Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Pasveer spreekt klare taal: ‘Bij huidige generatie spelers zie ik minder toewijding’

Wie terugkijkt op de laatste succesperiode van Ajax, merkt op dat alleen Devyne Rensch, Steven Berghuis, Brian Brobbey en Remko Pasveer nog over zijn. Laatstgenoemde ziet met lede ogen aan hoe de club is weggezakt. In gesprek met Het Parool zegt hij rake dingen.

13 januari 2024 - 11:00
Pasveerparool800
Pasveer weet nog niet waar zijn toekomst ligt. © Pro Shots

“Gebrek aan visie en leiderschap zijn de belangrijkste redenen voor de neergang,” aldus de doelman in een uitgebreid interview met Het Parool. “Bij alle clubs waar ik eerder zat, was duidelijk wie op de bestuurlijk en technisch vlak de baas waren. Bij Ajax was dat na het vertrek van Marc Overmars en Edwin van der Sar heel lang onduidelijk. Dat brengt onrust.”

Pasveer is op de weg terug van een knieblessure. Zijn contract bij Ajax loopt komende zomer af. Over zijn toekomst heeft hij nog niks gehoord. “Ik weet ook niet wie dat nu bepaalt. Onder Overmars zou ik al lang duidelijkheid hebben gehad. Maar Ajax heeft heel lang geen technisch directeur gehad. Vervolgens kwam er in de persoon van Sven Mislintat iemand die Ajax niet kende en verkeerde keuzes maakte.”

Als de doelman wordt gevraagd hoe hij dat precies bedoelt, spreekt hij klare taal. “Veel nieuwelingen hebben niet het Champions Leagueniveau dat Ajax ambieert. En ze snappen de club niet. Ik kwam naar Amsterdam toen de club op een heel hoog niveau speelde en de halve finale van de Champions League op een haar na verloor. Ik ben geen Ajacied, maar ik heb me de waarden van de club proberen eigen te maken.” 

“Over hoe je voetbalt, hoe je traint, hoe je met elkaar omgaat en hoe je je manifesteert naar de buitenwereld,” vervolgt Pasveer. “Die blauwdruk moet je eigenlijk doorgeven aan de nieuwe jongens die erbij komen. Maar als je alleen al in één transferzomer meer dan tien spelers krijgt die de club niet kennen, gaat je identiteit kapot.”

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: maak jij in Deventer meteen gebruik van Fitz-Jim?

Dat de mentaliteit in de huidige spelersgroep anders is, merkt de goalie ook buiten het veld. “Twee jaar geleden was het na de training altijd druk in de gym. Spelers als Dusan Tadic, Davy Klaassen, Lisandro Martínez, Daley Blind, Antony of Sébastien Haller wilden altijd beter en sterker worden, ook in hun vrije tijd. Ik merk nu dat men sneller naar binnen of naar huis gaat. Bij de huidige generatie spelers zie ik minder toewijding. Dat baart me zorgen.”

Toen Pasveer naar Ajax kwam, was aanhaken bij de Europese top het doel. Inmiddels is de club ver weggezakt. Dat verval trad vorig jaar al in. “Toen zaten we weleens bij elkaar met wat oudere spelers en zeiden we: ‘We verliezen de grip op de groep.’ Wij konden de norm niet meer bepalen. Het is natuurlijk goed dat Ajax doorselecteert en verjongt, maar je moet wel een bepaalde kwaliteit en professionaliteit in de club behouden.” 

Ondanks zijn reserverol, denkt Pasveer dat hij kan bijdragen aan het overdragen van de clubcultuur. Hij hoopt een radertje te kunnen zijn in de wederopstanding van Ajax. Hoelang zo’n proces duurt? “Toevallig had ik het er een paar dagen geleden met Klaassen over. Dat kan heel snel gaan, zei hij. En dat geloof ik ook.”

“Maar dat hangt heel erg af van het beleid van de club,” vervolgt de doelman. “Als dat helder en eenduidig is, lukt het je ook om spelers binnen te halen die dat proces kunnen versnellen. Als het onrustig is bij de club en de functies van de hoofdtrainer en de technisch directeur voor de lange termijn nog niet zijn vervuld, komt zo’n speler niet. Nu is het de realiteit dat spelers denken: bij Ajax moet ik niet zijn, want het staat nog niet goed op de rit.”

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: mispeer Ajaxhuurling tegen Kowet en Stuy in de spits

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >