Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Even bijpraten: stabiele Veltman hoopt op meer waardering

De wereld rond Ajax en zijn spelers draait snel. Heel snel. Soms is het daarom hoog tijd om even bij te praten. Of, anders gezegd: om een hoofdrolspeler aan een vragenvuur te onderwerpen. Joël Veltman schoof aan bij Ajax Life om de actualiteit door te nemen.

10 februari 2017 - 16:28
UsershyraDesktopajax_dataimagesc3e930ed2f38ce788601fedf29c27328_normal
Het filmpje met goede passes is Veltman zelf ook niet ontgaan. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

We komen de laatste weken steeds meer positieve kritieken over jou tegen. Zelfs een filmpje met hoogtepunten van belangrijke passes en voorzetten!
Veltman: “Het valt mij ook op! Mensen praten elkaar na. Ik speel nu wat lekkerder, maar ik zag ook dat ik de meest waardevolle speler ben. Zoiets gaat rond en dan ben je ineens wel goed, de voetbalwereld is opportunistisch. Ik speel vrij stabiel, maar het perspectief gaat op en neer. Ik heb al die apps van mijn telefoon gegooid. Maar je kunt je nog zo voor alles afzonderen, je krijgt het toch mee. Goed of slecht. Vroeger ging ik aan mezelf twijfelen, nu niet meer. Omdat ik weet wat ik kan, heel simpel. Ik begon ook met een piek, zoals negen van de tien Ajaxtalenten. Daarna krijg je een dipje en is het net alsof je niet eens goed genoeg bent voor de amateurs. Daarna kom je waar je hoort te zijn. Zo’n dip ombuigen maakt hij Ajax het verschil of je het haalt of niet.”

Voel je je ondergewaardeerd?
“Niet door Ajax zelf, maar soms wel door andere mensen. Kenny Tete zorgt voor spektakel. Ik vind Kenny een heel goede verdediger, een van de beste rechtsbacks. Serieus. Hij heeft heerlijke tackles en ja, hij is wat opvallender dan ik. Ik krijg soms applaus bij een lange bal of goede pass, Kenny na bijna iedere tackle. Zijn acties vallen meer op, daardoor ontstaat discussie. Ik geef een paar mooie passes en dan hoor je niets meer, terwijl ik redelijk constant speel. Als ik bij AZ-uit een bal verspeel met twee man in me rug, dan gaat het over Veltman. Ik gaf die wedstrijd een paar goede passes op centrale spelers, zodat we onder de druk uit kwamen, maar het perspectief was slecht. Er viel een tegengoal nadat de bal via mijn knie was gegaan, dat wordt overgenomen. Dan is het leuker als er filmpjes wordt gemaakt met goede passes.”

Peter Bosz wil dat zijn backs doordekken. Altijd en overal. Wat merk jij ervan?
“Toevallig vanmorgen nog op de training, we deden een extreme vorm. Ik moest vol door, tot op de linksachter van de tegenpartij. Stel jij speelt me uit, dan mag ik niet meer meedoen en moet de volgende verdediger naar voren. En dan die daarna. Dat was wel even wennen, hoor. Soms loop je een beetje mee. Dat mocht dus niet. Dit was extreem, al wil de trainer wel altijd dat je naar voren gaat. Dit is een voorbeeld van een oefening die moeilijker is dan een situatie in de wedstrijd. Je moet vol doorgaan, maar wel met een idee erachter.”

Je moet dus doordekken, maar hebt ook met veel verschillende rechtsbuitens te maken.
“Aan de ene kant speel ik het liefst met een vaste rechtsbuiten samen, om het goed af te stemmen. Maar ik speelde goede wedstrijden met El Ghazi voor me, met Traoré voorin en ook met Justin, ook al verschilt hun speelstijl. Justin en Anwar rennen graag met de bal, Bertrand heeft de bal liever niet te diep en maakt dan een actie. Hij trekt veel naar binnen, dan kun je er overheen. Net als met Nouri, die zondag inviel. Appie is geen echte rechtsbuiten, maar vulde het goed in. De tegenstander moest kiezen en dan kun je wat meer gaan. Bertrand is nu weer terug. Hij kreeg veel kritiek, maar het is echt niet leuk om tegenover hem te staan. Hij is altijd gevaarlijk. Bertrand krijgt wel eens kritiek omdat hij nonchalant overkomt, maar dat is gewoon zijn houding. Wat mij het best ligt? Goeie vraag. Eigenlijk allebei. Al ben ik geen speler die negentig minuten lang de achterlijn haalt. Als ik het moment zie, ga ik er graag over. Dat kan ook als Bertrand speelt.”

Een groot verschil tussen Bosz en vorig seizoen is dat er veel van de backs wordt gevraagd. Techniek plus intelligentie.
“Dat klopt, ja. Bosz wil voetballers op de backposities hebben. Iedereen kan voetballen, maar de tegenstander wil de zijkant ingespeeld hebben. Als onze back de bal krijgt, gaan ze er vol op. Dan moet je rustig blijven, maar dat is moeilijk als een heel middenveld op je afkomt. Ergens is een vrije man, als de tegenstander niet goed dekt. Dat moet je snel herkennen. Dat was ook een dingetje van de trainer naar mij. Als centrale man was ik gewend om in te dribbelen. Als back deed ik soms hetzelfde. Ik liep te lang met de bal. Als er geen optie is: gelijk de bal afspelen en naar de andere kant.”

“Bij amateurs is het wel eens van: spelers die niets kunnen, zet je rechtsback. Maar er komt toch wel wat bij kijken als rechtsachter. Ik ken die plaatjes. De dikke is keeper, de lange man staat in de spits en de beste speelt midmid, vul maar in. De spits scoort, een centrale verdediger wint duels, middenvelders geven mooie passes. En wat doen de backs? Zeg het maar, een beetje opvulling van het team. Maar als je het positief bekijkt: je bent bij aanvallen betrokken, een back kan zich onderscheiden door de tegenstander op te vreten en uit te schakelen. Als jij de linksvoor in je zak hebt, kun je soms al vijftig procent van de tegenstander onschadelijk maken.”

Lasse Schöne komt binnenkort met bericht over zijn toekomstplannen, hoe zit dat bij jou?
“Geen nieuws nog. Ik ben ook met Ajax in gesprek, ik ben aan het kijken. Met Marc Overmars en mijn zaakwaarnemer voer ik gesprekken over de toekomst. Het is meer een beetje van: ik sta tot 2018 onder contract, wat wil ik zelf? In de zomer wordt het blijven of verder kijken. Een beslissing van bijvoorbeeld Davy Klaassen heeft hier verder niets mee te maken. Al hoop ik dat hij weggaat, dan word ik aanvoerder, haha. Nee hoor, dat speelt niet mee. Ik ben een van de pilaren van het huidige Ajax, maar nogmaals: we zijn een beetje aan het praten, al is het nog erg luchtig allemaal.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >