Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax opent eredivisieseizoen met puntenverlies en dit viel ons op

Regerend landskampioen Ajax heeft zijn eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen niet weten te winnen. De Ajacieden hadden het vizier in Arnhem niet op scherp en bleven tegen Vitesse steken op een 2-2-gelijkspel. Deze zaken vielen ons zoal op.

03 augustus 2019 - 20:31
Verslag_1200_800
Ongeloof bij Razvan Marin na zijn misser. © Pro Shots

Drukte op de Ajaxbank
De Ajax-selectie bestond uit 23 spelers. Zodoende zaten er in Arnhem meer spelers op de bank (twaalf) dan dat er op het veld stonden. Onder hen Lasse Schöne, die naar verluidt op het punt staat om te tekenen bij het Italiaanse Genoa, David Neres die zich afgelopen week pas in Amsterdam meldde, Quincy Promes en de verrassing van de voorbereiding Sergino Dest. Hij moest zijn basisplaats na de goede prestatie tegen PSV afstaan aan Nico Tagliafico. De Mexicaanse aanwinst Edson Alvarez was aandachtig toeschouwer op de tribune.

Nijhuis leidt openingstreffer Vitesse in
Hoewel Ajax in het eerste kwartier het spel dicteerde en weinig te vrezen had van de Arnhemmers, lag de bal na dertien minuten wel achter Andre Onana. De goed spelende Perr Schuurs veranderde een schot van Vitesse-aanvaller Matus Bero, waarna de bal ongelukkig over de doellijn rolde.

De discussie in het stadion ging echter over de eerdere beslissing van scheidsrechter Bas Nijhuis. Een halve minuut voor de openingstreffer floot hij een veelbelovende aanval van Ajax af, nadat de bal via hem in Amsterdams bezit was gekomen. De daaropvolgende scheidsrechtersbal schonk hij aan de ploeg die balverlies leed, Vitesse dus. Dit besluit resulteerde in onduidelijkheid aan de zijlijn bij Erik ten Hag en de spelers in het veld.

Donny dendert door
Natuurlijk ging het in aanloop naar de wedstrijd veel over de aanvallende middenvelder die in de belangstelling staat van onder andere Real Madrid. Zelfs de Spaanse pers had de weg naar het Gelredome gevonden. De speler zelf deed het moeilijkste (zich gewoon op de wedstrijd richten) uitstekend en was bij veel gevaarlijke aanvallen betrokken. Al in de tweede minuut had hij de openingstreffer op zijn schoen, maar de voortreffelijk keepende Remko Pasveer pareerde de inzet.

Daarna schoot Daley Blind op de lat en schoot Van de Beek via de vingertoppen van Pasveer net over. Zijn derde serieuze poging was wel raak. Van de Beek rondde een niet te missen pass van Hakim Ziyech van dichtbij laag en hard af. Daarop zong het volle uitvak hem meteen toe met een ‘Donny nog een jaar’.

De misser van Marin
Razvan Marin kende een degelijk eredivisiedebuut. De Roemeen speelde sterk op het middenveld en was met mooie passes betrokken bij enkele gevaarlijke Ajaxaanvallen. Zo bediende hij Ziyech op maat met een fraaie dieptepass en probeerde hij het met een afstandsschot. Vlak na de 2-1 van oud-Ajacied Riechedly Bazoer had Marin zijn ploeg echter op 2-2 moeten schieten.

Nadat Pasveer een schot van Ziyech had geblokt, viel de bal vrij voor de voeten van de Roemeen, maar zijn schot vloog van dichtbij hoog over het doel, tot hoongelach van het Vitesse-publiek. Het bleek zijn laatste gevaarlijke actie van de avond te zijn.

Ten Hag grijpt in met dubbele wissel
Met nog twintig minuten op de klok en een 2-1-achterstand paste Erik ten Hag een dubbele wissel toe. Promes verving linksvoor Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui loste op het middenveld de moegestreden Marin af. Een kleine vijf minuten later viel de gelijkmaker na een matige fase van de Ajacieden. Aanvoerder Dusan Tadic knalde van dichtbij hoog in het doel binnen.

Dolberg doolt in Arnhem
Ten Hag verwacht meer van Kasper Dolberg, maar de spits speelde tegen Vitesse een matige wedstrijd. De Deen was ongelukkig in zijn aannames en wist amper zijn stempel op het spel te drukken. Een kleine tien minuten voor tijd had hij de sportieve malaise van zich af kunnen schudden door Ajax op 3-2 te zetten na een prachtige steekpass van Tadic, maar Dolberg schoot de niet te missen kans weinig overtuigend tegen de ook na rust uitblinkende Pasveer. Na die misser mocht Dolberg naar de kant, waar de al langer wachtende Neres hem uit zijn lijden verloste.

Ajax weet overtalsituatie niet te bekronen
De Ajacieden speelden de laatste tien minuten met een man meer, nadat oud-Ajacied Riechedly Bazoer met twee gele kaarten vroegtijdig naar de kant mocht. De overtalsituatie resulteerde weliswaar in een slotoffensief en chaos in het Arnhemse strafschopgebied, maar gescoord werd er niet meer.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >