Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax, Magallán en Traoré verliezen na penalty’s van Flamengo

Ajax heeft in Orlando met 2-2 gelijkgespeeld tegen Flamengo, maar verloor vervolgens de penaltyreeks die de beslissing moest brengen. Debutant Lisandro Magallán en de teruggekeerde Joël Veltman misten.

11 januari 2019 - 03:26
ajax-flamengo-1200
Magallán trok voor het eerst het rood-wit van Ajax om zijn schouders. © Pro Shots

Erik ten Hag stuurde tegen de Braziliaanse club de B-keuze het veld op. Spelers als Matthijs de Ligt, Noussair Mazraoui, Frenkie de Jong, Dusan Tadic, Andre Onana, Daley Blind en Hakim Ziyech keken toe vanaf de tribune. Zij krijgen zaterdag speeltijd als Ajax oefent tegen Sao Paulo (aftrap 19.00 uur Nederlandse tijd).

Wel maakte aanwinst Magallán zijn officieuze debuut in de Ajaxbasis, naast Perr Schuurs. De Argentijn moest overigens wel geduld hebben voor hij het veld op mocht, want de hele familie van Homer Simpson stond nog op de grasmat. Het hoort er allemaal bij in Amerika.

Toen het commerciële gebeuren achter de rug was ging de bal eindelijk rollen, hoewel ook tijdens de wedstrijd zaken terugkwamen als ‘deze vrije trap wordt mogelijk gemaakt door…’

Afijn, na een kwartier vond gelegenheidsaanvoerder Klaas Jan Huntelaar al het net, na een fijne een-twee met Vaclav Cerny. De gedreven Tsjech kreeg de bal van de spits en hij legde deze gelijk netjes terug. Voor Huntelaar was het vervolgens een koud kunstje om de bal achter Diego Alves te schuiven.

Twee minuten later stond de 1-1 echter alweer op het scorebord. Fernando Uribe schatte een dieptebal uitstekend in en liep weg uit de rug van Magallán. De aanname was goed en de subtiele lob over de uitgekomen Kostas Lamprou was ook fraai.

Toch voetbalde Ajax zichzelf alweer snel naar een voorsprong. De opbouw richting die 2-1 was schitterend. De bal ging in de kleine ruimte snel van voet tot voet. Via Huntelaar, Carel Eiting, David Neres en Ryan Gravenberch werd Zakaria Labyad prima vrijgespeeld. De middenvelder bleef rustig en prikte Ajax’ tweede treffer in het net.

Helaas kon Ajax weer niet lang van de voorsprong genieten. Diego Ribas vuurde vlak voor rust vanaf randje zestien op de goal van Lamprou. Het lukte de onfortuinlijke Griek niet om de inzet te klemmen en Uribe stond al klaar voor een eenvoudige rebound: 2-2.

Na rust was er een mooi moment voor Veltman. De verdediger maakte na lang blessureleed zijn rentree in het Ajaxshirt en kwam centraal naast de rustige en geroutineerd spelende Magallán te staan. Ook de aanvoerdersband keerde, na de wissel van Huntelaar, weer even terug om zijn bovenarm.

Ook Lassina Traoré mocht de hele tweede helft - waarin sowieso veel werd gewisseld - zijn kunsten vertonen. Hij had het niet makkelijk, maar de potentie was bij vlagen goed zichtbaar.

In het tweede bedrijf was Ajax beduidend de betere ploeg en waren er kansen om op voorspong te komen. De bedrijvige Labyad was daar een aantal keer dichtbij met venijnige pogingen van afstand, terwijl Lamprou eigenlijk weinig meer te doen had.

Invaller Jurgen Ekkelenkamp had een kwartier voor tijd de voorsprong op zijn voet, maar doelman Alves redde knap op de inzet van dichtbij, terwijl Noa Lang de bal vlak voor tijd rakelings over schoot. Vrijwel gelijk erna klonk het eindsignaal.

Met de 2-2 kregen beide ploegen een punt, maar Flamengo ontving nog een bonuspunt door het winnen van de penaltyreeks die volgde. Tijdens die reeks schoten Labyad, Traore en De Wit raak. Veltman schoot echter op de paal en Magallán knalde de bal hoog over richting Disneyland. De Brazilianen plaatsten elke pingel binnen en trokken zo alsnog aan het langste eind.

Opstelling Ajax: Lamprou; Kristensen, Schuurs (Veltman), Magallán, Sinkgraven (Bakker); Eiting (Jensen), Labyad, Gravenberch (De Wit); Cerny (Lang), Huntelaar (Traoré), Neres (Ekkelenkamp).

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >