Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hato snapt systeemwijziging en beschermt Gaaei

De zeventienjarige Jorrel Hato stroopte zondag maar weer eens de aanvoerdersband om de bovenarm. Dat maakte ook dat hij na afloop van AZ - Ajax (2-0) tekst en uitleg mocht komen geven in de perszaal van het Afas Stadion.

25 februari 2024 - 20:33
HATO 1200
Hato had begrip voor de andere speelwijze. © Pro Shots

Door de blessures van Steven Bergwijn en Steven Berghuis was Hato de aanvoerder in Alkmaar. Ook omdat Jordan Henderson – niet helemaal fit – op de reservebank zat. De verdediger vond zichzelf terug in een vijfmans achterhoede. Dat was nieuw voor hem.

“Het was voor mij de eerste keer dat we zo speelden, maar het was voor mij ook niet heel anders, of zo. Of ik er graag meer in had geoefend? Uiteraard, maar dat kon niet wegens blessures en de wedstrijd van donderdag in Noorwegen. Het was snel handelen en door.”

Hato had ook begrip voor de keuze van de technische staf, die de systeemwijziging vooraf niet met een aantal spelers overlegde. “Het was gewoon een keuze van de staf. Als je kijkt naar alle fitte spelers, dan hebben we aan de buitenkanten momenteel niet veel opties. Ik begreep de omzettingen daarom wel.”

Ondanks het versterken van de achterhoede, kwam Ajax razendsnel op achterstand door een doelpunt van Ruben van Bommel. “We leden balverlies op een plek waar het niet mag. Het was een goede goal van AZ. Het duurde sowieso lang voor we een beetje grip op de wedstrijd kregen. Pas na een halfuur.”

Aanbevolen
Van ’t Schip baalt ontzettend dat hij Gaaei moest wisselen

De goede goal waar Hato over sprak, werd ingeleid door balverlies van Anton Gaaei. De Deense rechtsback ging er zeker niet beter door spelen en leidde na dertig minuten een nieuwe levensgevaarlijke counter van AZ in. John van ’t Schip had toen genoeg gezien en haalde Gaaei naar de kant.

Wij van Ajax Life vroegen ons af of Hato – in zijn rol als aanvoerder – achteraf nog bij Gaaei is langsgelopen. Dat bleek het geval. En hij overigens niet alleen. “Ik heb hem gezegd dat hij zijn hoofd omhoog moet houden. Iedereen maakt fouten. Nu was hij het. Het is vervelend om te zeggen, maar je moet gewoon weer door. Iedereen heeft wel even wat tegen hem gezegd trouwens, niet alleen ik.”

“Het is ook niet terecht dat de woede zich vooral op hem richt,” vervolgt Hato. “Ik denk dat we vooral als team tekort kwamen. Daardoor verliezen we. Het is niet alleen zijn fout.”

Ajax overtuigde inderdaad geen moment. Vooral niet in aanvallend opzicht. Toch was Hato van mening dat het er bij vlagen best goed uitzag bij zijn ploeg. “Ik vond ons aan de bal helemaal niet slecht. We voetbalden juist in fases goed onder de druk van AZ uit. Ik heb niet het gevoel dat we voetballend steeds minder worden. We misten belangrijke spelers. We gaven over de hele wedstrijd weinig kansen weg. Dat wil niet zeggen dat we een goede wedstrijd speelden. We kwamen wel tekort.”

Volgens Hato is er nog altijd vertrouwen bij de ploeg, ondanks dat het veelal hartstikke kwetsbaar oogt in defensief opzicht. “We moeten gewoon beter verdedigen om goals te voorkomen. Daar hebben we moeite mee. Of we feller de duels in moeten gaan? Ja, zeker die eerste minuten. Toch is er vertrouwen. We werken keihard. Ik zie ook aan niemand dat de moed wordt opgegeven.”

Aanbevolen
Teleurgestelde Van den Boomen ziet Kaplan als aanknopingspunt

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >