dat hij graag vaker zou scoren en tegen Midtjylland lukte dat dus vrij aardig. Een fijn moment om aan je ambities te werken, nietwaar?

Ten Hag ziet zijn middenvelder per wedstrijd beter worden. “Dat zie je vaak met echte talenten. Die weten zich snel aan te passen op een hoger niveau. Dat zie je bij Ryan ook gebeuren. Hij kan dingen zó snel omzetten naar kwaliteit en we zijn benieuwd waar dat eindigt.”

Gravenberch speelde dan ook een puike wedstrijd. Volwassen en zelfbewust. Hij deed niet alleen de moeilijke dingen goed, maar dit keer ook de eenvoudige dingen en dat viel op. Dat Gravenberch dinsdag stelde vaker te willen scoren om vervolgens woensdag de bal in de verre hoek te schieten, was natuurlijk wel grappig.

Dat vond Ten Hag ook. “Ik zei toch net al dat hij dingen snel weet om te zetten, haha! Hij was er zo naar op jacht. Hij speelde goed vanuit zijn taak en zijn functie. Dan komt hij ook voor de goal. Technisch gezien kan hij heel goed afronden, dat wisten we al.”

Banner Eindejaarsactie AL

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >