Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Wat kunnen we verwachten van de eerste Mexicaan in Ajaxshirt?

Ajax probeert te profiteren van het feit dat de club volop in de schijnwerpers staat. Het toverwoord luidt 'doorpakken' en dat is wat er nu gebeurt. Soms moet je echter een speler vervangen. Matthijs de Ligt wordt opgevolgd door de eerste Mexicaan bij Ajax: Edson Álvarez. Wat krijgt de club in ruil voor een transfersom van 15 miljoen euro?

24 juli 2019 - 15:15
analysealvarezcar

De selectie van Erik ten Hag wordt soms versterkt met een bekend gezicht, maar soms ook met heel nieuwe namen. Álvarez is zo'n nieuwe naam en wat is er nu eigenlijk over hem bekend, behalve dat hij uit Mexico komt en te boek staat als verdediger? Daarvoor schakelden we de boys van Opta Sports in!

Nou, de 21-jarige weet alvast wat het is om prijzen te winnen. Het is de bedoeling dat Ajax ook de komende seizoenen zilverwaar in de wacht sleept en dan is het toch best fijn als je een beetje weet hoe zoiets 'moet'. Álvarez weet dat. Hij werd eind 2018 met Club América kampioen van Mexico, won in 2019 de beker en pakte recent met de Mexicaanse nationale ploeg de Gold Cup.

Je denkt bij een Mexicaanse verdediger misschien direct aan een type-slager, maar het kan helemaal geen kwaad om deze stereotypering overboord te gooien. Nico Tagliafico is ook geen slager omdat hij uit Argentinië komt... Hij heeft veel meer in zich dan een felle tackle. En de rechtsbenige Álvarez is ook een verdediger die zich prettig voelt met de bal aan zijn voet.

Álvarez rondde vorig seizoen 19 van zijn 23 dribbels succesvol af. Dit levert een percentage op van 83 procent succesvolle dribbels. Het gaat zelfs nog verder. Als je kijkt na alle spelers met meer dan 20 dribbels in de Mexicaanse competitie, scoort de kersvers Ajacied de beste cijfers van allemaal.

https://twitter.com/JongeneelBas/status/1153003696348979201

En verdedigen kan hij ook! Het aantal van 194 gewonnen persoonlijke duels wordt door slechts zes verdedigers in de Mexicaanse competitie overtroffen. We hebben ook een verbeterpuntje gespot. Qua kopkracht is Álvarez (1.86 meter) niet direct de nieuwe Matthijs de Ligt (1.89 meter). Hij kwam vorig seizoen niet verder dan drie kopballen richting doel – aanvallend dus – terwijl De Ligt dertig doelpogingen noteerde.

De Mexicaanse competitie zegt je misschien niet zo veel, maar daarom kijken we even iets verder. Álvarez kwam dus met 'El Tri' in actie tijdens de Gold Cup nadat hij vorig jaar al deel uitmaakte van de Mexicaanse ploeg die uitkwam op het WK en toen de achtste finales haalde.

Het is goed om te weten dat Álvarez na het zingen van het volkslied vaak opereert als controlerende middenvelder. De status van de man van 15 miljoen euro is bij Mexico nog niet zo onomstreden dat hij daar de verdediging mag aanvoeren. Daar hoef je niet gelijk over in de vlekken te schieten, het gebeurt bij Ajax ook wel eens dat het pas later op zijn plek valt. Denk aan de ontwikkeling van Jan Vertonghen, die zich in het elftal speelde als linksachter.


Afbeelding 1: Touchmap met balcontacten van Álvarez tijdens Mexico - Costa Rica.

Álvarez was tijdens het openingsduel van Mexico op de Gold Cup nog bankzitter, maar speelde verder in alle duels mee. Als controlerende middenvelder dus. Álvarez voetbalde zeer bedrijvig en ter illustratie hiervan is als afbeelding 1 zijn touchmap van het kwartfinaleduel tegen Costa Rica een mooie. Mexico had penalty's nodig om zich van de Costa Ricanen te ontdoen. Klinkt bekend hè.

Álvarez noteerde tijdens dit bewuste duel maar liefst 15 balheroveringen. Dit is het hoogste aantal voor een speler in een specifieke wedstrijd op het eindtoernooi voor landen aangesloten bij de Concacaf. Álvarez blonk sowieso uit in het winnen van balbezit: dat deed hij tijdens de Gold Cup 35 keer. Alleen Carlos Salcedo deed dit gemeten over het volledige toernooi vaker. Hij kwam tot 37 keer.

Diezelfde Salcedo was ook de enige Mexicaan met in totaal meer verzonden passes dan Álvarez: 453 om 304. Beide spelers deden dit met een passnauwkeurigheid van boven de 90 procent en dat is echt heel netjes! Puur op basis van deze cijfers mag je stellen dat Álvarez zich comfortabel voelt als controlerende middenvelder die de opbouw verzorgt.

https://twitter.com/KerelEiting/status/1152490934417940480

Dit kenmerk kan wel eens zeer belangrijk blijken te zijn, omdat van de verdedigers van Ajax nu eenmaal wordt verwacht dat ze de opbouw kunnen verzorgen. Álvarez kan dat. Daarnaast blijkt uit het hoge aantal balheroveringen dat hij defensief ook van grote waarde was tijdens de Gold Cup.

Dit maakt de komst van Álvarez interessant en biedt Erik ten Hag een uitdaging. De trainer kan met de invulling van het defensieve blok van zijn basiself diverse kanten op. Ten Hag moet een clever plan bedenken om weer een sterk elftal te smeden.

We zijn benieuwd waar we de multifunctionele Álvarez straks tegenkomen!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >