Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Nieuwe CL-plannen wellicht slecht nieuws voor Ajax

Als de rijke en dus machtige clubs het voor het zeggen hebben, gaat het format van de Champions League op de schop. En mocht dit inderdaad gebeuren, dan kunnen de gevolgen voor Ajax en andere clubs van het B-kaliber best groot zijn.

15 februari 2016 - 14:21
UsershyraDesktopajax_dataimages7cd77aced1e25648242083f1c86210ed_normal
De vraag is of dit beeld een realistische wens blijft. © Pro Shots

Dit kan wel eens het laatste seizoen worden waarin de kampioen van de eredivisie een startbewijs voor de groepsfase ontvangt. Nederlandse clubs presteren zo slecht op Europees vlak dat privileges dreigen te vervallen. Andersom probeert de oude elite zijn privileges juist extra te beschermen.

Er wordt door grote en rijke clubs gesproken over de oprichting van een soort Super League, die moet bestaan uit twintig ploegen. Juist nu clubs als AC Milan en Manchester United zelf slecht presteren en buiten de boot dreigen te vallen, proberen ze zich hiertegen te beschermen.

Het plan bestaat uit een competitie – in welke opzet dan ook – waar ieder seizoen dezelfde clubs aan deelnemen, wellicht aangevuld met een enkele wildcard hier of daar. AC Milan en Man Utd hoeven dan niet meer via de competitie plaatsing af te dwingen, iets wat voor beide clubs weer dreigt te mislukken.

Zelfs voor clubs als Leicester City en Tottenham Hotspur – de huidige nummers een en twee van de Premier League – zou het dan veel moeilijker worden in de Champions League terecht te komen, terwijl ze op basis van hun prestaties hiertoe volgens het huidige format alle recht hebben.

Als er inderdaad een soort CL voor de elite wordt opgericht, hebben clubs als Ajax, Anderlecht, FC Basel, Celtic, Olympiakos Piraeus, FC Porto en PSV een serieus probleem. Net als Leicester en Spurs vallen ze dan buiten de boot, terwijl de CL toch ooit begon als een toernooi waarin de nationale kampioenen om de eer streden.

Wie weet kan Edwin van der Sar vanuit zijn bestuursrol voor de ECA – een verbond van grote Europese clubs, waar Ajax nu nog bij hoort – een belangrijke rol spelen. 'Sar' zit overigens niet namens Ajax in het ECA-bestuur, maar is een afgevaardigde namens de eredivisie.

Tegelijkertijd probeert ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge (Bayern München) plannen voor een vernieuwde CL door te drukken. De huidige opzet ligt vast tot en met seizoen 2017/2018, vanaf dat moment ligt alles open. Als de elite een eigen competitie afdwingt, moet de B-garnituur snel in actie komen en iets nieuws verzinnen. Puur uit nood weliswaar, maar toch.

Dat lukt niet zonder voorbereiding. Het is geen toeval dat er verspreid over Europa allerlei artikelen hierover in kranten verschijnen. Van der Sar stipte zaterdag in De Telegraaf al aan dat hij in Parijs was voor ECA-overleg, de wakkere krant heeft maandag een vervolgverhaal en in Schotse media lezen we dat Celtic graag de krachten met Ajax wil bundelen in de hoop dan sterker te staan.

We hopen er maar het beste van...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >