Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Bergwijn vertelt over eigen manier van aanvoerder zijn

Sinds het moment dat Steven Bergwijn de aanvoerdersband draagt, heeft iedereen een mening over zijn leiderschapskwaliteiten. De aanvaller zegt dat de kritiek van de buitenwacht hem niet raakt. Hij doet het op zijn eigen manier. Hoe? Dat legt hij uit.

31 januari 2024 - 10:12
Bergwijnvi800
Bergwijn wil op het veld het goede voorbeeld geven. © Pro Shots

Dat de inmiddels vertrokken Maurice Steijn voor Bergwijn koos als aanvoerder, leverde veel gefronste wenkbrauwen op. Velen twijfelden aan de leiderschapskwaliteiten van de aanvaller. We zijn inmiddels een half seizoen verder. En nog steeds gaat het bijna dagelijks over de band die Bergwijn over zijn arm draagt.

“Mensen vinden er allemaal wat van, dat ik die band heb. Maar dat raakt me niet,” zo vertelt hij in een uitgebreid en open interview met Voetbal International. “Ik ben trots dat ik aanvoerder van Ajax ben. Wat de buitenwereld allemaal zegt, daar prik ik doorheen. Zolang ik het vertrouwen krijg van de staf, is het goed.”

Bergwijn krijgt in gesprek met VI verschillende stellingen voorgeschoteld, waaronder de vraag of hij de leider is van dit Ajax. “Ja, ik denk het wel. Ik denk dat ze me niet voor niets die aanvoerdersband hebben gegeven. Ik ben misschien niet de leider met gebaartjes en woorden, maar ik doe het gewoon op mijn manier. Op mijn eigen manier ben ik een leider.”

Hoe die manier er precies uitziet, licht hij toe. “Ik ben niet echt een prater. Ik ben niet iemand die jongens continu op hun flikker geeft. Natuurlijk praat ik wel met spelers in het veld en daarbuiten. Gewoon gesprekjes met jongens die nieuw zijn, of met de linksback die achter me staat. Met Ar’jany Martha bijvoorbeeld, over hoe ik de bal wil hebben. Maar ook dat hij tegen mij moet schreeuwen in het veld en moet aangeven wat hij wil.” 

Aanbevolen
Vind alle Mannsverken en win kaarten voor Ajax - FK Bodø/Glimt!

Bergwijn laat liever zijn voeten spreken op het veld. “Ik probeer vooral een leider te zijn door het goede voorbeeld te geven. Bijvoorbeeld door op de training áltijd honderd procent te geven. En in de wedstrijden natuurlijk ook. Daar kun je ook mee uitstralen een leider te zijn. Op het veld, dáár moet je het laten zien.” 

Remko Pasveer zei onlangs de toewijding bij de huidige generatie spelers te missen. Sindsdien wordt er veel gezegd en geschreven over de topsportcultuur binnen Ajax. Hoe kijkt Bergwijn daarnaar? “Tja, wat versta je onder topsportcultuur? Elke dag beter willen worden? Ik vind persoonlijk dat dat niet zozeer met Ajax te maken heeft, dat moet uit jezelf komen.”

“Wat ik al vaker heb gezegd: extra dingen doen om beter te worden, hoeft niet per se in de gym te zijn,” vervolgt Bergwijn. “Het lijkt soms wel alsof mensen dat denken. Maar waarom zou je de gym ingaan als jij je daar niet goed bij voelt, als jij er niet beter van wordt? Omdat de buitenwereld het zegt? Dat vind ik geen reden.” 

Dat een aanvoerder altijd als eerste op de club moet zijn en als laatste moet vertrekken, vindt hij onzin. “Je moet gewoon zorgen dat je elke dag beter wordt. Voor mij hoef je dan niet twee uur van tevoren bij de training te zijn. Als je op tijd bent, ben je op tijd. Zolang je maar leeft voor de sport en altijd honderd procent geeft op de training. Als je dát niet doet, ben je bij Ajax niet aan het juiste adres.”

Aanbevolen
Henderson hypetrain dendert op volle toeren richting PSV-thuis

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >