Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ramaj: ‘Ik hoop dat ik supporters heb weten te overtuigen’

Diant Ramaj (22) had als aankoop van Sven Mislintat scepsis te overwinnen. De doelman is nu onbetwist basisspeler. In een uitgebreid interview met Ajax Life vertelt hij over zijn (on)zekerheden.

08 februari 2024 - 11:17
Ramaj 1200
Ramaj voelde grote druk voor zijn basisdebuut. © Pro Shots

Het is inmiddels zo’n drie maanden geleden dat Ramaj debuteerde onder de lat. Hij is nog altijd de eerste doelman. Hij krijgt het vertrouwen van John van ’t Schip en voelt ook het vertrouwen van supporters.

Over zijn eerste maanden in Amsterdam denkt hij liever niet te veel meer na. Als aankoop van Mislintat kwam hij niet bepaald in een warm bad terecht. De kritieke op de eind september ontslagen voetbaldirecteur heeft zijn weerslag op zijn aankopen.

“Ik luisterde in die periode nergens naar,” zegt Ramaj nu. “Ik kon mezelf toch niet verdedigen. Ik kreeg geen kans te laten zien wat ik kon, dus wat anderen over me zeiden, was nergens op gebaseerd. Ik hoop dat ik supporters inmiddels een beetje heb weten te overtuigen.”

Hoewel Ramaj van nature een zelfverzekerde jongen is, voelt hij plots twijfels als hij in zijn hotelkamer zit in Brighton op de dag dat Ajax daar moet voetballen tegen Brighton & Hove Albion. Hij kijkt in de spiegel en bespeurt een grotere mate van spanning dan hij is gewend.

Aanbevolen
Van ’t Schip: ‘Ik ben geïnspireerd door Cruijff en Van Gaal’

“Alles kwam samen,” zegt hij nu over dat moment, waarna hij een opsomming begint om dat ‘alles’ te duiden: Ramaj weet dat hij zijn basisdebuut gaat maken, in de Europa League, tegen een Engelse (sub)topclub. En dat vlak nadat Maurice Steijn is ontslagen en Ajax in de eredivisie laatste staat na de nederlaag tegen FC Utrecht. In dat laatste duel vervangt Ramaj de geblesseerd geraakte Jay Gorter.

De avond kan twee kanten opgaan: hij pakt zijn kans als eerste doelman of hij verprutst het. Zijn plotselinge onzekerheid delen, doet hij niet. Hij wil zijn broer of ouders niet bellen, want dan maakt hij ze ongerust. Hij moet op zichzelf vertrouwen. Hoe langer hij over de situatie nadenkt, hoe rustiger hij wordt.

“Op een gegeven moment dacht ik: bij de club zijn de resultaten shit, slechter kan het wat dat betreft niet, dus wat kan er eigenlijk echt misgaan?” Dat Ajax uiteindelijk met 2-0 verliest, valt Ramaj niet aan te rekenen. Hij keept een goede wedstrijd en staat zijn plek ook niet meer af. Hij is echter blij dat hij die extreme druk heeft ervaren. “Erger dan dat kan het haast niet meer worden. En ik wist het los te laten op het moment dat het moest.”

Ramaj krijgt meer en meer zelfvertrouwen. Hij laat zich dan ook steeds meer horen in het team. Dat past bij zijn status als eerste keeper. “Het is lastig van alles te zeggen als je net bij de club bent en je op dat moment de derde doelman bent. Dan denken anderen toch sneller: wie ben jij dan? Nu is het makkelijker, omdat ik een andere status heb.”

Het volledige interview met Ramaj lees je in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life. Het blad ook ontvangen? Word dan snel lid. Een lidmaatschap tot het einde van het seizoen scoor je nu voor 14 euro.

Aanbevolen
Ajax Life 7: mentale wederopbouw

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >