Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Sosa en spelersraad gingen in gesprek met Ajaxsupporters

Borna Sosa maakte al aardig wat mee in zijn loopbaan, maar zijn eerste Ajaxseizoen is wel het meest opmerkelijke. In de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life vertelt hij in een openhartig gesprek over een verstoord restauratieproces, fluitconcerten en twijfels.

14 maart 2024 - 13:06
Sosaal8 800
Sosa ziet de progressie wel. © Pro Shots

Sosa erkent dat hij de negatieve energie rondom Ajax voelt. “Druk van supporters is er altijd wel, maar dit is tot op heden natuurlijk een shitseizoen. Normaal gesproken doorbreek je de negativiteit alleen door succes met een paar zeges op rij. Lukt dat niet, dan wordt elke wedstrijd zwaarder.”

De ploeterende Ajacieden kunnen de steun van de eigen aanhang dan ook goed gebruiken. Sosa zat onlangs met een supportersdelegatie, samen met vijf teamgenoten uit de spelersraad: Jordan Henderson, Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Devyne Rensch en Gerónimo Rulli. Voornaamste agendapunt: het uitfluiten van eigen spelers. 

“Een goed gesprek,” zo vat Sosa de bijeenkomst samen. “Ze gaven onder andere aan dat het voor hen moeilijk is de gehele sfeer in het stadion te beïnvloeden. Je kunt met tweeduizend man wel positief blijven aanmoedigen, maar het lukt niet altijd om iedereen daarin mee te krijgen.” 

Met zijn status als Kroatisch international en basisspeler van de ploeg die derde werd op het WK, laat Sosa nog niet zien wat hij kan. De verdediger kende in mentaal opzicht een zware eerste seizoenshelft. “Toen ik kwam, belandde ik al snel in een neerwaartse spiraal. Ik begon goed, maar nadat Sven Mislintat werd ontslagen en de beschuldigingen rondom belangenverstrengeling bij mijn transfer gingen spelen, verdween ik voor mijn gevoel ook uit beeld.” 

Aanbevolen
Positief ingestelde Kaplan spreekt over speciale band met Swart

Ruim een halfjaar verder, is het niet bepaald gegaan zoals gehoopt. “Met de komst van John van ’t Schip hebben we de slechte seizoenstart een beter vervolg kunnen geven. John managet de groep goed. Als je gaat restaureren, moet je honderd procent overtuigd zijn van de keuze voor een trainer, want die moet het restauratieproces van het elftal dagelijks begeleiden. Dit seizoen restaureren we het team met twee verschillende trainers. Daardoor begon het proces halverwege het seizoen grotendeels opnieuw.” 

“Ik zie de progressie wel,”  vervolgt Sosa. “We komen vanaf de achttiende plek. Het feit dat we daar stonden, gaf lange tijd veel negatieve energie. Dat is andersom bij de ploegen boven ons. Zij leven het hele seizoen veelal in positivisme. Wat we dit seizoen ook bereiken, het is in de ogen van supporters onvoldoende. De ranglijst liegt niet. Het enige wat we nog kunnen doen, is alles geven om er het maximale uit te halen. Ajax moet Europees voetbal halen.”

Het volledige interview met Sosa lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid. Een lidmaatschap tot het einde van het seizoen scoor je nu voor 14 euro.

Aanbevolen
Ajax Life 8: bijpraten met Kaplan en Sosa

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >