Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip: ‘Ik ben geïnspireerd door Cruijff en Van Gaal’

John van ’t Schip stapte op het moeilijkst denkbare moment in als trainer bij Ajax. In drie maanden tijd vond hij met de club de weg omhoog. Minstens zo belangrijk: het positivisme is terug in de selectie.

Door Jordy Haak
08 februari 2024 - 11:16
Al7schip800
Van ’t Schip hamert op vastigheden. © AFC Ajax

“Dat het elftal een soort van getraumatiseerd was na de eerste drie maanden van het seizoen, is logisch,” vertelt Van ’t Schip in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. “De resultaten vielen tegen, de positie op de ranglijst was beroerd en het spel kwam niet uit de verf. Maar de spelers konden niet zoveel doen aan dat negatieve sentiment, omdat de selectie simpelweg niet in balans was.”

Nog altijd is de club op dat gebied zoekende. “We proberen daar nu verandering in te brengen. Bijvoorbeeld met de komst van Jordan Henderson. Ook in de zomer moet er het een en ander gebeuren om de balans zo veel mogelijk te herstellen,” weet Van ’t Schip.

Direct na zijn aanstelling hamerde de trainer op vastigheden. “Het goede gevoel komt vanzelf wanneer je resultaten neerzet. Dat gebeurde gelukkig. Dat proces moeten we continu blijven aanscherpen. Iedereen is daar op een goede manier mee bezig.”

Voor de zestigjarige trainer is het een extra beladen tijd. Hij verloor begin oktober zijn geliefde vrouw Daniëlle. Wat heeft dat met Van ’t Schip als mens gedaan? “Ik denk dat ik daar nog achter moet komen,” vertelt hij eerlijk. “Natuurlijk zijn er door het overlijden van Daniëlle veel momenten dat ik alleen ben. Dat ik aan haar denk. Tegelijkertijd ben ik aan een nieuwe uitdaging bij Ajax begonnen. Het werken helpt mij,” aldus Van ’t Schip, die het geen afleiding wil noemen.

Aanbevolen
Ajax Life 7: mentale wederopbouw

“Maar het draagt er wel aan bij dat ik niet constant met het gemis bezig ben. Natuurlijk is dat gemis er, maar ik denk dat ik het nu op een andere manier beleef dan dat ik thuis zou zitten. Dan ga je nog meer nadenken. Nu sta ik ook volledig in het leven, al is dit wel een extreme vorm, want bij Ajax is de belangstelling gigantisch. Het is mooi, maar ook intens.”

We vroegen Van ’t Schip ook naar de trainer die hem het meest heeft geïnspireerd voor het trainersvak. “Dat is Johan Cruijff. Hij was de allereerste trainer die mij dingen bijbracht waar ik echt van opkeek. Johan kon een groep op een bepaalde manier vertrouwen geven. Je maakte kennis met termen die je nooit eerder had gehoord en hij veranderde ook de manier van spelen. Bijvoorbeeld door de laatste man een linie door te schuiven en op het middenveld te gaan voetballen in een ruit.”

“Louis van Gaal heeft dat daarna verder uitgebouwd en de juiste spelers erbij gezocht,” vervolgt Van ’t Schip. “Voor Ajax werd het een ongelooflijk succes. Ook Louis was voor mij een fantastische trainer. Hij lette op details en maakte spelers zichtbaar beter. Johan en Louis zijn de trainers die de meeste indruk op mij hebben gemaakt en vormen een mooie inspiratie.”

Het volledige interview met Van ‘t Schip lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Het magazine ook ontvangen? Word dan snel lid. Een lidmaatschap tot het einde van het seizoen scoor je nu voor 14 euro.

Aanbevolen
Ramaj: ‘Ik hoop dat ik supporters heb weten te overtuigen’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >