Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: matchwinnaar Baba en mijlpaal Suarez in Heerenveen

Ajax gaat zondag op bezoek bij sc Heerenveen. Dat duel werd 31 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden in het Abe Lenstra Stadion.

09 februari 2024 - 08:05
Baba 1200
Babangida ging lekker in seizoen 1997/1998. © AFC Ajax

1997: doelgerichte Baba beslist duel
Het is zaterdag 27 september 1997. Het onder Morten Olsen vernieuwde Ajax gaat op bezoek in Friesland. Onze ploeg is inmiddels een smeltkroes van nationaliteiten en al acht competitierondes onderweg. Alle wedstrijden zijn gewonnen. Vaak overtuigend en doorgaans met grote cijfers. Ajax verrast vriend en vijand.

Ook in het Abe Lenstra Stadion voetbalt Ajax veel kansen bij elkaar. En dat ondanks de afwezigheid van Danny Blind, Dani, Michael Laudrup en Benni McCarthy. De pest is alleen dat doelman Hans Vonk zijn doel goed verdedigt. Bij Ajax staan twee ex-spelers van de Friezen binnen de lijnen: Ole Tobiasen en Tom Sier.

De eerste grote kans volgt al na drie minuten. Tijjani Babangida kopt een afgemeten voorzet van Richard Witschge langs de verkeerde kant van de paal. Daarna volgen eveneens grote mogelijkheden voor Peter Hoekstra, weer Babangida en Shota Arveladze. Waar de doelpunten de voorgaande weken als rijpe appelen vielen, gaat het nu stukken lastiger.

Toch wint Ajax ook zijn negende eredivisiewedstrijd van het seizoen. Kort na rust schiet Babangida namelijk hard uit zijn slof. De kleine Nigeriaan krijgt op rechts de bal diep gespeeld van Jari Litmanen. Baba klieft als een zwaard door de Friese defensie en vindt de kortste weg naar het doel. Een hard en droog schot is Vonk ditmaal te machtig. Babangida slaat weer toe. Het is al zijn zesde treffer.

In het door Olsen gepropageerde systeem is er meer plaats voor een zwervende Babangida. Hij lijkt ontketend in de eerste seizoenshelft en kent zijn beste periode in Amsterdam. Dat het na de winter – mede door blessures – wat moeizamer gaat, doet daar niks aan af.

Heerenveen - Ajax eindigt in 0-1. De eerste zege die zwaarbevochten is, maar met Baba als immer vrolijke matchwinnaar.

Aanbevolen
Unieke beelden: KJH pijnigt Ajax in de sneeuw voor komst naar Mokum

2010: de honderdste van Suarez
Het is zaterdag 13 februari 2010. Het Ajax van Martin Jol snakt naar succes buiten Amsterdam. Te vaak is het vertoonde spel in de uitbeurten onvoldoende. En veel te vaak worden dure punten gemorst. Ook in het Abe Lenstra Stadion wacht een lastige opdracht, maar Ajax zegeviert met 2-0.

Toch houdt Ajax het die avond onwijs lang spannend. In de extra tijd staat het namelijk nog altijd ‘maar’ 0-1 door een treffer van Dennis Rommedahl. De gelijkmaker hangt als een soort zwaard van Damocles boven de hoofden van de Ajacieden. Een rode kaart na rust voor Heerenveen zorgt er ook niet voor dat het Ajax lukt de marge te vergroten.

Dat gebeurt pas in blessuretijd. Het voelt als een bevrijding. Luis Suarez reageert scherp op een gekeerd schot van Christian Eriksen. De rebound is een koud kunstje voor de Ajaxaanvoerder. Het zorgt mede voor een fraaie persoonlijke mijlpaal.

Met zijn treffer tekent Suarez voor zijn honderdste officiële doelpunt op de Nederlandse velden. Een deel ervan maakt hij in het shirt van FC Groningen, maar in Amsterdam blijft zijn honger naar doelpunten onverminderd groot. Suarez behoudt bovendien zijn fraaie gemiddelde van één doelpunt per speelronde in de eredivisie.

Eindelijk weer een uitzege. Een mentale oppepper. En Suarez? Die mag zich aan het einde van het seizoen met 35 doelpunten topscorer van Nederland noemen. Goeiedag!

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: wie stel jij op als linksback in uitduel met sc Heerenveen?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >