Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

AVA: ‘Alle zeilen bijzetten in zwaar jaar’

Ajax maakt geen aanspraak op de NOW-regeling en gaat pas bonussen betalen als ‘de huidige coronaproblematiek’ achter de rug is, zo werd duidelijk tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering in de Johan Cruijff Arena.

13 november 2020 - 17:18
Ava 1200
Ajax maakt geen aanspraak op de NOW-regeling © Ajax Images

In haar toelichting op de financiële cijfers over 2019-2020 stelde financieel directeur Susan Lenderink dat Ajax geen aanspraak maakt op de NOW 2-regeling.

“Dat is een subsidie met als doel behoud van werkgelegenheid en daar is een omzetcriterium aan verbonden. Op het moment dat je twintig procent of meer van je omzet verliest, kun je er een beroep op doen.”

Ajax heeft weliswaar een eigen vermogen van 228 miljoen euro, maar kijkt – net als elke club – uiterst kritisch naar de kosten. “Er is solidariteit getoond op veel fronten. Fans, sponsors, kantoorpersoneel en spelersgroep hebben loonoffers gemaakt. Vooruitzien is regeren. Met de NOW-aanvraag spannen we ons maximaal in voor het behoud van werkgelegenheid bij het kantoorpersoneel,” aldus Lenderink.

Die eerste NOW-regeling is financieel verwerkt in de jaarcijfers over 2019-2020, bevestigde ze. “Maar inmiddels kent de NOW meerdere versies. We hebben een aanvraag gedaan voor NOW-2, maar weten inmiddels dat we daar geen aanspraak op maken. Door de transferresultaten van Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Sergino Dest voldoen we niet aan de omzetcriteria. Daarom hebben we ook een verzoek tot terugbetaling ingediend bij het UWV voor de NOW-2-subsidie.”

Ajax mist per gespeelde wedstrijd zonder thuispubliek zo’n anderhalf tot twee miljoen euro aan inkomsten. Vooruitkijkend naar de afronding van het huidige seizoen hangt de club een zwart scenario boven het hoofd, ondanks een opgebouwde ‘oorlogskas’.

“De kans dat we na de winterstop wel in een vol stadion spelen, achten we gering. Het wordt een zwaar jaar waarin we alle zeilen moeten bijzetten,” besluit Lenderink.

Uiteraard kwamen de bonussen van de Ajaxdirectie ook uitgebreid ter sprake tijdens de online vergadering met de aandeelhouders. President-commissaris Leen Meijaard lichtte toe: “De laatste bonusbetalingen waren in het kalenderjaar 2019. Die hadden betrekking op het vorige boekjaar, voordat corona zich aandiende en ruimschoots voor de aanvullende voorwaarden van NOW-regeling duidelijk werden, dat laatste was in juli 2020.”

Los van het feit dat de NOW-regeling beperkingen oplegt aan het uitbetalen van bonussen, ziet de Ajaxdirectie er zelf ook van af.

Meijaard: “De directie heeft aangegeven dat ze afzien van bonussen als Ajax geen aanspraak kan maken op de NOW-2 regeling. De directie neemt zijn eigen verantwoordelijkheid, wij hebben daar als rvc geen druk op uitgeoefend. Dit is een flinke bijdrage van de directie in het aandragen van een oplossing voor de problematiek waar we met z’n allen in zitten. Directie, spelers, personeel…we moeten het met zijn allen proberen op te lossen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >