Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Sparta - Ajax

Ajax moet de scherven bij elkaar rapen na de pijnlijke avond Birmingham. Met Sparta-uit staat immers weer een belangrijk duel op het programma. We beschouwen voor. Hoe? Met drie dingen die je moet weten over de confrontatie op Het Kasteel!

15 maart 2024 - 20:05
Spaajadriedingen800
Ajax won vorig seizoen met 1-0 in Rotterdam. © Pro Shots

Negatief clubrecord dreigt
We winden er geen doekjes omheen: Ajax kent een van zijn slechtste seizoenen ooit uit de gehele clubhistorie. Dat blijkt ook uit het aantal tegendoelpunten die de ploeg van John van ’t Schip tot nu toe kreeg. De teller staat inmiddels op zeventig. Dat zijn serieus pijnlijke cijfers. Het is een van de redenen dat de trainer overging op een systeem met vijf verdedigers.

Ajax speelde dit seizoen 38 officiële duels. 45 treffers kreeg het tegen in de eredivisie, 22 in de Europese competities en drie in het KNVB-bekertoernooi. Het is gelukkig nog niet zo erg dat we een negatief doelsaldo hebben. Tegenover het aantal geïncasseerde goals, staan 75 Amsterdamse doelpunten. 

Ook in seizoen 1958/1959 kreeg Ajax een groot aantal tegengoals om de oren. In 39 duels moest de ploeg – destijds getraind door Karl Humenberger – 71 treffers incasseren. Zo dreigt voor de Ajacieden van nu een negatief clubrecord. Het seizoen duurt nog wel eventjes en we vrezen dat onze ploeg het eigen doel niet schoonhoudt in de resterende potjes.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe lap jij aangeslagen Ajax op voor uitduel met Sparta?

Van ’t Schip hoopt dat knop snel omgaat
We hebben goed en slecht nieuws uit de ziekenboeg. Ahmetcan Kaplan en Josip Sutalo vielen in Engeland geblesseerd uit, maar volgens John ’t Schip is er een kans dat eerstgenoemde er zondag wel bij is. Het meespelen van de Kroaat lijkt twijfelachtiger. Devyne Rensch speelt sowieso niet, want hij zit een schorsing uit. 

Ook voor Steven Berghuis komt het duel met Sparta waarschijnlijk te vroeg, maar daar tegenover staat de terugkeer van Steven Bergwijn. Als alles goed gaat, is hij er zondag bij. Hij kan nog geen negentig minuten spelen, maar het geeft de trainer in ieder geval weer meer keuzemogelijkheden op de flanken.

Van ‘t Schip hoopt dat zijn ploeg snel de knop omzet na de nederlaag tegen Aston Villa. “In het verleden bleek dat teams het lastig hebben na een Europese wedstrijd. Dat mag geen excuus zijn. We moeten er zondag gewoon weer staan. Het is belangrijk drie punten te halen, om te zorgen dat we die vijfde plek vast weten te houden.”

Sparta gaat zondag vol gas geven, zo verwacht Van ’t Schip. “Ze weten dat we donderdag hebben gespeeld. Ze hebben een mindere periode achter de rug en willen weer voor een ommekeer zorgen. Wij moeten zorgen dat we de wedstrijd winnen door er mentaal ook honderd procent te staan.”

Spartatrainer Jeroen Rijsdijk kan zondag niet beschikken over Bart Vriends en Joshua Kitolano. Camiel Neghli maakt zijn rentree in de wedstrijdselectie.

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: hattricks tegen Sparta van Litmanen en Mido

Weer 0-1?
Wie naar de laatste drie ontmoetingen tussen Sparta en Ajax op Het Kasteel kijkt, ziet dat de Ajacieden drie keer met een 0-1-eindstand van het veld stapten. Antony zorgde in seizoen 2020/2021 voor de enige Amsterdamse treffer. Het seizoen daarna was Dusan Tadic trefzeker. Vorig jaar trok Ajax aan het langste eind door een doelpunt van Bergwijn. We zijn benieuwd welke uitslag er zondag op het scorebord staat.

Voor Brian Brobbey kan de wedstrijd in ieder geval mooi uitpakken. De spits staat inmiddels op 39 doelpunten in 79 eredivisieduels. Als het hem lukt op bezoek bij Sparta te scoren, dan wordt hij de zevende jongste Ajacied met ten minste veertig goals in zijn eerste tachtig competitieduels. Brobbey’s naam komt dan terug op een eervol lijstje.

Sparta en Ajax trappen zondag om 16.45 uur af op Het Kasteel. Het duel staat onder leiding van Serdar Gözübüyük, terwijl Martin van den Kerkhof de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Noem alle algemeen directeuren van Ajax sinds 1998

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >