Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB denkt aan bekertoernooi met Belgische clubs

Het Nederlandse voetbal zit in het slop. Niet zo'n beetje ook en dat moet snel worden veranderd. Er worden daarom allerlei initiatieven genomen. De KNVB denkt hardop na over het oprichten van een gezamenlijk bekertoernooi voor Nederlandse en Belgische clubs.

27 mei 2016 - 14:22
UsershyraDesktopajax_dataimages634e8c4e2bfc629830b87453609ac2b1_normal
Ajax speelde begin 2011 tegen Anderlecht in de Europa League. En won. © Pro Shots

De Nederlandse en Belgische competitie zitten een betje in het zelfde schuitje: te groot voor het servet, veel te klein voor het tafellaken. Waar de Belgen langzaam weer een beetje beginnen te presteren in Europa, blijft het met de Nederlandse clubs kommer en kwel.

Maar misschien dat we elkaar kunnen helpen, beredeneert men in de Zeister bossen. Het idee voor een gezamenlijke bekercompetitie is een van de ideeën in het rapport 'Winnaars van Morgen', dat het Nederlandse voetbal een welkome boost moet geven.

“We zouden een Nederlands/Belgische beker kunnen organiseren,” meldt Jelle Goes aan Voetbal International. Goes is technisch manager van de KNVB. “Het plan is op tafel gekomen, met bijvoorbeeld een uit- en thuiswedstrijd, om tot meer wedstrijden onder hogere weerstand te komen.”

Goes vervolgt: “Je zou ook kunnen denken aan een bekertoernooi tussen de beste acht clubs uit Nederland en België, waarbij ze strijden om een Europees ticket. We hopen dat de Belgen ook open staan voor dit soort ideeën.”

We hebben nu nog weinig vernomen vanuit België, maar eens in de zoveel tijd komt er wel een plan voorbij dat neigt naar een BeNe-Liga. De laatste keer werd het geopperd door de voorzitter van Standard Luik. Marc Overmars liet in januari 2013 weten dat Ajax niet zit te wachten op een competitie samen met de Belgen. Wie weet is dat nu anders.

De KNVB heeft niet voor niets 180 pagina's vol geschreven over 'Winnaars van Morgen', aangezien er een kleine revolutie nodig is om het Nederlands voetbal er weer bovenop te brengen. Het missen van het komende EK hakt er zwaar in, zoals je je kunt voorstellen.

In eerste instantie worden vooral de opleidingen en amateurclubs onder de loep genomen, het is nog niet zo dat er van alles wordt gewijzigd aan de eredivisie. De Belgen eindigen het seizoen al enkele jaren met allerlei soorten play-offs, zelfs de landstitel wordt op die manier beslist. De topclubs spelen vaker tegen elkaar, waardoor de spelers zich beter ontwikkelen.

Als je benieuwd bent, kun je het rapport 'Winnaars van Morgen' downloaden.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >