Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Ajax creëert grote kansen met onzichtbare spits

Het ging voor Ajax allemaal stukken gemakkelijker dan verwacht. De tegenstand van AZ bleek reuze mee te vallen en de Ajacieden voetbalden verder met het goede gevoel dat vanuit München was meegenomen. Het leverde een dikke zege (5-0) op en een mooie passmap.

08 oktober 2018 - 15:32
analysecar-2

AZ-thuis is zomaar een wedstrijd die kan dienen als potentiële bananenschil, maar al snel werd duidelijk dat Ajax geen uitglijder zou begaan. Het is gemakkelijk voetballen wanneer je al na drie minuten op voorsprong staat, maar hoe vaak zagen we Ajax daarna inkakken?

Best vaak! Gelukkig was hier tegen AZ geen enkele sprake van en ontpopten de spelers zich tot lopende applausmachines. Een beloning volgde in de vorm van vijf doelpunten en een prima wedstrijd. Het is leuk om terug te kijken op goede wedstrijden.

Dit doen we aan de hand van data van @11tegen11!

xG-plot en pitch plot
Een waarde van 3,84 Expected Goals, dat is wat Ajax bij elkaar voetbalde! De hoogste waarde van het seizoen en dat tijdens een zondag waarop je zoiets niet verwacht. Al bedriegt de schijn een beetje, want ook tegen Dinamo Kiev (3,21 xG) en Standard Luik (3,38 xG) creëerde de ploeg van Erik ten Hag kans op kans.

De mogelijkheden werden ook tegen AZ opgestapeld. Het is ons niet geheel duidelijk met welke intenties de Alkmaarders afreisden naar de Johan Cruijff Arena. Het verdient geen aanbeveling om te proberen de Ajacieden met vier backs op een rijtje van scoren af te houden. De simpele conclusie luidt dat dit niet werkt.

Gesterkt door de vroege voorsprong probeerde Ajax de wedstrijd snel te beslissen. Het vele applaus ten spijt, dit lukte niet. Nicolas Tagliafico zag zijn omhaal gered worden en ook Kasper Dolberg schoot vanuit een lastige hoek tegen de benen van de doelman. En dan vergat Dusan Tadic nog het geluk op te rapen dat uit de AZ-boom was gevallen.

De beslissing viel alsnog in de 48ste minuut, toen Dolberg attent was bij een rebound. Vanaf dat moment veranderde de wedstrijd in de JC Arena voor de Ajacieden in een speeltuin en konden ze werkelijk alles doen wat in hen opkwam. De goals die in de eerste helft uitbleven, vielen na rust alsnog. En zo’n beetje iedere goede kans was raak.

Passmaps
Het combinatiespel van Ajax speelde zich af in het hart van de ploeg. Je ziet gelijk het effect van Daley Blind op het middenveld, zullen we maar zeggen. Blind vormde samen met Lasse Schöne de motor van de ploeg. Het verbaast ons echter nog hoe dik de lijntjes naar achteren zijn, wat aangeeft dat er nog iets meer vooruit gespeeld mag worden.

Het voeden van Hakim Ziyech viel namelijk nog een beetje tegen. Dit was wel eens beter verzorgd, al nam Mazraoui opnieuw een groot deel voor zijn rekening. En werd Ziyech niet gevoed, dan ging de bal wel op links naar Tadic. Door Ziyech beter te voeden zou Ajax nog meer doelgevaar kunnen ontwikkelen, want de spelmaker scoorde opnieuw een gouden ster. Dit geeft aan dat hij de gevaarlijkste Ajaxspeler was.

De zilveren ster komt op naam van Donny van de Beek, geholpen uiteraard door zijn treffer en Schöne scoort brons omdat hij er nog een beetje in slaagde om de bal bij Ziyech te krijgen. Dan deed hij er vervolgens wel iets goeds mee.

We merkten al op dat het combinatiespel zich vooral afspeelde in het hart van de ploeg – wat zeer positief is – maar we zijn ook een beetje verrast door de vele ballen terug naar Onana. Er waren wedstrijden zonder pijlen naar Onana, nu zien we een dikke streep. Grappig hoe zoiets juist gebeurt in een wedstrijd waarin Ajax vrij mocht combineren plus voorin uitstekend druk zette op de defensie van AZ, waardoor de bal snel weer in bezit was.

Waar we het echt even over moeten hebben, is het optreden van Dolberg. Het was voor Dolberg zijn eerste basisplaats dit seizoen in een eredivisieduel en hij was betrokken bij twee gevaarlijke momenten van Ajax, maar verder kwam hij amper in het spel voor. Je ziet hem op de passmap op een soort van eilandje staan.

Bekijk ook eens de dynamische passmap. Terwijl je de stippen van alle andere spelers ziet verplaatsen, verspringt die van Dolberg maar af en toe. Dolberg kwam dus maar weinig in actie. De spits verstuurde in een uurtje tijd op basis van 17 balcontacten slechts 5 passes en bleef daarmee ver achter ten opzichte van zijn teamgenoten.

Klaas Jan Huntelaar is over het algemeen stukken actiever. Ook de nummer 9 slaat, overdreven gezegd, soms een stukje van de wedstrijd over, maar meestal passt hij ongeveer dubbel zoveel als Dolberg. Wie weet is het inderdaad een kwestie van het juiste gevoel, want de Deen moet nog steeds ritme opdoen.

https://twitter.com/ajaxlife/status/1049279279232704513

Zone 14
Voor de tweede keer in een paar dagen tijd spotten we een geel streepje in Zone 14. Voor de tweede keer in een paar dagen tijd dus een assist vanaf het deel van het veld waar je dit mag verwachten. En opnieuw werd het voorbereidende werk gedaan door Tadic. Wederom wist de Serviër een lopende man te bedienen. Eerst Mazraoui, nu Van de Beek.

Dat zien we graag! Het vertelt ook dat als je Ajax niet in bedwang kunt houden dit vroeg of laat wordt afgestraft. In dit geval vroeg, want het was al na drie minuten raak. Kijk nog maar eens terug hoe de openingstreffer tot stand kwam. Een kwestie van uitstekend druk zetten en goed, snel omschakelen!

Helaas bleef het bij één gele streep, want er werd slechts één andere pass met succes in het zestienmetergebied van AZ gespeeld. Van de 28 passes binnen Zone 14 kwamen er sowieso maar 18 aan, meestal ballen opzij of schuin vooruit. Je kunt hier ondanks alles best spreken van een verbeterpuntje.

Wat AZ omgekeerd liet zien leek helemaal nergens naar, met de buitenspelsituatie terwijl het in overtal afstormde op de verdediging van Ajax als dieptepunt. Dit zegt genoeg over het verschil in klasse. Laten we hopen dat dit verschil in stand blijft als Ajax het onverhoopt een keertje zonder Ziyech moet stellen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >