Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
[

Er is altijd een jeugdspeler die zomaar verrast!

Soms krijg je ongevraagd een stelling voorgelegd, waarop je gelijk antwoord moet geven. De vraag kwam deze keer van AD-verslaggever Freek Jansen. “Floris, wie wordt top en wie flop komend seizoen?”

16 juli 2019 - 13:50
dest-1200

Tijd om na te denken was er niet in de schone Alpenlucht, want de vraag werd een balkon verderop gesteld, live vanuit de opname voor de zogeheten Pantelic Podcast. “Sergiño Dest gaat verrassen,” hoor ik mezelf uitermate stellig antwoorden. Wie er flopt, laat ik maar even in het midden.
 
Ik heb mijn woorden nog niet uitgesproken of Jansen tettert luidkeels de ether in dat Ajax Life beweert dat Dest gaat verrassen in positief opzicht. Er is geen weg meer terug. Toch denk ik serieus dat het gaat gebeuren. De achttienjarige Amerikaans jeugdinternational blijft in Oostenrijk ogenschijnlijk gemakkelijk op de been tijdens de snelle partij- en positiespelletjes en speelt brutaal zijn wedstrijden in de voorbereiding.
 
Het was Marc Overmars ook niet ontgaan, zo bleek toen we hem kort spraken tijdens de dinsdagtraining. “Dest valt zeker op en hij niet alleen. Er is altijd een standaardregel,” aldus de directeur spelersbeleid. “Je moet vijf jeugdspelers meenemen in de voorbereiding en dan is er altijd eentje die verrast en aanhaakt.”
 
Dest kan wel eens één van die spelers worden. De rechtervleugelverdediger heeft een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader, maar is geboren in Almere. Sinds de zomer van 2012 doorloopt hij de jeugdopleiding in Amsterdam en op 1 januari 2019 tekende hij zijn eerste profcontract, dat afloopt in de zomer van 2021.

Overmars: 'Je moet vijf jeugdspelers meenemen in de voorbereiding en dan is er altijd eentje die verrast'

De jonge Ajacied ruikt zijn kans, zo bleek al na de met 5-2 gewonnen oefenpot tegen Anderlecht. “Ik probeer van dit seizoen mijn seizoen te maken. Geen grappen meer maken, heel serieus zijn en de laatste stap zetten,” sprak hij tegenover de eigen clubzender.
 
Erik ten Hag verwacht dat overigens ook. Dit bleek na de gewonnen oefenwedstrijd tegen Istanbul Basaksehir (2-1). “Jonge spelers moeten aanhaken, ze hebben geen keus,” aldus de trainer, die Dest tegen de Turkse nummer twee vanaf links liet spelen. “Hij was vroeger linkerspits.”
 
Dest speelde op Oostenrijkse bodem een prima eerste helft met de grote jongens. Zelfbewust, technisch vaardig, razendsnel en brutaal. Dat laatste bleek wel uit een voorzet achter het standbeen langs. Hij en Quincy Promes leken elkaar ook al prima te kunnen vinden.
 
Het kan zomaar snel gaan voor de jongeling. Als Joël Veltman daadwerkelijk vertrekt, heeft Dest alleen Noussair Mazraoui voor zich op rechts. En Rasmus Kristensen dan? Ik durf best te stellen dat hij die al voorbij is in de pikorde.
 
Al is dat helemaal niet zo’n gewaagde uitspraak als je Dest in Bramberg am Wildkogel aan het werk ziet.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >