Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: vijfklapper Van Basten tegen Heracles en omhaal KJH

Ajax gaat zaterdag op bezoek bij Heracles. Dat uitduel werd 22 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit op bijzondere wijze in de spotlights stonden in die stad met dat stoplicht.

24 januari 2024 - 10:49
Hoofdrolspelers 1200 (1)
Wereldgoal in de maak. © Pro Shots

1985: Van Basten sloopt Heraclieden
Het is zondag 15 september 1985. Het Ajax van Johan Cruijff komt gezellig buurten aan de Bornestraat in Almelo. De ploeg in het prachtig blauwe TDK-uitshirt schiet ongekend hard uit zijn slof. Vooral Marco van Basten is op schot. Ajax wint met 8-1, Van Basten maakt er vijf.

Arnold Mühren, John van ’t Schip en Frank Rijkaard zien die middag ook hun naam op het scorebord, maar het is vooral de grote wervelende Van Bastenshow. Drie keer is het raak met de voet, eenmaal met het hoofd en één keertje gaat de bal in het net vanaf de strafschopstip.

Van Basten – spelend op zwarte Cruijffkicksen – bewaart zijn mooiste treffer voor het laatst. Heracles leidt knullig balverlies. Als de Ajaxspits de bal krijgt, doet hij er Zlatanachtige dingen mee. Hij legt twee spelers van de thuisploeg in de luren met mooie kapbewegingen, om de sluitpost erna te verschalken met een lullig rollertje.

In de verte heeft het iets weg van de treffer die Zlatan Ibrahimovic vele jaren later maakte tegen NAC. De Zweed voegde er nog wel wat extra kapbewegingen aan toe, wat de moeilijkheidsgraad vergrootte. Maar toch, check de beelden van Van Basten maar. Het blijft leuk.

Fun fact: Van Basten maakte de 1-5, 1-6 en 1-7 in de 65ste, 69ste en 70ste minuut. Joe!

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: laat jij Henderson debuteren op kunstgras in Almelo?

2007: Huntelaar beslist Heracles-uit met omhaal
Het is zaterdag 15 september 2007. Een onwijs matig spelend Ajax wint op bezoek in het Polman Stadion ternauwernood met 1-0. Het mag twee Ajacieden in het bijzonder danken. Allereerst Maarten Stekelenburg. Zijn ploeg wankelt, maar de goalie lost veel problemen op in Almelo. Hij houdt zijn doel schoon.

Maar ja, om te winnen, moet je wel scoren. En dat doet Ajax een kwartiertje voor tijd. Klaas Jan Huntelaar is om die reden de tweede persoon die we uitlichten. Zijn treffer is er eentje van absolute wereldklasse. Aangever is de ingevallen Dennis Rommedahl.

De rappe Deen verstuurt vanaf rechts een voorzet. Deze lijkt voorbij te gaan aan Huntelaar. Met de nadruk op ‘lijkt’. Huntelaar kiest het luchtruim. Met een acrobatische omhaal raakt hij met de rechtervoet de schier onhaalbare bal. Deze slaat achter doelman Martin Pieckenhagen in de touwen. Armzalig voetbal, een wereldgoal en drie punten.

Aanbevolen
Welke Ajacieden maakten minuten in seizoen van salonremise tegen Heracles?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >