Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: poeier Chivu en Van den Brom doet Vitesse pijn

Ajax gaat zondag op bezoek bij het in nood verkerende Vitesse. Dat duel werd 39 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in Arnhem.

17 mei 2024 - 13:44
Chivu 1200
Chivu na zijn heerlijke pegel die Ajax de zege oplevert. © AFC Ajax

1995: Van den Brom dient oude club nekslag toe
Het is zondag 29 januari 1995. Ajax is op bezoek in Nieuw-Monnikenhuize. We schrijven successeizoen 1994/1995, waarin onze club ongeslagen bleef in de eredivisie. Toch blijkt Vitesse-uit een lastige kluif. Het wordt 2-3. De matchwinnaar in de vijfentachtigste minuut ligt gevoelig in Arnhem: John van den Brom.

Van den Brom is lang speler van Vitesse: van 1986 tot en met 1993. Daarna gaat hij naar Ajax. En juist hij schiet zijn oude club deze zondag naar een nipte nederlaag. Eentje die er lang niet lijkt te komen. Vitesse maakt het Ajax vreselijk moeilijk. Hoe kan het ook anders met de volgende mannen in de gelederen? Philip Cocu, Raimond van der Gouw, Roy Makaay, Chris van der Weerden, Glenn Helder, Erwin van der Looi, Theo Bos en Edward Sturing.

In een vermakelijke wedstrijd zien we hoe Helder, Frank de Boer, Cocu en Patrick Kluivert scoren. Het staat vlak voor tijd gelijk. Dat is gezien het wedstrijdbeeld ook helemaal niet gek. Geen schande ook.

Van den Brom – die dag basisklant en spelend met rugnummer tien – schenkt Ajax vijf minuten voor tijd alsnog de (dan nog) twee punten. Respectloos bejegend door zijn voormalige supporters, beukt hij de bal langs de defensie in het doel. We zien vaak hoe voetballers niet juichen tegen hun oude club. Van den Brom heeft daar maling aan. Hij gaat volledig uit z’n dak. De ontlading is hevig. Sportieve wraak.

Aanbevolen
Zo ziet het Europese kwalificatieschema van Ajax eruit

2002: een meesterwerk van Chivu
Het is zondag 25 augustus 2002. Voor de tweede speelronde reist Ajax af naar het Gelredome. Arnhem is die jaren voor Ajax onwelgevallig gebied. Deze editie loopt echter goed af. Nipt, maar toch. Aanvoerder Cristian Chivu wordt de matchwinnaar. En wat voor een!

Ajax komt die dag al rond het kwartier op achterstand door Matthew Amoah. Een diagonaal schot vliegt achter Maarten Stekelenburg in de touwen. Vitesse ruikt bloed. Dat doet het thuispubliek ook. We zien felle tackles en mooie duels tussen de jonkies Rafael van der Vaart en Theo Janssen. Ondanks kansen over en weer, wordt er voor rust niet meer gescoord.

Dat is na de pauze anders. Petri Pasanen schiet de bal uit de draai via een geel-zwart been binnen: 1-1. Het duel blijft fel. Diverse opstootjes en gedoe. Het vormt allemaal de opmaat naar de 77ste minuut. De minuut van Chivu.

Ajax krijgt een vrije trap nadat Ruud Knol besluit Zlatan Ibrahimovic omver te kegelen. Chivu legt de bal neer. De afstand tot het doel van Vitesse bedraagt meer dan dertig meter. In één keer schieten? Dat zal Chivu toch niet doen? Naar wie gaat de Roemeen de bal passen?

Nou, naar niemand dus. Chivu schiet gewoon. Hij knalt, ramt, pegelt, poeiert! De bal vliegt meedogenloos naar de voor de keeper onbereikbare bovenhoek. Een meesterwerk van een vrije trap. Eentje die trainer Ronald Koeman – die kon ook aardig schieten – kan bekoren.

Het levert Ajax eindelijk weer eens een zege op in Arnhem.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >