Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Terug in de tijd: in 1995 zaten er bewust geen Ajaxspelers bij Oranje

Bij het huidige Nederlands elftal zitten – na het wegvallen van Brian Brobbey – momenteel welgeteld nul Ajacieden. Dat is geen bewuste keuze. Dat was het in 1995 wel. Toen deed Oranje het ook zonder spelers van Ajax. Het ging om een heuse boycot.

21 maart 2024 - 10:23
Ajax 1995 1200
Zij stelden zich niet beschikbaar voor Oranje. © AFC Ajax

Guus Hiddink was net aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal. Ajax was destijds zo’n beetje hofleverancier van de nationale ploeg, maar de Ajacieden besloten het oefenduel met Portugal te boycotten. Edwin van der Sar, de broertjes De Boer, Danny Blind, Michael Reiziger, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Marc Overmars en Winston Bogarde deden niet mee.

Dat het huidige Oranje geen Ajacieden herbergt, is gezien de huidige sportieve status van onze club niet zo gek. Dat was midden jaren negentig wel anders. Ajax was hip, hot en happening. De boycot van destijds zorgde derhalve in Eindhoven voor een heel bijzonder Nederlands elftal tegen Portugal (0-1).

Zo kwam het dat Michel Kreek – destijds onder contract bij Padova – zijn enige interland voor Nederland kon spelen. Hiddink bracht noodgedwongen spelers binnen de lijnen die er anders niet stonden: Frank Verlaat, Peter Bosz, Edwin Vurens, Eric van der Luer en Johan de Kock. Laatstgenoemde zou overigens nog dertien interlands spelen.

Het boycotten van Oranje door Ajax werd flink opgeblazen in de media. Ook de KNVB was er niet blij mee. Het schakelde zelfs de Uefa in om de rebellerende internationals van Ajax in het gareel te krijgen. Het leverde de club een symbolische straf op. De ploeg mocht een week geen wedstrijden spelen, maar die stonden toch niet op het programma.

De aanleiding tot de weigering om voor Oranje te spelen, is het beleid van de KNVB, dat voorbij zou gaan aan de belangen van de Ajacieden. Zo werd de datum van de oefeninterland bepaald op een dag die oorspronkelijk was voorbestemd voor de kwartfinale van de Amstel Cup tussen Ajax en Feyenoord. Dat duel werd dus maar verplaatst naar een datum tussen de twee Champions Leagueduels met Hajduk Split in.

Aanbevolen
De grote Ajax tegen Nederlands elftalquiz!

Ook riep de KNVB Kluivert op deel te nemen aan het WK onder negentien jaar. Dat toernooi zou plaatsvinden in een periode waarin Ajax Champions Leaguewedstrijden speelde. Het stemde allemaal tot weinig vrolijkheid. Behalve aanvoerder Danny Blind, zwegen de Ajacieden over de affaire, die veel stof deed opwaaien.

Blind destijds in magazine Ajax Life: “Er is zoveel onzin over die boycot geschreven. Men bleef maar roepen dat we te vermoeid waren of rust wilden. Daar ging het helemaal niet om. Mensen van de KNVB beweerden allerlei dingen over sancties en dergelijke, maar wij, de Ajaxspelers hielden onze mond. Dus ging de pers zoeken en werd iedereen – tot de materiaalman aan toe – om zijn mening gevraagd.”

“Of we ook tot een boycot hadden besloten als we maar met z’n drieën of vieren waren geweest in plaats van een groot machtsblok met acht spelers? Dat doet niet ter zake,” vervolgt Blind. “We waren nou eenmaal met zoveel spelers. Het is erg irritant om te horen of te lezen dat mensen zonder kennis van zaken hun mening geven. En meer wil ik er niet over kwijt.”

Ook Ronald de Boer vertelde ruim na de affaire aan Ajax Life over de zaak. De middenvelder vond het vervelend dat Hiddink er een valse start mee beleefde als trainer van Oranje, maar hij vond ook dat het doel de middelen heiligde.

“Ik had de indruk dat veel mensen de actie verkeerd begrepen. We trokken ons niet uit eigenbelang terug, maar in de hoop dat er bepaalde dingen bij de KNVB ten goede zouden veranderen,” aldus De Boer. “Dat er meer rekening wordt gehouden met de belangen van de clubs en de bond daarin haar afspraken nakomt. Dat was het kernpunt.”

De Boer baalde van hoe de media de dingen verdraaide. “Er werd de indruk gewekt dat we zeurden over ons overladen programma. Belachelijk. We vinden het zelfs lekker om twee keer per week te spelen. Blind deed het uitstekend als woordvoerder, maar toen we werden afgeschilderd als verwende jochies moest ik mezelf een paar keer inhouden om niet te reageren op vragen over onze actie.”

Als Ajax nu zou roepen dat het Oranje boycot, dan begint iedereen hard te lachen. Dat was in 1995 wel even anders.

Aanbevolen
Beleef avond vol gezelligheid tijdens Geef Mij Maar Amsterdam!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >