Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Heracles - Ajax

Ajax speelt zaterdag het traditioneel lastige uitduel met Heracles Almelo. Jordan Henderson is speelgerechtigd, maar of hij ook zijn debuut maakt op het kunstgras van het uitverkochte Erve Asito...? Hoog tijd om voor te beschouwen!

27 januari 2024 - 10:06
Drie Dingen Heracles Uit 1200
In 2021 werd er niet gescoord in Almelo. © Pro Shots

Heracles-uit is lastig zat
Ajax ging in competitieverband 22 keer eerder op bezoek bij Heracles. Dertien keer pakte Ajax de zege, terwijl het vijfmaal verloor. Vier keer werden de punten verdeeld. De grootste uitzege op Heracles boekte het Ajax van Johan Cruijff in seizoen 1985/1986. Zijn ploeg schoot destijds ongenadig hard uit zijn slof en een oude voetbalschoen: 1-8. Marco van Basten maakte liefst vijf doelpunten.

Heracles en Ajax troffen elkaar aan het begin van dit seizoen al in de Johan Cruijff Arena. Ajax won op 12 augustus riant met 4-1. Jakov Medic beleefde een gloriemoment met een doeltreffende poeier van grote afstand. Mohammed Kudus was ook nog van de partij. Hij verdubbelde de score. Steven Bergwijn maakte de overige twee treffers. Even dachten we dat het een leuk seizoen kon worden.

Dat Heracles-uit sowieso een lastige klus is, blijkt uit een recent rijtje uitslagen. Ajax verloor nog niet zo lang geleden driemaal op rij in Almelo: in seizoen 2017/2018 (2-1), seizoen 2018/2019 (1-0) en seizoen 2019/2020 (1-0). De laatste editie van Heracles-uit werd in seizoen 2021/2022 gespeeld. Tijdens die wedstrijd werd niet gescoord: 0-0.

Verder herinneren we ons nog de salonremise in april 2014. Het werd 1-1. Dat vonden beide partijen dikke prima. Met die uitslag was Ajax kampioen en Heracles bleef behouden voor de eredivisie. Na 77 minuten gooiden de twee ploegen het op een akkoordje. Daley Blind gaf dat later ook gewoon toe en stelde dat Heraclesspeler Simon Cziommer binnen de lijnen met dat voorstel kwam.

Aanbevolen
Heracles-uit: update over inzetbaarheid Sutalo, Bergwijn en Henderson

Van ’t Schip kijkt niet naar concurrent
Dat Heracles-uit geen gemakkelijke opgave wordt, weet John van ’t Schip ook. “Ajax wint daar niet makkelijk,” zo stelt de trainer tegenover het eigen clubkanaal. “Daarnaast spelen ze op kunstgras. Ze hebben ook een andere trainer, Erwin van de Looi, die het organisatorisch anders heeft neergezet. Dat is behoorlijk verdedigend, maar ook voetballend naar voren toe. We moeten daar een goed antwoord op kunnen geven.”

Met een overwinning in Almelo kan Ajax inlopen op FC Twente, dat zondag in Rotterdam tegen Feyenoord speelt. Van ’t Schip is echter niet met die wedstrijd bezig. “Tuurlijk, je ziet de resultaten, maar verder heb je het toch niet in de hand. We hebben in de hand wat we zelf doen. We willen de druk op de posities boven ons blijven opvoeren. Daarvoor moet je zelf de punten binnenhalen.”

Ook goed om te benoemen: het meespelen van Steven Bergwijn is verre van zeker. Mocht de aanvoerder wel in actie komen, dan moet hij op zijn tellen passen. De aanvaller staat met vier gele kaarten immers op scherp. Een gele prent tegen Heracles betekent een schorsing voor de belangrijke wedstrijd tegen PSV.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: laat jij Henderson debuteren op kunstgras in Almelo?

Nieuwsgierigheid in Almelo
Trainer Van de Looi is volop nieuwsgierig naar wat hij zaterdag krijgt voorgeschoteld van zijn jongens. “Punten halen is het doel van het spelletje. Ik ben heel benieuwd hoe onze ploeg zich tegen Ajax laat zien. Ajax zal meer risico’s nemen en wij moeten de ruimtes benutten die we zeker gaan krijgen,” aldus de trainer, die geen hangende koppies wil zien na een tegentreffer. “Dat is een verbeterpunt bij ons.”

Spits Jizz Hornkamp denkt er hetzelfde over als zijn trainer. “Ajax wil hoog drukzetten en veel de bal hebben. Voor ons is het zaak durf te tonen in balbezit. Als wij goed onder de druk uit kunnen spelen, dan gaan wij die ruimte in de diepte ook echt krijgen. Daar moeten we dan van profiteren.”

Van de Looi kan overigens geen beroep doen op Anas Ouahim, Lasse Wehmeyer, Nikolai Laursen en Diego van Oorschot. Jetro Willems en Ruben Roosken zijn twijfelgevallen. Verder wordt Samuel Armenteros uitgezwaaid. Hij neemt voor de aftrap officieel afscheid. De aanvaller vertrok afgelopen zomer al, maar van een passend afscheid kwam het destijds niet.

Heracles en Ajax trappen zaterdag om 21.00 uur in het Erve Asito. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler, terwijl Richard Martens de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Welke Ajacieden maakten minuten in seizoen van salonremise tegen Heracles?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >