Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Op herhaling: lichtmasten tegen een spookachtige donkere lucht

Ajax oefent maandag 22 juli tegen Panathinaikos op de heilige bodem van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Ik kan iedereen aanraden om info over de kaartverkoop goed in de gaten te houden, want het Olympisch blijft een fijne trip down memory lane.

11 juli 2019 - 10:08
aja-pan-1200

Het oefentreffen met de Grieken is best bijzonder, want het is een herhaling van de allerlaatste officiële wedstrijd die Ajax speelde in het Olympisch Stadion. Het onverslaanbaar geachte Ajax van Louis van Gaal verloor in april 1996 de halve finale van de Champions League met 0-1 van Panathinaikos. Daarna werden die prachtige lichtmasten definitief gedoofd.

Er werd afscheid genomen van een zeer gewaardeerde voetbaltempel, maar niet op een wijze die vooraf werd verwacht. Hield ook maar iemand rekening met een nederlaag? Wat was dit nou voor afscheid?

Ik was er toen bij en compleet in de war. Als zeventienjarige zag ik met 43.000 andere toeschouwers hoe de Poolse sluipschutter Krysztof Warzycha het duel besliste door de bal in de 87ste minuut handig over Edwin van der Sar te wippen. Ik was niet gewend dat Ajax kon verliezen en de finale leek plots heel ver weg.

Dat de 0-1-nederlaag tegen Panathinaikos in 1996 het een einde was van een tijdperk realiseer ik mij nu veel beter dan toen...

Was ik mij er toen van bewust dat die nederlaag de laatste Europese wedstrijd van Ajax in het Olympisch was? Nee, totaal niet. Dat kan ik mij helemaal niet herinneren. Toen besefte ik niet dat het bijzonder was dat ik daarbij was. Dat het een eind van een tijdperk was realiseer ik mij nu veel beter dan toen.

Ik herinner me vooral de lucht van gebakken uitjes, de rottende houten bankjes op de later gesloopte tweede ring, het bengaalse vuur, de lichtmasten tegen een spookachtige donkere lucht en dus die late treffer van Warzycha.  

Natuurlijk haalde Ajax in 1996 alsnog de finale, omdat het de return in Athene op heroïsche wijze met 3-0 won. De ploeg van Van Gaal stelde keihard orde op zaken, om in de finale alsnog het onderspit te delven tegen een gedrogeerd Juventus.

Mocht je Ajax nooit in het Olympisch Stadion hebben zien voetballen, mis dan deze kans niet. Het blijft een prachtig strijdtoneel. Natuurlijk is het complex door de jaren heen opgeknapt en is het niet meer de heerlijke grafbak van toen. Dat maakt niet uit. Het blijft geweldig en telkens als ik er ben, dan ben ik blij dat het stadion er nog staat.

Er komen 7000 kaarten in de verkoop. Zorg dat je erbij bent!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >