Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax maakt na rust gehakt van Midtjylland en dit viel ons op!

Ajax heeft uitstekende zaken gedaan door dik verdiend met 3-1 te winnen van FC Midtjylland. Wel had de ploeg véél te véél kansen nodig om te scoren. Daardoor werd het geduld van menig supporter op de proef gesteld, maar direct na rust sloegen de Ajacieden hard toe. Er viel ons weer genoeg op!

25 november 2020 - 22:48
Scoren Ajamid 1200
Gravenberch brak direct na rust eindelijk de ban! © Pro Shots

Ajax start met drie van de vier twijfelgevallen
Het is altijd weer afwachten welke opstelling Erik ten Hag uit de hoge hoed tovert, maar hij had geen verrassingen. Of misschien was juist dat wel een verrassing. Hoe dan ook, de trainer zette tegen Midtjylland dezelfde elf spelers op het wedstrijdformulier als een paar dagen eerder tegen Heracles (5-0).

Er was vooraf nog lichte twijfel over de inzetbaarheid van Davy Klaassen, Zakaria Labyad, Noussair Mazraoui en Antony, maar alle vier waren ze ‘gewoon’ van de partij. Laatstgenoemde begon op de bank, waardoor David Neres wederom mocht starten vanaf rechts. Dat starten gebeurde na een gepaste minuut stilte, wegens het overlijden van Diego Maradona.

Nico losjes in de heupen 'huppen' voor Diego
Een bijzonder moment vond al voor de aftrap plaats, tijdens de warming-up. Door de stadionspeakers schalde ‘Live is life’ van Opus. Juist, het nummer waarop Diego Maradona ooit zo fijn een bal hooghield. De Argentijn overleed woensdag en dus klonk het nummer als eerbetoon in de Johan Cruijff Arena. Het liet Nico Tagliafico niet onbewogen en we zagen de verdediger dezelfde hupjes maken als Maradona. Losjes in de heupen en alles. Hij hield de bal wel wat minder vaak hoog. Baas boven baas, nietwaar?

Geduldig veldspel leuk, maar gemiste kansen gekmakend…
Ajax voetbalde voor rust heel behoorlijk en geduldig de kansen bij elkaar, maar je kunt ook té geduldig zijn… Of nou ja, het was vóóral zo dat Ajax werkelijk uitstekende kansen onbenut liet en zichzelf niet beloonde voor de zorgvuldig opgebouwde aanvallen. Vooral Lassina Traoré had het vizier véél te hoog afgesteld en Labyad moest eveneens van dichtbij scoren, na een prachtig opgezette aanval door Klaassen en Neres.

Het was on-ge-loof-lijk dat al die dotten van kansen niet benut werden. Een soort wonder. Ten Hag wilde zich niet laten aanpraten dat Ajax in de Johan Cruijff Arena minder goed draait dan buitenshuis. Wel vindt hij dat zijn ploeg op eigen bodem met meer geduld moet spelen. Precies dat deed Ajax dan ook, maar het gemis aan scherpte voor de goal was hevig frustrerend.

Gravenberch breekt de ban en geeft goede voorbeeld
Al die verprutste kansen kunnen in de koppies gaan zitten, maar niks van dat alles bij de Ajacieden. De thee in de rust smaakte ongetwijfeld uitstekend, want één minuut later schoot Ryan Gravenberch schitterend raak vanaf randje zestien: 1-0. Hij wilde werken aan zijn scorend vermogen en dit was een fijne avond om daarmee te beginnen, haha!

Sowieso maakte Gravenberch een goede indruk tegen de Denen. De achttienjarige gaat met sprongen vooruit en acteerde heel volwassen. Soms zuchten we wel eens als hij moeilijke dingen goed doet en simpele dingen fout, maar daar was tegen Midtjylland geen sprake van. Daar gingen de simpele zaken namelijk ook prima en dan ziet het er allemaal heel prettig uit.

Wat ook prettig was? Zelfs heel prettig? Dat Mazraoui twee minuten na de openingstreffer de score verdubbelde door gelijk de 2-0 tegen de touwen te schieten. Onberispelijk. Het duo Ryan/Nous liet even zien hoe dat werkt, kansen benutten. Neres besloot dat voorbeeld te volgen en ramde na dik een uur de derde Ajaxtreffer binnen.

Het was nog wel effe schrikken toen de bezoekers een ietwat goedkope pingel kregen en via Awer Mabil terug tot 3-1 kwamen. Ten Hag sloeg ervoor al flink aan het wisselen en verving Klaassen, Blind, Neres en Mazraoui. Blind ging naar de kant met hamstringklachten.

Ajax boekt tegen Midtjylland vijftigste zege in Champions League
De drie punten smaken het allerlekkerst, maar Ajax pakte tegen Midtjylland ook een fraaie jubileumzege. Waarom? Welnu, het was de vijftigste overwinning in de Champions League, zoals het toernooi sinds 1992 officieel heet. Vanaf dat moment tellen we, dus zeges in de Europa Cup 1 én in de voorronde doen effe niet mee.

Bij het eerste optreden in de Champions League ‘nieuwe stijl’ boekte Ajax in 1994 direct een 2-0-zege op AC Milan. Jari Litmanen en Marc Overmars troffen destijds doel in een regenachtig Olympisch Stadion. Het duurde dus 26 jaar om aan vijftig overwinningen te geraken.

Atalanta wint van Liverpool
De eerstvolgende CL-wedstrijd die Ajax speelt is op Anfield tegen Liverpool. Dat duel staat voor dinsdag 1 december geprogrammeerd, waarna de mannen van Ten Hag de groepsfase op woensdag 9 december in eigen huis afsluiten tegen Atalanta. Spannend is het zeker, want Atalanta wist in Engeland met 0-2 van Liverpool te winnen, waardoor Ajax en de Italianen nu beide zeven punten uit vier duels hebben.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >