Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

De Boer moest best wat moeite doen om trillende Gravenberch te pakken te krijgen

Ryan Gravenberch (18) was vrolijk bezig bij Jong Oranje toen zijn telefoon ging. Onbekend nummer. Lekker laten gaan dus. De jonge Ajacied had geen flauw benul dat het bondscoach Frank de Boer was, die hem aan de lijn probeerde te krijgen.

12 november 2020 - 10:06
Gravenberch 1200 Training
Gravenberch dacht effe dat iemand hem in de maling nam. © Ajax Images

De middenvelder meldt zich donderdag bij het grote Oranje, nadat Tonny Vilhena moest afhaken wegens een positieve coronatest. Gravenberch was verrast. Blij verrast! Toch moest hij wel effe schakelen voor hij doorhad dat hij écht promotie maakte. Werd hij niet in de zeik genomen?

“De bondscoach belde mij en ik dacht: huh, van wie is dit nummer,” vertelt Gravenberch met een gulle lach bij Fox Sports. “Daarna stuurde hij mij een appje dat hij mij had gebeld. Later belde hij nog een keer en zei hij: ‘Ik wil je meenemen voor de twee wedstrijden.’ Normaal gesproken neem ik geen anonieme nummers op, haha! Ik dacht dat iemand een grapje maakte.”

Het zijn mooie verhalen van een jonge speler voor wie het voetballeven in een onwijze stroomverstelling terecht is gekomen. Het gevoel in de maling genomen te worden was ook niet zomaar weg. Er was wat overredingskracht nodig om Gravenberch ervan te overtuigen dat hij écht mocht aansluiten bij het grote Oranje.

“Ik vond het verdacht en dacht nog even: als ik maar niet in de maling wordt genomen,” verhaalt Gravenberch tegenover het Algemeen Dagblad. “Er zijn genoeg imitators van Frank de Boer. Toen ik ophing stond ik te trillen. Ik dacht: zo, ben ik nou echt opgeroepen voor Oranje? Ja, echt, zo mooi dit!"

De zaken gaan snel. Heel snel, vindt Gravenberch zelf ook. “Het gaat nu wel hard genoeg, haha! Als je op achttienjarige leeftijd wordt opgeroepen voor het Nederlands elftal gaat het hard. Je speelt met de beste spelers van Nederland, een hoog niveau. Van welke jongens ik ga leren? Van iedereen, van de spelers die in grote competities spelen.”

Of Gravenberch ook daadwerkelijk debuteert is afwachten. Het Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina staat voor zondag 15 november op het programma. Dat duel wordt in de Johan Cruijff Arena afgewerkt, dus dat is alvast vertrouwde bodem voor Gravenberch. De aftrap is om 18.00 uur.

Mocht Gravenberch dan geen minuten maken, volgt een tweede kans op woensdag 18 november tegen Polen. Die Nations League-wedstrijd wordt gespeeld in Chorzów en begint om 20.45 uur.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >