Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Zonder mijn vrienden aan m’n zij (deel drie)

Kwartfinale Champions League voor Ajax Vrouwen! Wie had dat voor mogelijk gehouden na de loting, waarbij de speelsters in de poule des doods kwamen met Paris Saint-Germain, Bayern München en AS Roma?

31 januari 2024 - 11:23
Gastblog 1200
We zagen veel sjaaltjes bij Ajax Vrouwen. Mooi! © De Brouwer

Door Irma van der Burg

Sherida Spitse geloofde erin, mits ze alle thuiswedstrijden zouden winnen. Normaal staand op de F-side – nu zittend op Oost M, vak 123 – ben ik getuige van een droom die waarheid wordt voor Spitse en de jeugdige Ajax Vrouwenploeg.

Vooraf had ik al een titel bedacht voor deze blog over de derde thuiswedstrijd: The end. Ik kon me haast niet voorstellen dat ze na een kansloze 3-0-uitnederlaag nu thuis van Roma zouden winnen en dat ze de kwartfinales van de Champions League zouden bereiken.

Over positivisme gesproken. Ooit liep ik over hete kolen bij Emile Ratelband. Als je maar gelooft dat het kan en ‘Tsjakkááá’ roept. Uiteraard zat er een truc achter, maar het kon wel. Bij Ajax Vrouwen zat er een tactiek achter. Met het geloof dat het kon en met krachten die bovenkomen in dit soort wedstrijden, lukte het de speelsters.

Ook dit keer verbaasde ik me overigens weer over de entourage in vergelijking met de wedstrijden van de heren. De tegenstellingen blijven groot: een vrouwelijke stadionspeaker, ballenmeisjes, veel vrouwelijk bezoek en drukbezochte vrouwentoiletten. Bladen met cola, sinas en chips in plaats van bier. Boegeroep in plaats van fluiten en ander gezang.

Ooit liep ik over hete kolen bij Emile Ratelband. Als je maar gelooft dat het kan en ‘Tsjakkááá’ roept. Uiteraard zat er een truc achter, maar het kon wel. Bij Ajax Vrouwen zat er een tactiek achter.

Ook geen VAR. En een uitvak met meer stewards dan uitsupporters. Gelukkig totaal wel meer dan vijftienduizend toeschouwers. Waaronder toch ook best veel mannen, merken mijn vriendinnen op.

Dan de wedstrijd. Beide teams begonnen aftastend. Na een halfuur keek Ajax Vrouwen tegen een 1-0-achterstand aan, terwijl Bayern München op voorsprong kwam. Het slechtst mogelijke scenario. Maar vlak voor rust viel een mooi doelpunt van Tiny Hoekstra, na een mooie aanval met de uitblinkende zestienjarige Lily Yohannes.

De tweede helft zien we een dreigend AS Roma, maar ook een stugge Ajaxdefensie met indrukwekkende slidings van Milicia Keijzer. Vlak voor tijd belandde een corner van Spitse in het doel via het hoofd van een Romaspeelster.

In de app-groep van mijn Ajaxvrienden vraagt iemand of die Spitse voortaan bij de heren ook de corners kan nemen. Blijkbaar kijken ze ook. Feest volgt. Ontlading, herrie op de tribunes zoals ik het ken en juichen samen met de speelsters. Wat fijn om erbij te zijn.

Buiten spot ik nog twee agenten. Ik bedenk me dat zaterdag Ajax - PSV is. Dan sta ik weer op de F-side met mijn vrienden aan m’n zij. Ik geloof in een overwinning!

Aanbevolen
Spanning, vreugde en ontlading tijdens historische avond Ajax Vrouwen

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >