Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip baalt ontzettend dat hij Gaaei moest wisselen

Ajax beleefde een uitermate teleurstellende middag in Alkmaar. Op bezoek bij AZ gingen de Ajacieden terecht met 2-0 onderuit. John van ’t Schip husselde de ploeg aardig door elkaar en wisselde Anton Gaaei al vroegtijdig.

25 februari 2024 - 19:59
Gaaei 1200
Gaaei beleefde een rotmiddag in Alkmaar. © Pro Shots

De trainer koos voor een vijfmans defensie met Borna Sosa en Gaaei als wingbacks. Vooral laatstgenoemde speelde enorm ongelukkig. De Deense rechtsback verspeelde na zes minuten op schlemielige wijze de bal en leidde daarmee de 1-0 van AZ in. Toen hij na een halfuur wederom een levensgevaarlijke counter inleidde, had Van ’t Schip genoeg gezien.

Het wisselbord ging tien minuten voor rust omhoog. Gaaei werd eraf gehaald. Het was de tweede keer dat hem dat voor rust gebeurde als speler van Ajax. Ahmetcan Kaplan kwam voor hem in de plaats en maakte zijn debuut. Had de trainer niet beter met Kaplan kunnen beginnen, was na afloop dan ook de – inderdaad wat makkelijke – vraag.

“Achteraf kun je zoiets altijd makkelijk zeggen,” reageerde Van ’t Schip in de perszaal van het Afas Stadion. “Maar Ahmetcan deed het goed. Hij toonde persoonlijkheid in de duels. Ook was hij sterk in de lucht en in zijn passing. Ondanks een teleurstellende middag, was het voor hem in elk geval een mooie mijlpaal. Hij liet op mij een goede indruk achter.”

Dat gold niet voor Gaaei. Die kun je mentaal wel bijeenvegen. Op sociale media kreeg de verdediger er persoonlijk ook hard van langs. Van ’t Schip baalde enorm dat hij de Deen moest wisselen, maar zei ook niet anders te kunnen.

Aanbevolen
Teleurgestelde Van den Boomen ziet Kaplan als aanknopingspunt

“Ik vind het heel vervelend voor Anton. Zeker wat er op sociale media gebeurt. Het is mijn verantwoordelijkheid dat ik hem opstel. En ook dat ik hem wissel. Dat is natuurlijk niet wat ik zou willen. Maar de dingen stapelden zich op gedurende de wedstrijd en we vonden dat we hem eraf moesten halen. Als ik dat niet had gedaan, had ik achteraf de vraag gekregen waarom ik hem had laten staan.”

“Ik gun hem dit zeker niet,” vervolgde de trainer. “Anton is een hele fijne gozer. Mentaal zat hij er inderdaad wel doorheen. Na afloop, maar ook al tijdens de wedstrijd na die eerste tegentreffer. Toen hij opnieuw gevaarlijk balverlies leed, werd dat niet beter. Hij zat niet goed in de wedstrijd.”

Van ’t Schip zag zijn keuze om met vijf verdedigers te starten, niet goed uitpakken. “Toch vind ik deze speelwijze wel voor herhaling vatbaar,” stelde de oefenmeester. “Naarmate de wedstrijd vorderde, vond ik dat we meer ritme vonden. En ook elkaar beter vonden. Met deze speelwijze kunnen we verder met de spelers die we hebben. AZ creëerde weinig, maar dat deden wij ook niet. Toch was ik voetballend helemaal niet ontevreden over fases in de wedstrijd.”

We zijn benieuwd of iemand als Brian Brobbey er ook zo over denkt. De spits stond echt moederziel alleen op een eiland en kwam amper in het stuk voor. Pas nadat Van ’t Schip wat aanvallende wissels had toegepast, werd Brobbey wat meer in het spel betrokken.

Dat de technische staf maar eenmaal kon trainen op dit systeem, was overigens geen reden om dit besluit niet te nemen. “We speelden in Noorwegen al anders door meer in te zakken. Door het wegvallen van Steven Berghuis en het gemis van andere spelers speelden we op deze wijze. Daarbij zijn Gaaei en Sosa gewend om zo te spelen.”

Over de uitslag kon Van ’t Schip kort zijn. “Teleurstellend uiteraard. Dit was een wedstrijd die we moesten winnen voor de vierde plek. Daar zijn we nu weer een stuk van verwijderd. We moeten hiervan weer opkrabbelen.”

Aanbevolen
Hato snapt systeemwijziging en beschermt Gaaei

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >