Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over sc Heerenveen - Ajax

Ajax gaat zondag op bezoek bij sc Heerenveen. Om de druk naar boven op te blijven voeren, is een overwinning noodzakelijk. Hieronder wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

10 februari 2024 - 10:38
Driedingenheeaja800
Taylor was vorig seizoen trefzeker in Heerenveen. © Pro Shots

Wisselvallig Heerenveen
Ajax neemt het zondag op tegen de nummer dertien van de eredivisie. Het seizoen van de Friezen kent ups en downs. Dat ziet John van ’t Schip ook. “Heerenveen is de laatste periode wisselvallig geweest,” aldus de trainer, die in het Abe Lenstra Stadion niet kan beschikken over de geblesseerde Devyne Rensch en Steven Bergwijn, op de eigen clubsite.

Hoewel Heerenveen niet zijn sterkste periode kent, is Van ’t Schip op zijn hoede voor ’t Fean. “Ondanks dat we eerder dit seizoen in eigen huis met 4-1 wonnen, was het gewoon een lastige wedstrijd. Heerenveen-uit is sowieso altijd lastig. We moeten ons goed voorbereiden en gaan proberen met drie punten weg te gaan.”

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: wie stel jij op als linksback in uitduel met sc Heerenveen?

Van Wonderen: ‘Geen eilandjes meer’
Heerenveen haalde uit de afgelopen vijf duels drie punten. De ploeg speelde gelijk tegen Fortuna Sittard, AZ en PEC Zwolle, terwijl het verloor van Excelsior en FC Volendam. Op papier geen beste reeks, maar Kees van Wonderen ziet ook lichtpuntjes. “De laatste duels zijn we beter gaan spelen, op Excelsior na,” aldus de trainer op het digitale clubhuis

“We werden daarin alleen niet beloond wat betreft resultaten. Tegen AZ en PEC was het onfortuinlijk,” vervolgt Van Wonderen. “In dat opzicht viel het niet onze kant op. Ik heb er echt alle vertrouwen in dat we nog een sprong gaan maken op de ranglijst.”

Ajax kent juist een goede reeks, al zijn er nog genoeg verbeterpunten. “Het was hier en daar wel wisselvallig,” analyseert Van Wonderen. “Desondanks hebben ze een stap gemaakt. Je ziet meer vastigheid, er zijn geen eilandjes meer. Het is nu een team. Met de komst van Jordan Henderson is het nog georganiseerder geworden. Dat zag je tegen PSV.”

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: matchwinnaar Baba en mijlpaal Suarez in Heerenveen

Broertje Van der Hart in uitvak
Waar Andries Noppert tot voor kort de onbetwiste eerste doelman was bij Heerenveen, daar zijn de kaarten opeens heel anders geschud. De keeper die tijdens het WK nog onder de lat stond bij het Nederlands elftal, moet na een aantal blunders toekijken vanaf de bank. Mickey van der Hart verdedigt nu het doel van de Friezen.

De in Amstelveen geboren goalie kent Ajax goed. Hij doorliep er immers de jeugdopleiding. Voor Van der Hart is Ajax-thuis dus een bijzondere wedstrijd. “Ajax is de club van mijn jeugd. Veel van mijn familie en vrienden zijn Ajacied. Mijn broertje zit zondag in het uitvak,” aldus de doelman bij Heerenveen TV.

Bij Ajax is Brian Brobbey de man in vorm. Hoe denken ze hem zondag af te kunnen stoppen? “De kunst is dat je de passlijn naar hem zo veel mogelijk dicht probeert te houden. Hij mag niet met zijn kont in de zestien komen en dan draaien. We moeten hem zo ver mogelijk van de goal afhouden,” zo besluit Van der Hart.

Heerenveen en Ajax trappen zondag om 14.30 uur af in het Abe Lenstra Stadion. Het duel staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Ingmar Oostrum de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Unieke beelden: KJH pijnigt Ajax in de sneeuw voor komst naar Mokum

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >