Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Waarom supporters van Apoel Nicosia geen geel, maar oranje dragen

De clubkleuren van Apoel Nicosia zijn blauw-geel, maar de supporters op de tribune waren tijdens de heenwedstrijd getooid in het oranje. En ook het uitvak kunnen we in Amsterdam herkennen aan de kleur oranje. Hoe zit dat? Onze onderzoeksredactie vond het antwoord!

27 augustus 2019 - 11:53
apoeloranjecar
Je ziet in de achtergrond duidelijk meer oranje dan geel. © Pro Shots

Voor de oorsprong van de oranje kleuren op de tribunes van Apoel moeten we terug naar de eerste ronde van de Champions League tijdens seizoen 1992/1993. Apoel werd bij de loting gekoppeld aan AEK Athene.

De clubkleuren van Apoel en AEK lijken behoorlijk op elkaar, waardoor de situatie dreigde dat beide supportersgroepen hun ploeg in dezelfde kleuren gingen aanmoedigen. En bomberjacks waren nogal hip in die tijd, zowel in Cyprus als Griekenland.

Om zich te kunnen onderscheiden van de Grieken besloten de Apoel-supporters hun bomberjacks binnenstebuiten te keren waardoor de oranje voering aan de binnenkant zichtbaar werd. Apoel verloor het tweeluik met AEK op basis van uitdoelpunten, maar een nieuwe traditie was geboren.

Apoel-supporters besloten op dat moment om voortaan oranje te dragen. En dat gaan we vast ook in de Johan Cruijff Arena zien, al worden er slechts een paar honderd Cyprioten in het daarom versmalde uitvak verwacht.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >