Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: fraaie salto’s Sonck en debuut kleine Kluivert in Zwolle

Ajax gaat zondag op bezoek bij PEC Zwolle. Dat duel werd 22 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in Overijssel.

27 maart 2024 - 09:00
PEC Hoofdrolspelers 1200
Sonck kon destijds wel een succesje gebruiken. © Pro Shots

2004: driedubbele Sonck
Het is zondag 2 mei 2004. Ajax is op bezoek in wat dan nog het Oosterenk Stadion heet. Na drie gelijke spelen tegen Feyenoord, RBC Roosendaal en NEC, is Ajax helemaal niet zo gerust op een goede afloop in Zwolle. Trainer Ronald Koeman neemt de wedstrijd zo serieus, dat de ploeg al een dag eerder afreist en overnacht in een hotel.

Er zijn tegenslagen. Rafael van der Vaart landt tijdens de training verkeerd op zijn enkel en doet niet mee. Zlatan Ibrahimovic is er ook niet bij. De Zweed kwam met een liesblessure terug van een interland. We zien een geïmproviseerde voorhoede met ‘rechtsbuiten’ Wesley Sonck, spits Yannis Anastasiou en linksbuiten Tom Soetaers.

Alle zorg vooraf blijkt uiteindelijk onnodig. Hoewel het bij rust pas 0-1 staat, zegeviert Ajax uiteindelijk ruim met 5-0. Vooral de veel bekritiseerde Sonck, spelend in het poepstrepenshirt, beleeft een fijne middag. Hij maakt er liefst drie na de thee. Even is er wanhoop als hij zijn eerste kopbal ziet worden gepareerd door doelman Johan van der Werff. Lukt het nou weer niet…?

De Belg heeft het moeilijk in Amsterdam, maar dan is daar een voorzet van Soetaers. De bal wordt dankbaar door Sonck binnen getikt, al lukt dat pas in tweede instantie. De aanvaller viert zijn treffer met een saltosalvo zoals we van hem kennen.

Onder stuwende leiding van Tomas Galásek gaat Ajax verder. Hij onderschept veel en leidt daarmee diverse counters in. Zo’n tegenstoot levert ook het volgende doelpunt van Sonck op. Wederom is Soetaers de aangever. Het doelpunt is van grote schoonheid: met een gelifte bal verslaat Sonck de doelman.

De derde Soncktreffer is minder fraai, maar komt wel op zijn naam te staan. Een moeilijke poging krijgt de steun van een Zwols been, maar het mag de pret niet drukken. Met een boog valt de bal over de keeper heen.

Galásek en Wesley Sneijder maken de andere twee treffers die dag. Een welkome driepunter. Die maakt dat Ajax een week later kampioen kan worden in eigen huis. En dat gebeurt ook na een 2-0-zege op NAC.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe versla jij PEC Zwolle zonder Brobbey?

2017: kleine Kluivert geeft Ajax schwung
Het is zondag 15 januari 2017. Het onderkomen van PEC gaat nu door het leven als het IJsseldelta Stadion. Ajax worstelt deze dag een helft lang met de Zwollenaren, maar de ploeg van Peter Bosz wint wel met 3-1. Het gaat die dag echter vooral over het debuut van Justin Kluivert.

De zoon van Patrick Kluivert is pas zeventien jaar als hij al voor rust mag invallen voor Amin Younes. Met jongensachtige branie en verfrissend elan, verrijkt hij het spel van Ajax. Natuurlijk is mini-Kluivert het verhaal van deze zondag. Vaders en zonen in Ajax 1, zo vaak gebeurt dat immers niet.

Slechts drie vaders en drie zonen gingen de Kluiverts voor: Wim Anderiesen senior en junior, Theo Brokman senior en junior en uiteraard Danny en Daley Blind.

Afijn, terug naar het debuut van Kluivert junior. Zijn ploeg opent matig in Overijssel, maar de jongeling geeft Ajax kleur op de wangen. De invaller-debutant heeft vlak voor rust een fraai aandeel in de openingstreffer van Lasse Schöne. De Deen slaat zijn slag vanaf de stip, nadat Anwar El Ghazi wordt gevloerd binnen de zestien. Iets daarvoor wordt El Ghazi gelanceerd door Kluivert.

De overige Amsterdamse productie wordt door Hakim Ziyech verzorgd. Toch zijn de ogen vooral gericht op die kleine brutale Kluivert, die wat betreft postuur niet op zijn vader lijkt, maar wat betreft gezicht weer wel. Zoals dat gaat met jonge talenten – zeker die met een beroemde achternaam – stijgen de verwachtingen meteen keihard.

Trainer Bosz – na afloop dik tevreden – houdt zijn jonge aanvaller na afloop uit de wind en probeert de boel te temperen: “Justin viel goed in. Laten we rustig aan met hem doen, maar hij heeft zeker talent.”

Een grote loopbaan kent Kluivert vervolgens niet bij Ajax. Daarvoor vertrekt hij helaas alweer veel te vroeg.

Aanbevolen
Welke Ajacieden scoorden driemaal of vaker tegen PEC Zwolle?

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >