Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Met Marten de Drone, pottenkijkers en Ajax in Cádiz

Het komt werkelijk met bakken uit de lucht als ik aankom op de luchthaven van Sevilla. Ik gebruik mijn rolkoffertje als soort paraplu, terwijl ik richting mijn huurauto loop. De eindbestemming is Jerez de la Frontera, waar Ajax een winters trainingskamp belegt.

07 januari 2024 - 17:26
Blogcadiz800
Het verschil kan niet duidelijker zijn. © Pro Shots

Het is een uurtje rijden naar de verblijfplaats van Ajax, in de provincie Cádiz. De ruitenwissers draaien overuren. Alsof alle Ajaxtranen van het rampjaar 2023 in één keer naar beneden vallen. Eenmaal aangekomen, werk ik wat tapas en een cerveza naar binnen. Dan duik ik mijn nest in. Het belooft vrijdag een drukke, maar interessante dag te worden.  

Als ik de volgende ochtend de gordijnen open, heeft de regen plaatsgemaakt voor een zonnetje. Ondanks de aangename temperatuur, lopen de Spanjaarden over straat met dikke winterjassen en mutsen. Ik schraap wat uit een boom gevallen sinaasappels van mijn voorruit en zet koers richting het Barcelo Montecastillo Golf hotel, waar we de ochtendtraining van Ajax mogen bijwonen. Marijn Beuker, Kelvin de Lang en Jan van Halst zijn er ook.

De oefensessie lijkt in het teken te staan van drukzetten. Als de ene ploeg de bal verliest, moet de ander er bovenop zitten. “Action, reaction!” is een kreet die telkens voorbijkomt. De verdeling tussen de twee teams is overduidelijk: de reserves – die zaterdag kansloos onderuitgingen tegen Hannover 96 – tegen de basisploeg, die zondag wel van de Duitsers won. Een groepje overgebleven talenten trapt aan de zijlijn een balletje.

Na afloop van de vrijdagtraining staat een heuse persdag gepland. We spreken eerst met Kenneth Taylor, die constant duidelijk maakt liever vooruit te willen kijken. Daarna schuiven we aan bij een rondetafelgesprek met John van ’t Schip. De verhalen over de emotionele bruiloft van zijn zoon in Australië leveren het aanwezige journaille kippenvel op.

Een nieuwkomer is in Jerez de la Frontera niet aanwezig. Of het moet Marten de Drone zijn, die constant boven het veld rondvliegt.

Over de transfermarkt gaat het natuurlijk ook. Dat Ajax meer ervaring nodig heeft, is duidelijk. Het liefst op de zespositie, waar de spoeling door blessures flinterdun is. Van ’t Schip geeft aan er graag iemand bij te hebben, maar alleen als het ook daadwerkelijk wat toevoegt aan het elftal. Jongens met potentie zijn er genoeg. De ploeg heeft iemand nodig die er gelijk staat.

Het trainingskamp lijkt het perfecte moment om een aangetrokken speler in te passen, maar een nieuwkomer is in Jerez de la Frontera niet aanwezig. Of het moet Marten de Drone zijn, die constant boven het veld rondvliegt en de nodige videobeelden verzamelt. Beelden die later door de dataspecialisten aan de technische staf worden gepresenteerd. 

Diezelfde drone hangt zaterdag ook boven het veld. Dan om het eerste oefenduel tegen Hannover 96 vast te leggen. Er wordt twee keer een halfuur gevoetbald. De pottenkijkers, die stiekem op een heuveltje een glimp proberen op te vangen van het sparringspotje, worden niet bepaald vermaakt. Of beter gezegd: bepaald niet. 

De beoogde basiself komt zondag beter voor de dag tegen de club uit de 2. Bundesliga, hoewel het verval in de tweede helft groot is. Het contrast ten opzichte van de ploeg die zaterdag in actie kwam, was echter nog groter. Van ’t Schip erkent na afloop dat het gat te groot is. Ajax heeft op dit moment in de breedte te weinig kwaliteit.

Kort na het tweede oefenduel stapt de selectie in het vliegtuig richting Amsterdam, waar de selectie zich voorbereidt op de herstart van de competitie tegen Go Ahead Eagles. Is de ploeg er klaar voor? Komen er nog spelers bij? Wie vertrekt er nog? En weet Ajax het gat naar de nummer vier en drie te dichten?

Het zijn vragen waar we de komende weken antwoord op moeten krijgen.

Aanbevolen
Van ’t Schip over keepersstrijd en contrast tussen twee oefenduels

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >